Elevii din familii sărace riscă să piardă şi "cornul şi laptele", după ce nu au făcut ore din lipsa tehnologiei

Ultima actualizare: 10-08-2020 20:37

Pericolul ca zeci de mii de copii din familii sărace să abandoneze școala este mai mare ca oricând, avertizează asociațiile din educație.

După luni întregi în care nu au participat la cursuri pentru că nu au avut acces la tehnologie, din toamnă cei mici ar putea renunța de tot la școală acolo unde nu vor primi lapte și corn, pentru mulți singura masă până seara.

În mai puțin de jumătate din județele din țară consiliile județene care ar fi trebuit să se ocupe de program au încheiate contractele.

Familia Răileanu trăiește într-un sat din județul Iași. Părinții lucrează cu ziua, iar singurul venit stabil este alocația copiilor.

În multe zile când mergeau la școală cornul și laptele era singura masă de care aveau parte cei mici.

Carmen Răileanu, mama: "E bun să ne dea lapte și corn, iaca sunt care au 4-5 copii în casă, de unde să le dea bani în fiecare zi? Le-am dat 1-2 lei de pachet, dar mai mulți de unde?”.

Valentin Răileanu, tatăl: "Cu o alocație de 150 de lei pentru un copil nu faci față. Au fost ocazii în care nu am avut ce să le dau și au fost cu laptele și cornul, atâta. Pai de unde? Că noi trăim la țară, mă duc cu ziua ca să reușim să îi dau la școală. Ce faci cu un corn din ăla mic și un lapte? Nu e destul, dar, oricum, e pe masă asigurată".

În aceeași situație dramatică se afla sute de mii de familii din România care trăiesc sub pragul sărăciei. Pentru ei, programul "Cornul și laptele" era o salvare.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv ”Salvați Copiii”: ”În România înainte de pandemie aveam aproximativ 30.000 de copii care abandonau anual școala, doar în ciclul primar și gimnazial. Suportul pe care trebuie să îl dăm copiilor vulnerabili este educațional, dar și nutrițional și social".

Iulian Cristache, Federația Părinților: "Dacă în mediul urban este un pic discutabil pentru că acolo putem să vorbim într-un procent de risipă, în mediul rural este mană cerească, este miere, pur și simplu, pentru acești copii. Am vorbit la unitățile de învățământ care spuneau că sunt copii care vin la școală special pentru acest program".

 

Autoritățile locale au amânat licitațiile

 

Școală va începe pe 14 septembrie, dar sunt județe în țară în care licitațiile nu au început pentru că autoritățile locale au amânat să le înceapă până la o decizie clară privind deschiderea școlilor. Alții și-au luat măsuri de precauție.

Prefect Botoșani: În mod sigur odată cu începerea anului școlar vom putea proceda la atribuirea cornului și laptelui în școlile din județ. Avem și o clauză suspensivă în cazul în care cursurile sunt întrerupte. Sunt reglementari în acest sens.
Reporter: Deci va fi suspendat?
Prefect: Suspendat, da".

Iar alte consilii județene, cum sunt cele din Gorj și Timiș, au contracte deja încheiate pe mai mulți ani, astfel încât din toamnă elevii vor primi lapte și corn la școală.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO