Episcopul Hușilor le cere românilor să nu mai meargă în vacanță în Turcia și să boicoteze produsele turcești. Care e motivul

Episcopul Hușilor Ignatie
episcopiahusilor.ro

Episcopul Huşilor le-a cerut românillor să nu mai meargă în vacanță în Turcia, numindu-l pe Recep Tayyip Erdogan "dictator", în timpul unei predici oficiate duminică, când Biserica Ortodoxă Română îi sărbătoreşte pe Sfinţii Martiri Brâncoveni.

Părintele Ignatie a fost prezent, duminică, la biserica din localitatea Bobeşti, Parohia Stroieşti, unde a vorbit despre persecuţiile la care sunt supuşi creştinii, în contextul în care Parlamentul României a declarat ziua de 16 august ca Zi Națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor, scrie site-ul episcopiahusilor.ro.

"Creştinii sunt cei mai persecutaţi în această lume"

 

Episcopul a susținut că, în lume, potrivit datelor oficiale, creştinii sunt cei mai persecutaţi, însă nu există, din nefericire, o solidaritate cu aceştia.

"În urma statisticilor, s-a constatat că creştinii sunt cei mai persecutaţi în această lume. Statisticile oficiale spun că în anul 2018-2019 au fost persecutaţi peste 260 de milioane de creştini, în peste 50 de ţări din lumea întreagă. Fie le sunt îngrădite drepturile de manifestare a credinţei, fie sunt chiar ucişi. Ţara în care sunt cel mai persecutaţi creştinii este Coreea de Nord, unde, dacă ai o Biblie creştină sau îţi faci cruce, eşti pasibil de moarte. Foarte multe biserici sunt distruse, mai ales în lumea islamică. Alte ţări în care creştinii sunt amplu persecutaţi sunt Eritreea şi Etiopia. Aici creştinii sunt decapitaţi", a spus Ignatie.

Citește și
Papa Francisc
Papa Francisc, după transformarea în moschee a catedralei Sfânta Sofia: Sunt foarte afectat

Episcopul s-a arătat nemulțumit de faptul că, "la nivel european nu prea vedem circulând ştirile despre persecuţiile la adresa creştinilor".

"Spre exemplu, când a fost acel masacru în Franţa, în redacția revistei Charlie Hebdo, s-a manifestat o întreagă solidaritate la nivel internaţional. La câteva zile după acel eveniment tragic, au fost decapitaţi, masacraţi, câţiva zeci de creştini copți egipteni, mult mai mulţi decât victimele din Franţa. Nu s-a dat nicio ştire şi nu s-a manifestat niciun fel de solidaritate”, a precizat Preasfințitul Părinte.

Episcopul le cere românilor să nu mai meargă în Turcia

 

Episcopul Hușilor a vorbit și despre transformarea Catedralei Sfânta Sofia din Constantinopol în moschee şi despre lipsa de reacţie a opiniei publice internaţionale faţă de acest gest "de umilinţă la adresa creştinilor".

"În data de 10 iulie 2020, Catedrala Sfânta Sofia din Constantinopol (Istanbul) a fost transformată în moschee. S-a declarat, cu viclenie, că nu s-a transformat o biserică în moschee, ci un muzeu în moschee. Această Catedrală, timp de 500 de ani de la zidirea ei, a fost biserică creştină. În 1934, Ataturk o transformă în muzeu. Timp de 84 de ani a fost muzeu, un bun al întregii lumi, patrimoniu UNESCO. Dictatorul Erdogan, cel care îi persecută pe creştini, a transformat această biserică, simbol al creştinătăţii şi în special al Ortodoxiei, sub ochii liderilor Europei, într-o moschee. Pe 24 iulie s-a făcut acolo prima slujbă musulmană, tocmai pentru umilinţa creştinilor. Foarte puţini lideri europeni şi de la nivel mondial au luat atitudine. La nivelul ţării noastre, niciun reprezentant oficial nu a luat atitudine, de parcă nu am fi creştini", a precizat Ignatie.

El le-a cerut românilor să nu mai meargă în vacanță în Turcia și să boicoteze produsele turcești.

"O atitudine de protest pe care ar trebui să o avem ar fi să boicotăm toate produsele turceşti şi niciun creştin să nu mai meargă acolo în vacanţă. Câţi au luat atitudine? Niciunul! Suntem laşi şi nici pe departe nu ne asemănăm cu mărturia Sfinţilor Martiri Brâncoveni”, a mai spus episcopul.

Citește și...
Sfânta Sofia, prima zi de rugăciuni pentru musulmani. Ce se va întâmpla cu celebra pisică Gli
Sfânta Sofia, prima zi de rugăciuni pentru musulmani. Ce se va întâmpla cu celebra pisică Gli

Credincioşii musulmani se pot ruga începând de vineri în Sfânta Sofia.

Papa Francisc, după transformarea în moschee a catedralei Sfânta Sofia: Sunt foarte afectat
Papa Francisc, după transformarea în moschee a catedralei Sfânta Sofia: Sunt foarte afectat

Papa Francis s-a declarat, duminică, "foarte afectat" de transformarea în moschee a fostei bazilici Sfânta Sofia dinTurcia, la finalul rugăciunii Angelus, scrie AFP.

Scandalul Sfânta Sofia din Istanbul. Grecia, SUA și Rusia critică decizia lui Erdogan
Scandalul Sfânta Sofia din Istanbul. Grecia, SUA și Rusia critică decizia lui Erdogan

SUA s-au declarat ''dezamăgite'' vineri de schimbarea statutului de muzeu al fostei catedrale Sfânta Sofia din Istanbul în cel de moschee.

Recomandări
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut
Ce salariu vor încasa primarii și viceprimarii după noua majorare salarială. Edilul unui municipiu va avea 20.700 lei brut

Sub pretextul că repară o mare nedreptate, parlamentarii puterii au majorat marți salariile primarilor şi viceprimarilor.

Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de
Premierul danez: Scurgerile inexplicabile de gaze naturale din Nord Stream 1 şi 2, cauzate de "acte deliberate"

Scurgeri inexplicabile de gaze naturale din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, la Marea Baltică, sunt cauzate de "acte deliberate" şi nu de un "accident”, a declarat, marţi seară, premierul danez, scrie AFP.

 

Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev:
Rezultatele referendumurilor din Ucraina. Pro-rușii revendică victoria. Medvedev: "Bine aţi venit acasă, în Rusia!"

Autorităţile de ocupaţie pro-ruse din regiunile ucrainene Zaporojie, Herson şi Lugansk au anunţat marţi seară victoria la referendumurile ilegitime de anexare a acestor teritorii la Rusia, transmite AFP.