Elena Udrea, ARESTATA pentru 30 de zile. Mesajul care a fost postat pe contul ei de Facebook, dupa decizia judecatorilor
Elena Udrea a fost scoasa din arest si dusa la sediul instantei supreme, incatusata. Acolo a aflat ca va petrece in arest si urmatoarele 30 de zile.
Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV
30 de zile de arest preventiv pentru Elena Udrea, aceasta este hotararea luata miercuri seara de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Fostul ministru ramane in spatele gratiilor pentru acuzatia de coruptie, in dosarul Microsoft. Decizia judecatorilor nu este definitiva, iar Elena Udrea a anuntat că a contestat deja arestarea.
"S-a admis partial propunerea de arestare preventiva. A fost revocat controlul judiciar pentru acuzatia din Microsoft si s-a emis un mandat de arestare pentru denuntul lui Pescariu. In rest, in ceea ce priveste traficul de influenta legat de e-Romania, respectiv spalarea de bani, judecatorii nu au luat in calcul arestarea. ", a declarat Marius Striblea, avocatul Elenei Udrea.
Cronologia evenimentelor:
UPDATE ORA 23:00 Elena Udrea a anuntat ca va contesta decizia de arestare pentru 30 de zile. Fostul ministru a fost transportat de la sala de judecata in centrul de arest preventiv al Politiei Capitalei.
UPDATE ORA 22:15 La putin timp dupa imaginea postata pe Facebook, Elena Udrea a scris pe reteaua de socializare si ca va tine legatura cu fanii ei pe contul personal si ca va prezenta adevarul "asa cum il stiu eu":
UPDATE ORA 22:00 Dupa anuntul facut de judecatori privind arestarea Elenei Udrea, pe contul de Facebook al fostului ministru al Turismului a fost postata o fotografie cu urmatorul mesaj: "Poti pune catuse Elenei Udrea, dar nu poti pune catuse adevarului.".
UPDATE ORA 20:45 Elena Udrea a fost arestata pentru 30 de zile.
Anuntul a fost facut de unul dintre avocatii Elenei Udrea, Marius Striblea, care a precizat, la iesirea din sala de judecata, ca a fost admisa partial propunerea anchetatorilor, in sensul ca judecatorul nu a luat in considerare acuzatia de spalare de bani adusa de procurori clientei sale.
Judecatorul ICCJ a admis cererea de inlocuire a masurii controlului judiciar, dispus anterior de procurorii DNA fata de Udrea in dosarul Microsoft, cu masura arestului preventiv si cererea DNA de arestare preventiva a Elenei Udrea pentru acuzatia privind mita luata de la Dinu Pescariu, acuzatie formulata de procurori dupa instituirea controlului judiciar.
Marius Striblea a mai spus ca, in opinia sa ca avocat, nu este normal ca toti cei vizati in dosar care au facut denunturi impotriva Elenei Udrea sa fie in libertate, in vreme ce persoanele care au refuzat sa o denunte pe clienta sa sa fie arestate.
El a mai aratat ca exista in acest moment persoane care sunt vizate in cazul Microsoft, dar care nu au fost "luate la intrebari" de procurori.
Decizia luata miercuri seara de ICCJ nu este definitiva si poate fi contestata la aceeasi instanta.
Avocatul Marius Striblea a precizat de altfel ca va contesta decizia, iar judecarea contestatiei ar putea avea loc luni.
UPDATE ORA 19:20 Procesul in care DNA cere arestarea Elenei Udrea se apropie de final, iar in mai putin de o ora judecatorii ar putea da sentinta in acest caz, relateaza corespondentul Stirilor ProTV Ovidiu Oanta.
UPDATE ORA 19:15 Referitor la anuntul procurorilor ca Elena Udrea ar fi intervenit in guvern pentru semnarea contractului de licentiere Microsoft si ca ar fi facut presiuni alaturi de conducerea PDL, Emil Boc a negat aceste acuzatii. "Nimeni nu a incheiat niciun fel de presiune asupra mea sa se incheie acel contract. Eu n-am exercitat niciun fel de preseiuni asupra nimanui sa se incheie acel contract", a declarat Emil Boc.
UPDATE ORA 19:05 Elena Udrea si fostul ei sot, Dorin Cocos, au disimulat mita pe care au primit-o pentru atribuirea contractului de licentiere Microsoft, prin instrainarea si achizitionarea mai multor imobile, ei incercand astfel sa ascunda circuitul financiar al banilor obtinuti ilegal, potrivit referatului DNA.
