Listele de așteptare pentru programarea la vaccinare s-au deschis. Programul pe județe
De câteva ore, a început etapa a treia a campaniei de vaccinare, cea care acoperă populația generală. Prioritate au, deocamdată, românii care stau în județele cu o rată de incidență de peste 4,5 la mia de locuitori.
Restul lumii se poate înscrie pe platforma electronică. Site-ul este, însă, aproape imposibil de accesat. Oficialii spun că 500.000 de români și-au făcut cont și așteaptă undă verde să își treacă numele pe listă.
Listele de aşteptare pe judeţe pentru vaccinarea anti-COVID-19 s-au deschis succesiv, luni, începând cu ora 9,00, se arată pe pagina oficială a Platformei naţionale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID-19.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Potrivit CNCAV, în dimineaţa zilei de 15 martie, începând cu ora 9,00, se vor deschide succesiv listele de aşteptare pe judeţe, în conformitate cu următorul program:
* 9,00 - 11,00 - Centre de vaccinare din judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Botoşani, Brăila, Braşov, Buzău, Călăraşi, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Covasna
* 11,00 - 13,00 - Centre de vaccinare din judeţele Dâmboviţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Mureş, Neamţ, Olt, Prahova
* 13,00 - 15,00 - Centre de vaccinare din judeţele Sălaj, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vâlcea, Vaslui, Vrancea, Ilfov şi Municipiul Bucureşti.
„De asemenea, vă informăm că pot exista perioade de mentenanţă în vederea optimizării aplicaţiei. În aceste perioade este posibil ca aplicaţia să funcţioneze cu întârzieri'', arată sursa citată.
De lunii începe vaccinarea persoanelor din etapa a treia. Prioritate au românii care stau în județele unde rata de incidență depășește 4,5 la mia de locuitori.
Restul populației se poate înscrie, de la ora 9,00, pe liste de așteptare, în platforma electronică. Deja 500.000 de oameni cuprinși în această etapă au anunțat că vor să se vaccineze.
Primii vaccinați, cei din localitățile focar
Primii vaccinați în etapa a treia sunt oamenii care locuiesc în localitățile focar. Ei au avut posibilitatea să-și facă deja programare.
Andrei Baciu, secretar de stat Ministerul Sănătăți: „Am alocat doze suplimentare de vaccin, 33 de mii 800 suplimentare de vaccin, pentru aceste nouă localități, pentru care a început programarea de săptămână trecută. Toate locurile au fost ocupate până la sfârșitul zilei de vineri."
În același timp, premierul Florin Cîțu a anunțat că 500.000 de oameni din rândul populației generale s-au înscris la vaccinare.
Nu este vorba însă de programări propriu-zise, ci de 500.000 de oameni care au fost precauți și deja și-au deschis conturi pe platforma de vaccinare. Aceștia trebuie să facă un pas în plus și să intre din nou pe platforma electronică și să-și creeze programare propriu-zisă. Vor primi apoi o notificare pe telefonul mobil cu ora și locul la care trebuie să se prezinte la vaccinare.
Între timp, în multe centre din țară se fac eforturi pentru a se mări capacitatea de vaccinare și cât mai multe persoane să fie imunizate.
La un centru din Sectorul 4 vor mai fi deschise șase cabinete, astfel încât să fie vaccinate zilnic peste 700 de persoane.
Vlad Niculescu, director executiv Primăria Sectorului 4: „Aș dori să apelez la persoane care dintr-un motiv sau altul nu se pot vaccina, să facă responsabil acest lucru, să anuleze programarea din aplicație, astfel încât o persoană care își dorește să se vaccineze, să se poată programa în locul lor."
Tudor Giurgiu: „Este foarte important să te vaccinezi pentru a avea grijă și de tine și de ceilalți, pentru a putea călători în voie și pentru a nu avea alte riscuri pe viitor. Am venit convins că fac un lucru bun pentru sănătatea mea."
Femeie: „Mama a fost internată în spital și am considerat că un vaccin nu are cum să-ți facă rău, la fel cum îl fac la copii de atâția ani."
”E bine să scăpăm de-o grijă”
În Timișoara, oraș intrat în cea de-a doua săptămână de carantină, s-au deschis 14 fluxuri noi pentru administrarea serului AstraZeneca.
”Săptămâna trecută, de când am auzit că s-a pornit etapa a treia pentru Timișoara fiind rata de infectare mare, m-am programat online și am urmărit dacă am reușit să găsesc locuri libere".
"A fost foarte rapid pentru mine, cel puțin pentru mine, a fost puțină îngrămădeală dar pentru că nu erau locuri libere, dar am reușit".
"E bine să scăpam de o grijă, cel puțin la nivel psihologic".
Numai luni, la acest centru s-au programat 350 de persoane.
Dr. Alexandra Stanciu, reprezentant centru vaccinare: "Cam jumătate din aceste persoane sunt cei din categoria a treia, până acum nu au fost probleme. Toți cei vaccinați au fost vaccinați cu vaccinul AstraZeneca".
Tot luni, de la ora 13 și până la 15 sunt deschise listele de așteptare pentru județ.
În Gorj, doar două centre de vaccinare mai au disponibile, fiecare, câte 800 de locuri. La centrele de la Tismana și Stoina se adiminstrează AstraZeneca. Totuși, după retragerea lotului suspect, oamenii par să caute celelalte seruri.
Ionuț Pantiș, medic coordonator centru de vaccinare Târgu Jiu: ”Noi avem programări până la sfârșitul lunii aprilie, în contextul în care ele au fost închise, dar azi s-au deschis și probabil o să se ocupe și luna mai, și iunie mă gândesc – interesul e mare – da, e mare, avem și o lista de așteptare”.
Cei care au reușit să se vaccineze s-au programat cu mult timp înainte.
”Femeie: A fost greu, că nu am găsit locuri decât la Rovinari, printr-o relație.
Reporter: E nevoie de pile.
Femeie: Da, da”.
Primii vaccinați în etapa a treia sunt oamenii din localitățile-focar. Ei au avut posibilitatea să-și facă deja programare.
Cine nu are posibilitatea să-și facă programarea online, poate suna la un call center.