Cum se va face școală din toamnă? Elevii nu au tablete, profesorii nu sunt instruiți să predea online

×
Codul embed a fost copiat

În timp ce multe state iau în calcul sisteme care să ajute la predarea materiilor online, oficialii români din Educație caută soluții prin care să aducă tot mai mulți copii în clase, din septembrie.

 

Asta deși ne aflăm într-o perioadă în care cadrele didactice ar fi putut învăța mai multe despre școala în sistem hibrid: cu elevi în bănci, dar și o parte dintre ei acasă, în fața calculatorului.

O posibilă soluție pentru la toamnă. Profesorii români din străinătate avertizează că abordarea implică o schimbare radicală a modului de predat.

Daniela Vasile este profesor de matematică al Universității din București, dar de 11 ani lucrează la o școala privată din Hong-Kong.

Citește și
profesor
Cum reușesc profesorii să facă față neajunsurilor ridicate de predarea online

Acolo a văzut cum se aplică sistemul hibrid, adică învățământ parțial online, văzut drept o posibilitate și în România, din toamnă.

Daniela Vasile, profesor în Hong Kong: ”În învățământul online toți elevii sunt acasă, deci profesorul trebuie să gestioneze un grup de elevi care sunt într-un mediu de învățare similar. În învățământul hibrid, așa cum se presupune că va fi la noi în septembrie, clasa va fi împărțită în două".

Specialiștii în formare profesionala spun că noul sistem hibrid, adică cel în care unii dintre elevi sunt prezenți la școală și ceilalți acasă va fi o mare provocare pentru profesori.

Cei mai mulți dintre ei vor avea tendința firească de a se adresa în primul rând copiilor din fața lor, în sălile de curs.

Însă nu trebuie omiși cei de acasă, trebuie antrenați în permanență în discuții și de aceea e nevoie de grupe, formate din elevi care să fie și în clasă și acasă.

Cu alte cuvinte, nu este suficient că în clasă să apară o cameră video și un microfon, iar profesorul să predea la tablă, ca și cum toată lumea ar fi de față, știind că este filmat.

Toți copiii, inclusiv cei prezenți, vor folosi laptopul, tableta sau telefonul și vor comunica între ei.

Daniela Vasile, profesor în Hong Kong: Formăm o grupă de lucru, cu de exemplu 2 copii din clasa fizică și doi copii care sunt acasă, online. Atunci comunicarea între profesor și cei care sunt acasă, online, e facilitată prin intermediul elevilor care sunt în fața ta.
Reporter: Ca și cum ar fi echipe?
Daniela Vasile: Da, corect, ca echipe. Și cei care vor fi în clasă vor avea telefoanele și vor fi conectați online cu cei care sunt acasă, dar în același timp toți vor comunica și cu profesorul".

Schema de lucru pare complexă, însă în același timp acoperă nevoile comunicării.

Sună bine în teorie, însă realitatea din România ridică două degete și pune deja clasica întrebare: ce facem cu copiii care nu au acces la tehnologie?

Ana Maria Stancu, consultant în educație digitală: ”Pe ce vor lucra copiii? În comunitățile în care am fost noi și am donat câteva tablete, profesorii ne-au zis toți același lucru, copiii lucrează pe telefoanele părinților, profesorul le dă tema pe WhatsApp iar ei fac poze cu temele făcute și le transmit înapoi. În al doilea rând, nu văd cum ar putea ministerul să instruiască atât de mulți profesori în doar o lună”.

Soluția reală pentru sistemul romanesc de învățământ ar fi ca cei mai mulți elevi să meargă la școală.

 

S-au redus distanțele din școli

 

Institutul Național de Sănătate Publică a transmis Ministerului Educației o serie de derogări în acest sens.

Alexandra Cucu, director în cadrul INSP: "Avem în reglementarea de acum, e o suprafață mai mare, 4 metri pătrați de copil și o distanță minimă între copii, în bănci de 1,5 metri. În ghidul nou, am redus această distanță până la minimul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, de 1 metru. Să se păstreze distanța între copii, acomodând în același timp un număr cât mai mare de copii la școală".

Sigur, există și excepții. În comuna Ciugud, din județul Alba, acolo unde a fost inaugurată anul trecut prima școală smart din mediul rural de la noi, elevilor nu le lipsește nimic.

Se pot conecta cu laptopul sau tableta la dispozitivul profesorului.

Gheorghe Damian, primarul comunei Ciugud: "Am transmis ministerului că suntem deschiși la o colaborare, cu scenarii pentru începerea școlii, vrem să le prezentăm modelul și altor școli și inspectorate din țară”.

Licitația pentru cele 250.000 de tablete care ar trebui să meargă către elevii din țară nu este finalizată.

În plus, consultanții în educație digitală estimează că ar fi nevoie de cel puțin un milion - așadar de patru ori mai multe - pentru un sistem hibrid de predare la nivel național.

 

Citește și...
Copii din mai multe centre de plasament au primit tablete și laptopuri pentru școala online
Copii din mai multe centre de plasament au primit tablete și laptopuri pentru școala online

De 1 iunie au primit cadouri și copiii din centre de plasament ori din case de tip familial.

Cum reușesc profesorii să facă față neajunsurilor ridicate de predarea online
Cum reușesc profesorii să facă față neajunsurilor ridicate de predarea online

Peste 40.000 de învățători și profesori din toată țara s-au înscris în perioada aceasta la cursuri gratuite de digitalizare, prin care au învățat cum să predea de la distanță, prin Zoom, Facebook sau Webex.

Ce probleme ridică predarea online. Aproximativ 250.000 de copii din toată țara nu pot învăța
Ce probleme ridică predarea online. Aproximativ 250.000 de copii din toată țara nu pot învăța

Aproape 250 de mii de copii din toată țara n-au putut să învețe în ultimele luni, pentru că nu au dispozitivele electronice necesare ca să poată asista la cursurile mutate online.

Recomandări
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină
„e-Estonia, model pentru viitor”. Cât de ușor și cât de rapid se poate cumpăra și înmatricula online o mașină

În timp ce noi încă luptăm cu birocrația, în Estonia o mașină poate fi cumpărată și înmatriculată online în doar câteva minute. Cetățenii stau comod acasă, aleg modelul și rezolvă totul pe internet.

Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”
Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, convocat la MAE: „Anexarea celor patru regiuni nu va fi niciodată recunoscută”

Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valery Kuzmin, a fost convocat la sediul Ministerului Afacerilor Externe, după anexarea celor patru regiuni, demers considerat ilegal de către România, Uniunea Europeană şi NATO.

Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League
Silkeborg - FCSB, 5-0. Elevii lui Dică, umiliți în Grupa B a Conference League

FCSB a fost învinsă, joi, de Silkeborg, în deplasare, scor 0-5, într-un meci disputat în Grupa B a Conference League.