"S-a stabilit ca, in perioada 2009 - 2013, Cocos Dorin si Udrea Elena Gabriela au instrainat si respectiv au achizitionat mai multe imobile, existand indicii in sensul ca acestea au constituit una dintre modalitatile de disimulare a provenientei sumelor de bani si a circuitului financiar. in concluzie, prin operatiuni de vanzare - cumparare de bunuri imobile sau 'bunuri viitoare', acordarea unor imprumuturi catre SC Clamari Trading Impex SRL, respectiv prin novarea creditului de 3.297.000 euro de la BRD, Udrea Elena Gabriela a efectuat operatiuni specifice infractiunii de spalare a banilor", arata procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), in referatul cu propunerea de arestare a Elenei Udrea.
Mai mult, noteaza procurorii, din actul de partaj incheiat intre Cocos si Udrea in 10 iunie 2013 rezulta ca, la momentul acestei tranzactii, a fost declarata drept datorii comune suma de 540.045 ce urma sa fie platita catre firma Calamari Trading Impex SRL si creditul de 500.000 de euro, contractat de la Dinu Pescariu, scadent in anul 2021.
"Ambele credite au fost preluate de inculpatul Cocos Dorin. Cuantumul sumei imprumutata de la Pescariu Dinu Mihail, declarat la partaj se contrazice cu chitantele identificate la perchezitia domiciliara in biroul lui Pescariu Dinu Mihail si care atesta in fals ca anterior partajului, respectiv pana la data de 10 iunie 2013, s-ar fi restituit suma de 100.000 de euro", sustin procurorii DNA.
Tot din actul de partaj rezulta ca o mare parte din imobilele obtinute in perioada 2009 - 2013, cat si din sumele de bani aflate in conturi au ajuns in posesia Elenei Udrea, la care se adauga si o suma de doua milioane de euro.
"Din discutiile dintre Cocos Dorin si Pescariu Dinu Mihail, rezulta ca inculpatul Cocos Dorin i-a solicitat acestuia semnarea chitantelor antedatate desi realiza caracterul fraudulos al acestora, Udrea Elena Gabriel avand cunostinta de demersurile efectuate de Cocos Dorin de a disimula foloasele necuvenite primite", noteaza procurorii, referitor la modul in care cei doi soti au incercat sa ascunda mita primita in urma semnarii contractului Microsoft.
UPDATE ORA 18:47 Elena Udrea a primit foloase necuvenite in cuantum de aproximativ 3,6 milioane de euro pentru a-si folosi influenta astfel incat platile aferente contractului e-Romania sa fie deblocate, arata procurorii DNA in referatul cu propunere de arestare a fostului ministru. "Este cert ca inculpata Udrea Elena Gabriela a primit foloase necuvenite pentru a-si trafica functia si influenta la nivel guvernamental in mod direct si indirect fata de cumparatorii de influenta, prin intermediul lui Dorin Cocos, si a primit foloase necuvenite in cuantum de circa 3.600.000 euro pentru a asigura deblocarea platilor aferente contractului e-Romania si respectiv o rezolvarea problemelor judiciare ale martorului Pescariu Dinu Mihail", arata procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in documentul citat.
In plus, anchetatorii isi motiveaza solicitarea de arestare a Elenei Udrea pe faptul ca a incalcat una din obligatiile principale impuse in perioada de controlului judiciar, respectiv aceea de a nu comunica cu martorii si alti participanti la savarsirea faptelor in nicio modalitate. "Faptul ca a formulat un denunt cu privire la fapte de coruptie si imediat dupa aceea a facut publice faptele sesizate (dezbatand si probele ce ar putea fi administrate), faptul ca a incercat sa acrediteze ideea ca anumiti participanti la infractiune sunt protejati de organele de urmarire penala, generand asupra acestora o presiune mediatica si mai mare, creeaza suspiciunea rezonabila ca va incerca sa realizeze intelegeri cu partile, sa influenteze martorii, sa determine alte persoane sa aiba un astfel de comportament", subliniaza procurorii anticoruptie.
Conform sursei citate, in cadrul unui interviu, Udrea a sustinut ca nu a stiut depre provenienta sumelor de bani bagati de fostul sot in firmele de la care incasa dividende, sugerandu-i acestuia, prin intermediul interviului si explicatia pe care ar trebui sa o dea: "nu poate fi o certitudine ca orice nevasta stie cum isi face afacerea sotul ei. Trec peste faptul ca intamplator eram o nevasta cu o ocupatie foarte precisa si foarte solicitanta". "Inculpata Udrea Elena Gabriela a incercat sa induca ideea ca magistratii ar fi constransi la o anumita conduita prin santaj de catre cei care detin anumite secrete", subliniaza procurorii DNA.
