Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba la Iasi, dus la Spitalul de Psihiatrie "Socola"

×
Codul embed a fost copiat

Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba intr-o sala de curs a Facultatii de Electronica din Iasi a fost adus din arestul Politiei iesene, la Spitalul de Psihiatrie "Socola", din municipiu, urmand a fi supus unei expertize psihiatrice.

Managerul Spitalului de Psihiatrie "Socola" din Iasi, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca Oliver Stan, barbatul care a incercat sa detoneze o bomba la Facultatea de Electronica din Iasi, a fost adus marti seara, in jurul orei 19.00, la aceasta unitate medicala, unde a si fost internat.
Oliver Stan urmeaza sa fie supus in zilele urmatoare unei expertize psihiatrice.

Barbatul fusese retinut in noaptea de luni spre marti, de procurorii DIICOT, pentru acte de terorism.

Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie "Socola", Lucian Burlea, atacatorul a fost internat de noua ori in acest spital, intre anii 2006 si 2013.

"Acest barbat a fost internat de noua ori la noi, intre 2006 si 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoida. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crima, in conditiile in care pacientul intrerupe tratamentul. Exista riscuri majore in acest caz. Doar el decide daca ia sau nu medicatia", a afirmat Lucian Burlea.

Citește și
pirotehnist
Barbatul care a detonat o bomba intr-o universitate din Iasi sufera de o boala psihica grava
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Ultima data, barbatul a fost internat in acest spital in perioada 14 martie - 1 aprilie.

Marti, la ora 13,00, era programata o conferinta de presa la sediul DIICOT Iasi, in care anchetatorii ar fi urmat sa furnizeze informatii despre ancheta in cazul lui Oliver Stan. Dupa o ora, jurnalistilor care erau prezenti acolo li s-a comunicat ca nu va mai avea loc conferinta de presa, reprezentantii DIICOT distribuind o nota de presa.

"Ieri (luni - nr.), la ora 9.20, inculpatul S.T.O. s-a prezentat la sediul Universitatii Tehnice «Gheorghe Asachi», in amfitretrul Alexandru Climescu, unde se desfasura examenul de licenta, amenintand cele 45 de persoane - 41 de studenti si patru cadre didactice - cu detonarea unui dispozitiv exploziv. In cauza, in urma cercetarilor s-a dispus retinerea inculpatului pentru 24 de ore", se mentioneaza in documentul citat.

De asemenea, procurorii spun ca, avand in vedere gravitatea faptelor, s-a dispus ca expertiza psihiatrica in cazul barbatului sa fie facuta de catre specialisti ai Institutului de Medicina Legala din Iasi, "urmand ca, in functie de rezultatul expertizei, sa se dispuna masurile legale fata de inculpat".

Procurorii DIICOT Iasi mai precizeaza ca, pana in prezent, nu au fost gasite alte dispozitive explozive, iar cercetarile in acest dosar continua.

Primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, afirma ca este necesara infiintarea unei retele nationale de supraveghere a pacientilor cu probleme psihice, adaugand ca autoritatile iesene vor elabora un proiect de lege in acest sens, care va fi apoi preluat de parlamentarii din judet.

Nichita a spus, pornind de la cazul barbatului care a incercat luni sa detoneze o bomba intr-o sala de curs la Facultatea de Electronica din Iasi, ca bolnavii cu grave probleme psihice trebuie supravegheati, pentru a nu deveni un pericol pentru comunitate.

Luni dimineata, in jurul orei 9.30, Oliver Stan a intrat intr-o sala de curs a Facultatii de Electonica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice din Iasi, care functioneaza in Corpul A al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice si 41 de studenti din anul al patrulea care sustineau examenul de licenta. Barbatul, care avea in spate un rucsac, a inceput sa strige ca va detona o bomba, cerand sa vina Politia.

Potrivit unor surse judiciare, barbatul avea un proiectil de razboi, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, in jurul caruia a improvizat un trepied cu un cui care sa percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut intr-o geanta un bidon de cinci litri cu benzina, iar in alta geanta ar fi fost gasite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzina.

Oliver Stan ar fi activat declansatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizata, bomba nu a explodat, insa s-a produs o explozie de mica amploare la dispozitivul de declansare.

Stan a fost retinut, in noaptea de luni spre marti, pentru acte de terorism.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Filmul atacului cu bomba de la Iasi. Marturiile atacatorului in cartea sa:
Filmul atacului cu bomba de la Iasi. Marturiile atacatorului in cartea sa: "Da. Vorbesc cu Dumnezeu"

Dimineata de groaza la Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi, unde un individ bolnav psihic a detonat o bomba artizanala intr-o sala de examen.

Barbatul care a detonat o bomba intr-o universitate din Iasi sufera de o boala psihica grava
Barbatul care a detonat o bomba intr-o universitate din Iasi sufera de o boala psihica grava

O explozie a avut loc, luni dimineata, intr-o sala de curs a Facultatii de Telecomunicatii de la Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi", in timpul examenului de licenta, dupa ce un barbat a intrat in sediu cu un dispozitiv exploziv, pe care l-a detonat.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane
Parchetul General anunţă continuarea urmăririi penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman și mai multe persoane

Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter.