O sută de copii de clasa a 9-a din Gorj au intrat în carantină, după ce au fost în tabără pe litoral

×
Codul embed a fost copiat

Mai este aproximativ o lună până la începerea noului an școlar, iar amenințarea pe care o reprezintă vacanțele petrecute de elevi la munte și la mare crește.

După grupurile din Vaslui și Dâmbovița, o sută de copii de clasa a nouă din Gorj au intrat de duminică în carantină. Au mers în tabără la Cheile Grădiștei și pe litoral, iar trei dintre ei au aflat că au COVID-19.

Toţi cei 100 de copii aflaţi în carantină în Târgu Jiu trec toamna aceasta în clasa a nouă. Au plecat în tabără la finele lunii iulie, unii la Cheile Gradiștei, alţii pe Litoral. Toţi cu aviz de la medicul de familie, care certifică că la acel moment nu au avut simptome specifice infecţiei cu SARS-COV-2.

La începutul acestei săptămâni, doi dintre ei au făcut însă febră şi au început să tuşească. Unul fusese în tabăra de la mare, al doilea, la munte. Părinţii i-au testat şi au ieşit pozitiv, aşa că DSP a decis ca toţi cei 100 de copii şi părinţii lor să intre în carantină.

Narcis Stoian, şef DSP Gorj: "Cei de la munte au venit cu un autocar, deci au stat mai multe ore împreună, ca un drum de la Braşov la Târgu Jiu durează cinci ore. Acum am mai primit un telefon de la cineva, se pare că şi o a treia persoană este depistată pozitiv".

Citește și
coronavirus
Sistemul care va detecta coronavirusul prin intermediul vocii și tusei. Când apare și cum va funcționa
Ce s-a descoperit în borșul de pește dat de pomană pacienților de la spitalul din Murgeni, unde au murit trei oameni

Este a treia alertă de infectare în grup cu noul virus, în tabere sau excursii, în decurs de o săptămână. Vineri spre sâmbătă, zeci de tineri din Dâmboviţa au fost luaţi de DSP cu autocarul din Costineşti şi duşi la domicilii, în izolare. Unul dintre ei tocmai fusese confirmat cu noul virus. Pe măsură ce au simptome, tinerii sunt testaţi de DSP.

Între timp, la Vaslui, autorităţile au deschis dosar penal în rem pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Acum câteva zile, 30 de tineri din Bârlad au fost luați de autorităţi, tot din Costineşti, și duși la spital. Înainte de a pleca la mare, participaseră la o petrecere de majorat, alături de o fată care, ulterior, s-a simţit rău. Deşi îşi făcuse testul covid, fata n-a mai așteptat rezultatul şi a plecat la mare cu prietenii, unde, până să se dea alarma, au fost la plajă şi la terase.

În ciuda acestor alerte, tinerii care vin în Costineşti sunt greu de convins să păstreze distanţa. Aglomeraţie e în apă, pe plajă, dar şi pe alei.

Turist: "Cu fratele cu verişori cu toţi ăştia grămadă, aici. Nu ţi-e teamă? Mi-ar fi teamă aşa un pic, dar dacă nu se întâmplă nimic".

Turist: "Credeţi că în concediu se infectează lumea? Nu, nu cred asta. Vin cazuri izolate, de la servici, au venit cu pozitiv".

În judeţul Timiş, autorităţile au observat o creştere a numărului de cazuri de coronavirus după concedii.

Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt al DSP Timiş: "În ultima perioadă de timp au fost identificate persoane pozitive pentru infecţia cu virusul Sars-Cov-2, care au revenit relativ recent din concediu. O serie de unităţi sanitare şi economice procedează la testarea personalului înainte de reluarea activităţii, la finalul perioadei de concediu".

La Iaşi, din aproape 30 de oameni depistaţi pozitiv zilnic, mai bine de jumătate au luat virusul în concediu, de la mare sau de la munte, estimează conducerea Direcţiei de Sănătate Publică.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Germania, uimită după intrarea Cristinei Neagu. Reacția nemților
Presa din Germania, uimită după intrarea Cristinei Neagu. Reacția nemților
Citește și...
Brazilia a înregistrat peste 100.000 de decese legate de Covid-19: ”Este ca la război”
Brazilia a înregistrat peste 100.000 de decese legate de Covid-19: ”Este ca la război”

Brazilia a înregistrat peste 100.000 de decese legate de Covid-19, aceasta fiind cea de-a doua mare cifră din lume.

Sistemul care va detecta coronavirusul prin intermediul vocii și tusei. Când apare și cum va funcționa
Sistemul care va detecta coronavirusul prin intermediul vocii și tusei. Când apare și cum va funcționa

Un grup de investigatori din Luxemburg este pe cale să pună la punct un sistem de detectare a coronavirusului prin intermediul vocii şi tusei.

Mărturia directoarei unui colegiu din România, după ce a fost internată la ATI:
Mărturia directoarei unui colegiu din România, după ce a fost internată la ATI: "Se duc lupte grele"

Directorul Colegiului ”Mihai Eminescu” din Buzău, profesorul Camelia Voicu, povesteşte, pe Facebook, experienţa trăită în spital, la Terapie Intensivă, unde a fost internată două săptămâni după ce a fost diagnosticată cu COVID-19.

Recomandări
Ciolacu cere criterii de performanţă în învăţământ după dezastrul de la testele PISA: În funcție de ele vor crește salariile
Ciolacu cere criterii de performanţă în învăţământ după dezastrul de la testele PISA: În funcție de ele vor crește salariile

Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut, vineri, în şedinţa de Guvern, ministrului Educaţiei, Ligia Deca, după rezultatele testelor PISA, să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ.

Bloomberg: Autoritatea Palestiniană lucrează cu SUA la un plan pentru administrarea Gazei după război.
Bloomberg: Autoritatea Palestiniană lucrează cu SUA la un plan pentru administrarea Gazei după război. "Vor fi nevoi uriaşe"

Autoritatea Palestiniană colaborează cu oficiali americani la un plan pentru a administra Fâșia Gaza după terminarea războiului, informează Bloomberg, care îl citează pe premierul palestinian Mohammad Shtayyeh.

Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA. Este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave
Vlad Voiculescu, urmărit penal de DNA. Este acuzat de abuz în serviciu, cu consecinţe deosebit de grave

După Florin Cîțu și fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a fost pus vineri sub învinuire în dosarul vaccinurilor anti-Covid din perioada pandemiei.