UPDATE ORA 17:25 Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a realizat procedura de achizitie a licentelor Microsoft si a incheiat contractul de licentiere ca urmare a presiunilor exercitate de Elena Udrea si de alte persoane din conducerea PDL, arata DNA in referatul cu propunerea de arestare a Elenei Udrea. Procurorii au stabilit ca beneficiarii platilor efectuate in baza contractului sunt, printre altii, Sandu, Dorin Cocos si PDL, care a beneficiat de plata unor materiale electorale, potrivit referatului.
"In toamna anului 2009, s-a incheiat cu Partidul Democrat Liberal un contract de prestari de servicii care avea ca obiect prestarea serviciilor de tiparire si anvelopare a unui numar de patru milioane de scrisori electorale, numarul acestor scrisori a fost suplimentat la 8,6 milioane, stabilindu-se sa se incheie un act aditional la contractul initial", sustin procurorii DNA. Ei mai arata ca pentru diferenta de 4,6 milioane de scrisori nu a mai fost achitata contravaloarea prestatiilor, iar cei care trebuiau platiti au ajuns sa discute cu Dorin Cocos si au fost in audienta la Elena Udrea, care era vicepresedinte PDL, dar s-au exercitat presiuni sa se renunte la pretentii.
Anchetatorii sustin ca Dorin Cocos a pretins si primit de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu suma de noua milioane de euro pentru ca prin intermediul Elenei Udrea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului, membru al Guvernului, si vicepresedinte PDL, la data faptelor, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale.
Cocos nu avea atributii in ceea ce priveste incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft si nu se afla in relatii de prietenie cu alti membrii ai Guvernului sau cu persoane din cadrul ministerelor implicate in derularea contractului, pentru a avea posibilitatea de a-si exercita influenta asupra acestora. De altfel, unul dintre ministerele beneficiare ale licentelor era chiar Ministerul condus de Elena Udrea, spun procurorii. "Practic, suspecta Udrea Elena Gabriela si-a traficat functia si influenta la nivel guvernamental in mod direct si indirect fata de cumparatorii de influenta prin intermediul lui Dorin Cocos si a primit foloase necuvenite constand in suma de noua milioane de euro", subliniaza DNA. Totodata, procurorii DNA au ajuns la concluzia ca pentru promovarea Hotararii de Guvern nr. 460/2009 si alocarea bugetului necesar, Gabriel Sandu a beneficiat de sustinerea Elenei Udrea.
UPDATE ORA 16:30 Avocatii care o reprezinta pe Elena Udrea au precizat miercuri ca probele retinute si prezentate de DNA in referatul cu propunere de arestare sunt denuntul lui Dinu Pescariu precum si un biletel gasit la perchezitiile de la domiciliul acesteia. Potrivit avocatilor, probele anchetatorilor nu dovedesc acuzatiile pe care i le aduc Elenei Udrea, acestea constand pana la acest moment in denuntul facut de Dinu Pescariu si un biletel gasit la perchezitiile de la domiciliul fostului ministru pe care erau notate initialele "E.U." si suma de 500.000 de euro.
Astfel, explica avocatii, anchetatorii ar incerca sa dovedeasca mita pe care omul de afaceri Dinu Pescariu i-ar fi dat-o Elenei Udrea. Totodata, spun avocatii, la dosar se mai afla si extrase de cont, care insa nu dovedesc acuzatiile aduse. Avocatii se afla in acest moment in arhiva Sectiei penale a ICCJ pentru a studia in continuare dosarul.
Elena Udrea se afla, impreuna cu politistii care au adus-o de la arest, in sala de judecata si asteapta inceperea procesului. La instanta suprema, unde se va judeca cererea de arestare preventiva a Elenei Udrea, au venit cativa sustinatori si prieteni ai acesteia, intre care si fosta jucatoare de tenis Ruxandra Dragomir.
UPDATE ORA 13.40 Elena Udrea a fost adusa cu catuse la maini la sediul Instantei Supreme. La ora 14.00 este programata sedinta in care se judeca propunerea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie de arestare preventiva pentru 30 de zile. Elena Udrea avea catuse la maini cand a fost scoasa din masina, iar inainte de a intra in sediul ICCJ a repetat gestul de a duce degetul aratator de la mana dreapta pe nas, pe care l-a facut si luni, in plenul Camerei Deputatilor, cand se discutau cererile DNA de avizare a urmaririi, retinerii si arestarii deputatului PMP. Udrea scria atunci, pe Facebook, ca prin gestul de a duce degetul aratator spre nas, comentat de presa, a vrut sa transmita cuiva drag ca "totul este in regula".
