Elena Udrea rămâne în arest. Ultimul termen privind extrădarea ei din Bulgaria, pe 10 iunie
Curtea de Apel din Sofia a stabilit miercuri că pe 10 iunie se va desfăşura ultimul termen al procesului privind extrădarea fostului Ministru al Turismului Elena Udrea, care are de executat în România o condamnare de șase ani de închisoare.
Judecătorii bulgari au mai hotărât ca Elena Udrea să rămână în arest, potrivit Agerpres.
La acest termen de judecată, avocaţii Elenei Udrea au făcut cereri suplimentare către magistraţii bulgari, solicitând audierea expertului Corneliu Liviu Popescu şi a martorei Ingrid Mocanu, prezentă în sala de judecată.
De asemenea, avocaţii au solicitat poziţia unui expert în drept constituţional din România.
Singura solicitare admisă de judecătorii din Bulgaria
După deliberări, judecătorii bulgari au admis o singură solicitare, respectiv audierea martorei Ingrid Mocanu, fost director în cadrul Ministerului Justiţiei şi vicepreşedinte al ANRP.
În 2015, Ingrid Mocanu a fost arestată în dosarul despăgubirilor de la ANRP, însă în 2019 a fost achitată definitiv. Ulterior, ea a dat statul român în judecată, obţinând în instanţă daune de 500.000 lei pentru că a fost ţinută patru luni în arest.
În prezent consilier la Ministerul Justiţiei, Ingrid Mocanu a fost întrebată de magistraţii bulgari despre condiţiile de detenţie din România, având în vedere că a stat închisă în penitenciarul unde a fost deţinută şi Udrea.
Ce a spus Ingrid Mocanu despre condițiile din penitenciarele din România
Pe scurt, Ingrid Mocanu a spus că nu mai ştie care mai sunt condiţiile din penitenciarele din România, fiind eliberată în anul 2015, însă a explicat că mulţi deţinuţi dau în judecată statul român pentru condiţiile proaste din închisori şi câştigă procesele la CEDO.
De asemenea, ea a relatat că, în timp ce Udrea se afla în penitenciar, a primit o scrisoare anonimă în care era ameninţată cu moartea, s-a plâns de acest lucru şi chiar a raportat directorului închisorii. Totuşi, Mocanu a mai spus că au fost oameni 'nebuni' care au ameninţat pe toată lumea şi nu s-au luat măsuri suplimentare.
După audiere, judecătorii de la Sofia au anunţat că s-a clarificat tot ce era necesar, iar pe 10 iunie avocaţii şi Parchetul vor ţine pledoariile pe fondul cauzei, după care instanţa va lua o decizie.
Avocații Elenei Udrea argumentează că aceasta nu trebuie să fie extrădată
La termenele anterioare, avocaţii Elenei Udrea au depus o serie de documente şi plângeri, în baza cărora apărarea argumentează că extrădarea fostului ministru nu trebuie să aibă loc, deoarece în România i-a fost încălcat dreptul la un proces echitabil.
Apărarea a arătat că există o decizie a Curţii Constituţionale din România, prin care a fost anulată pedeapsa primită de Elena Udrea.
„Cu toate acestea, autorităţile române fac presiuni pentru extrădarea ei, iar între timp aceasta a primit o serie de ameninţări,” au mai spus avocaţii.
Elena Udrea a fugit din România în aprilie
La începutul lunii aprilie, Elena Udrea a fugit din România, înainte ca Instanţa supremă să confirme condamnarea de șase ani închisoare primită în dosarul 'Gala Bute'.
Pe 7 aprilie, Udrea a fost prinsă de poliţia de frontieră din Bulgaria, în timp ce încerca să treacă în Grecia cu un autoturism pe la punctul de trecere Kulata.
La mijlocul lunii aprilie, tribunalul districtual din Blagoevgrad a aprobat punerea în executare a mandatului european emis pe numele ei şi extrădarea în România.
Elena Udrea a atacat acest verdict la Curtea de Apel din Sofia.