Erorile legii sanatatii mintale care au permis ca atentatul cu bomba din Iasi sa se produca
Mama suspectului de la Iasi face declaratii uluitoare. "Nu si-a luat niciodata medicamentele, iar eu nu am putut, sa il oblig!"
Desi fiul sufera de schizofrenie, femeia, care la randul ei, a fost internata recent la Psihiatrie, nu si-a dat seama ca fara tratament barbatul se poate transforma intr-un monstru.
In acelasi timp, medicii spun ca si legile sunt strambe. Practic, odata externati nu-i mai urmareste nimeni pe cei cu grave tulburari de comportament.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
In ultimii sapte ani, de cand a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoida, barbatul a fost de noua ori la spitalul de psihiatrie Socola.
Ultima oara s-a externat in aprilie si a fost lasat sa plece pe semnatura Medicii i-au dat un tratament obligatoriu pe care acesta nu l-a urmat.
Uluitor este ca inclusiv mama lui care trebuia sa isi dea seama cat de importante sunt pastilele l-a neglijat.
"Nu a luat niciodata pastilele. Pentru ca nu a vrut sa se indoape cu pastile psihiatrice Stiti ce inseamna o pastila psihiatrica ?
Crima. I-am zis ca atat timp cat tu nu vrei, eu nu te pot obliga."
Cu o mama depasita de situatie si un sistem plin de hibe, acest individ a fost la un pas sa omoare zeci de oameni.
Legislatia noastra este extrem de permisiva, dupa cum recunosc chiar specialistii. Un pacient cu probleme psihice nu poate fi constrans sa urmeze tratamentul desi in orice clipa se poate transforma intr-un pericol public.
"Dupa expirarea termenului de internare: pacientul este indrumat spre centrele de sanatate mintala si unde ar trebuie dispensarizat si urmarit lunar, nu poate fi urmarit sau supravegheat", spune doctorul Roxana Chirita, profesor universitar la UMF Iasi.
Mai grav este ca in momentul in care paraseste spitalul, familia nu este obligata sa-si ia angajamentul ca va avea grija de el.
"Conform legii sanatatii mintale exista anumite restrictii doar pentru pacientii care comit fapte penale si exista o hotarare judecatoreasca", spune doctorul Ovidiu Alexinschi, medic la Spitalul de Psihiatrie Socola.
Psihiatrii spun ca in lege ar trebui mentionat ca pacientii cu probleme psihice sa aiba un tutore care sa raspunda daca cel bolnav ignora indicatiile specialistilor.
In afara spitalului suferinzii sunt trimisi la centre de sanatate mintala, care sunt insa putine.
"In mod normal, ar trebui sa exista opt centre de sanatate mintala. In momentul de fata exista doar doua in municipiul Iasi. In judetul Iasi nu avem.", declara Lucian Sburlea, director al Spitalului de Psihiatrie Socola.
In plus medicii de familie au prea multi pacieneti ca sa ii poata monitoriza si pe cei cu tulburari.