ANIMATIE GRAFICA Stirile ProTV. Ce efecte ar fi avut obuzul, daca exploda in Universitatea din Iasi

Ultima actualizare: 12-07-2013 00:19

Bolnavul psihic care a fost la un pas sa omoare zeci de oameni nevinovati planuia de luni bune atentatul de la universitatea tehnica din Iasi

"Va pot face si eu rau, foarte mult rau va pot face", declara el intr-un filmare in care isi exprima ura fata de societatea care il considera nebun si il marginaliza.

Si s-a tintut de cuvant. A venit cu o bomba improvizata de el, care, daca ar fi explodat, ar fi fost cea mai mare catastrofa din istoria tarii.

Cercetat acum pentru terorism, individul le-a declarat anchetatorilor ca ar fi vrut sa le transmita un mesaj de la Dumnezeu, dar... n-a mai apucat.

Povestea spusa de atacator in fata anchetatorilor este halucinanta.

Dupa 5 ani petrecuti in pustietate si meditatie, a hotarat ca este timpul sa ne atraga atentia asupra pacatelor noastre.

"-Problema cea mai mare este ca voiam sa spun ceva...Voiam sa spun ceva de la Dumnezeu, dar n-am mai apucat.

- Dumnezeu ar fi de acord cu tine, cu ce ai facut?

- Pai dar n-a fost de acord, de asta poate, a fost tot un miracol ca n-a explodat."

Obuzul l-ar fi gasit pe un camp din Suceava chiar in prima zi de Paste, fapt pe care l-a interpretat ca pe un semn divin. Apoi a inceput sa puna la cale un carnagiu.

In urma cu doua zile, a transportat proiectilul cu un maxi taxi de la Suceava la Iasi, iar in apartamentul sau a asamblat detonatorul.

Iar luni a intrat peste studentii de la Electronica, aflati in examenul de licenta si a amenintat ca ii arunca in aer daca politistii nu vin sa stea de vorba cu el.

De altfel, a si apasat declansatorul, insa din fericire a urmat o pocnitura scurta, iar sala s-a umplut de fum.

Sansa tuturor a fost ca proiectilul avea capsa uzata. Daca exploda cu adevarat, cei 41 de studenti si 4 profesori nu aveau practic nicio sansa.

Luni seara, specialistii de la SRI au dus obuzul intr-un camp si l-au detonat.

Acest obuz ar fi distrus totul pe o raza de 100 de metri. Pirotehnistii l-au invelit in doua paturi antischije si l-au acoperit cu un scut de 15 centimetri grosime. Suflul s-a dovedit insa deosebit de puternic.

In plin scandal, marti a aparut la universitate si mama suspectului.

De fata cu decanul de la Electronica, aceasta a sustinut ca fiul sau ar fi fost.... provocat:

"Aveti un salariat care, in momentul in care baiatul meu s-a prezentat cu acel arsenal, el nu a dorit sa omoare pe nimeni. A fost un salariat care a spus mai baiete sa vad daca ai curajul. Nu, nu se poate  asa ceva...Domnul decan, domnul decan..."

Mama tanarului de 38 de ani, absolvent de master al facultatii de Electronica, insista ca baiatul ei nu este periculos.

Voia doar sa spuna cu voce tare ca societatea il respinge, dupa ce a fost diagnosticat cu schizofrenie paranoida.

''Baiatul a venit civilizat , sincer si a spus asa: am ce am, expun si nu fac nimic, vreau sa fiu lasa sa vorbesc, sa imi exprim durerea sufleteasca", spune mama suspectului.

In ultimii 5 ani, tanarul se refugiase in munti. In prima faza a stat intr-o pestera din judetul Suceava, insa acum locuia intr-o bordei. Singurul lui prieten este un cal.

Aici, tanarul, marcat de internarile in ospiciu si de faptul ca cei din jur il evitau, a inceput sa scrie o carte si a tinut un jurnal video, in care a facut referiri la planul sau diabolic:

''Parerea mea e ca voi sunteti mai nebuni ca mine. Chiar daca mi-ati da premiul Nobel, tot nu v-as ierta ca mi-ati luat ani din viata. Va pot face si eu rau, foarte mult rau va pot face. Este destul gandul meu sa ia o decizie cu D-zeu…''

Dupa ce a fost incatusat, suspectul a dat de inteles ca in diverse puncte din Iasi a plasat si alte bombe.

Pirotehnistii au mers marti in padurea Ciric, dar nu au gasit niciun dispozitiv suspect.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO