Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba la Iasi, dus la Spitalul de Psihiatrie "Socola"


Ultimul update: Vineri 12 Iulie 2013 00:19
Data publicarii: Marti 09 Iulie 2013 10:07
Categorie: Stiri actuale

Barbatul care a incercat sa detoneze o bomba intr-o sala de curs a Facultatii de Electronica din Iasi a fost adus din arestul Politiei iesene, la Spitalul de Psihiatrie "Socola", din municipiu, urmand a fi supus unei expertize psihiatrice.

Managerul Spitalului de Psihiatrie "Socola" din Iasi, Lucian Burlea, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca Oliver Stan, barbatul care a incercat sa detoneze o bomba la Facultatea de Electronica din Iasi, a fost adus marti seara, in jurul orei 19.00, la aceasta unitate medicala, unde a si fost internat.
Oliver Stan urmeaza sa fie supus in zilele urmatoare unei expertize psihiatrice.

Barbatul fusese retinut in noaptea de luni spre marti, de procurorii DIICOT, pentru acte de terorism.

Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie "Socola", Lucian Burlea, atacatorul a fost internat de noua ori in acest spital, intre anii 2006 si 2013.

"Acest barbat a fost internat de noua ori la noi, intre 2006 si 2013, fiind diagnosticat cu schizofrenie paranoida. Este una dintre cele mai grave boli psihice. Se poate ajunge la sinucidere sau crima, in conditiile in care pacientul intrerupe tratamentul. Exista riscuri majore in acest caz. Doar el decide daca ia sau nu medicatia", a afirmat Lucian Burlea.

Ultima data, barbatul a fost internat in acest spital in perioada 14 martie - 1 aprilie.

Marti, la ora 13,00, era programata o conferinta de presa la sediul DIICOT Iasi, in care anchetatorii ar fi urmat sa furnizeze informatii despre ancheta in cazul lui Oliver Stan. Dupa o ora, jurnalistilor care erau prezenti acolo li s-a comunicat ca nu va mai avea loc conferinta de presa, reprezentantii DIICOT distribuind o nota de presa.

"Ieri (luni - nr.), la ora 9.20, inculpatul S.T.O. s-a prezentat la sediul Universitatii Tehnice «Gheorghe Asachi», in amfitretrul Alexandru Climescu, unde se desfasura examenul de licenta, amenintand cele 45 de persoane - 41 de studenti si patru cadre didactice - cu detonarea unui dispozitiv exploziv. In cauza, in urma cercetarilor s-a dispus retinerea inculpatului pentru 24 de ore", se mentioneaza in documentul citat.

De asemenea, procurorii spun ca, avand in vedere gravitatea faptelor, s-a dispus ca expertiza psihiatrica in cazul barbatului sa fie facuta de catre specialisti ai Institutului de Medicina Legala din Iasi, "urmand ca, in functie de rezultatul expertizei, sa se dispuna masurile legale fata de inculpat".

Procurorii DIICOT Iasi mai precizeaza ca, pana in prezent, nu au fost gasite alte dispozitive explozive, iar cercetarile in acest dosar continua.

Primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, afirma ca este necesara infiintarea unei retele nationale de supraveghere a pacientilor cu probleme psihice, adaugand ca autoritatile iesene vor elabora un proiect de lege in acest sens, care va fi apoi preluat de parlamentarii din judet.

Nichita a spus, pornind de la cazul barbatului care a incercat luni sa detoneze o bomba intr-o sala de curs la Facultatea de Electronica din Iasi, ca bolnavii cu grave probleme psihice trebuie supravegheati, pentru a nu deveni un pericol pentru comunitate.

Luni dimineata, in jurul orei 9.30, Oliver Stan a intrat intr-o sala de curs a Facultatii de Electonica si Telecomunicatii din cadrul Universitatii Tehnice din Iasi, care functioneaza in Corpul A al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza", unde se aflau patru cadre didactice si 41 de studenti din anul al patrulea care sustineau examenul de licenta. Barbatul, care avea in spate un rucsac, a inceput sa strige ca va detona o bomba, cerand sa vina Politia.

Potrivit unor surse judiciare, barbatul avea un proiectil de razboi, de dimensiunea unui pet de 1,5 litri, in jurul caruia a improvizat un trepied cu un cui care sa percuteze capsa proiectilului. De asemenea, el ar fi avut intr-o geanta un bidon de cinci litri cu benzina, iar in alta geanta ar fi fost gasite trei sticle de 2,5 litri fiecare, pline cu benzina.

Oliver Stan ar fi activat declansatorul, dar, deoarece capsa ar fi fost deja utilizata, bomba nu a explodat, insa s-a produs o explozie de mica amploare la dispozitivul de declansare.

Stan a fost retinut, in noaptea de luni spre marti, pentru acte de terorism.

Filmul atacului cu bomba de la Iasi. Marturiile atacatorului in cartea sa:
Barbatul care a detonat o bomba intr-o universitate din Iasi sufera de o boala psihica grava
VIDEO PROTVPLUS.RO