UPDATE ORA 13.00 Fostul presedinte Traian Basescu a declarat ca el crede in Elena Udrea, singurul partener politic care i-a mai rămas din fostii lideri PDL, indiferent cat de suparati sunt toti pe el ca n-o abandoneaza, subliniind ca si-ar putea schimba decizia dupa un verdict al judecatorilor.
Elena Udrea a petrecut prima noapte dupa gratii, la centrul de retinere si arest preventiv al Capitalei. Ea a primit marti seara ordonanta de retinere pentru 24 de ore de la procurorii DNA, dupa ce a stat mai bine de 10 ore la DNA. Pret de 7 ceasuri a studiat documentele impreuna cu avocatul sau si abia apoi au inceput audierile. Iar acesta este doar unul dintre dosarele in care Elenei Udrea i se aduc acuzatii grave, de coruptie, trafic de influenta si spalare de bani.
In catuse si flancata de jandarmi, Elena Udrea si-a pastrat zambetul: "Poti pune catuse Elenei Udrea, dar nu poti pune catuse adevarului", a spus ea. Vedeti aici inregistrarea VIDEO a momentului in care Elena Udrea iese de la DNA cu catuse la maini. A continuat sa surada si in masina care avea sa o duca la arestul Capitalei. Cand a ajuns la centrul de retinere si arest preventiv, Elena Udrea a coborat din autoturism, dar fara catuse la maini. Nu a incercat sa ascunda acest lucru - ba chiar a inchis singura portiera.
Marius Striblea, avocat: "Este vorba de dosarul disjuns din Microsoft si este vorba de o retinere de 24 de ore pentru doua fapte de trafic de influenta si o fapta de spalare de bani. A dat declaratii pentru cele sapte capete de acuzare asa cum stie mai bine...spunand adevarul."
Alexandru Chiciu, avocat: "Nu a avut niciun fel de emotie ca nu se va dispune masura retinerii, in conditiile in care au existat trei cereri de retinere pe numele dumneaei."
Marti,10 februarie 2015, in timp ce era prinsa intre zeci de jurnalisti curiosi sa afle ce mai are de spus, Elena Udrea a intrat in sediul Directiei Nationale Anticoruptie insotita de avocatul ei, Alexandru Chiciu, fost procuror anticoruptie. Udrea era imbracata la fel ca acum doua zile, in Parlament. Purta aceeasi bluza alba din matase, acelasi deux pieces negru si acelasi pardesiu gri. Avocatul ei a explicat ca vizita la DNA este urmare a cererii Elenei Udrea de a da o declaratie anchetatorilor in dosarele in care este cercetata.
Alexandru Chiciu, avocat: "Apreciez echilibrul procurorilor anticoruptie, care au dat curs solicitarii noastre fara sa faca sa zicem abuzuri nefondate. Ni s-a incuviintat audierea, urmare a solicitarii noastre."
Inainte de a se prezenta in fata procurporilor, Elena Udrea a respectat controlul judiciar impus si a trecut si pe la sectia de politie. In dosarul Microsoft, Elena Udrea este acuzata de trafic de influenta pentru ca ar fi pus o vorba buna la semnarea contractului, in 2009, iar Dorin Cocos, sotul ei in acea vreme, ar fi incasat 9 milioane de euro. Tot trafic de influenta este acuzatia din dosarul privind contractul E-Romania, in care ar fi intervenit ca firma care livra softul si aparatura sa isi primeasca banii. In schimb, din nou, sotul ei ar fi incasat 3 milioane de euro.
A treia acuzatie de trafic de influenta este facuta de Dinu Pescariu care sustine ca i-a dat fostului ministru al Turismului o jumatate de milion de euro ca sa il scape de sechestrul asigurator pus pe conturile lui din Elvetia. Un alt dosar in care este cercetata este cel referitor la Gala Bute. Procurorii o acuza pe Elena Udrea si de spalare de bani, plus fals in declaratii, pentru ca toti banii negrii i-ar fi transformat in tranzactii imobiliare.
Sursa: Pro TV
Etichete: justitie, arest, elena udrea, gala bute, Microsoft, coruptie,
Dată publicare:
11-02-2015 07:26