„Faceți ceva!”. Joe Biden, așteptat de părinții copiilor care au murit împușcați în școala din Texas. Reacția președintelui

Joe Biden și Jill Biden - 2
Getty

Joe Biden a spus că va acționa după ce în orașul texan Uvalde a avut loc un atac armat într-o școală, în urma căruia au fost uciși 19 copii și doi profesori.

Însă, președintele SUA a spus că nu poate promite mare lucru în privința controlului accesului la arme de foc, conform AFP, citat de Agerpres.

La ieşirea din biserica unde preşedintele democrat şi soţia sa, Jill Biden, tocmai asistaseră la o liturghie, mai multe voci au cerut: „Faceţi ceva!”.

„Vom face,” a răspuns rapid preşedintele, înainte de a merge la întâlnirea cu familiile victimelor şi cu echipele de prim-ajutor. El a plănuit să petreacă câteva ore cu ei, departe de camere de televiziune şi de privirile mulţimii.

Citește și
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Despre atacul de la școala Robb din Uvalde

Atacul de pe 24 mai a fost înfăptuit de Salvador Ramos, un tânăr în vârstă de 18 ani.

A durat aproximativ o oră până când poliţia a pus capăt masacrului, întârziere care a suscitat o intensă polemică şi asupra căreia Departamentul american de Justiţie va desfăşura o anchetă.

Cuplul prezidenţial a vizitat şcoala elementară Robb, al cărei nume este acum sinonim cu unul dintre cele mai grave masacre în mediul şcolar din Statele Unite. Atacul reprezintă totodată cel mai mare atac cu arme de foc petrecut în școlile din Texas.

Joe şi Jill Biden s-au recules şi au depus un buchet în faţa crucilor care poartă numele victimelor, acoperite aproape în întregime de flori printre care se pot vedea animale din pluş.

Apoi, perechea prezidenţială, cu feţe îndurerate în spatele ochelarilor negri, a trecut în revistă şirul de fotografii cu chipuri ale copiilor ucişi, având vârste între 9 şi 11 ani.

„Inimile noastre sunt frânte,” a spus arhiepiscopul Gustavo Garcia-Siller la începutul liturghiei sale.

Preşedintele american, care a vizitat recent locul unui masacru la Buffalo, în nord-estul ţării, este din nou în doliu.

Biden, care a pierdut doi copii, despre cum se simte pierderea unui copil

„A pierde un copil este ca şi cum ţi s-ar smulge o parte din suflet,” a spus Biden marţi. Acesta a pierdut doi copii, o fiică de câteva luni într-un accident de maşină şi un fiu adult din cauza cancerului.

În ciuda empatiei şi apelurilor sale de a se ridica împotriva „lobby-ului armelor”, el nu poate face nimic într-o ţară în care subiectul, chiar şi după un masacru, provoacă diviziuni ireconciliabile.

În Statele Unite există mai multe arme în circulaţie decât locuitori, fapt fără egal în ţările dezvoltate.

Robert Robles, 73 de ani, venit duminică din oraşul învecinat San Antonio, a spus că este „foarte bine că a venit preşedintele”.

Legile ar trebui să protejeze copiii de AR-15

„Trebuie să adopte legi ca să putem proteja copiii de AR-15,” a spus acesta, referindu-se la arma semiautomată sinonimă cu masacrele din şcoli.

Democratul în vârstă de 79 de ani ar dori să întrerupă această rutină sinistră a Americii, bulversată la intervale regulate de atacuri armate fără să fie adoptată vreo reformă semnificativă.

„Simt o stare de spirit diferită”, inclusiv în rândul opoziţiei republicane, în general ostilă oricăror restricţii, a spus Dick Durbin, unul dintre cei mai influenţi senatori democraţi, intervievat duminică de CNN.

Partidul democrat al lui Biden trebuie să convingă câțiva republicani

Partidul lui Joe Biden trebuie să convingă câţiva republicani pentru a obţine majoritatea calificată necesară în Senat şi a legifera măcar cu privire la accesul la armele semi-automate.

Sarcina va fi dificilă. Vineri, figuri marcante din tabăra conservatoare, printre care fostul preşedinte Donald Trump, au defilat la convenţia puternicului lobby pro-arme NRA pentru a-şi proclama ataşamentul faţă de al doilea amendament al Constituţiei care garantează dreptul de a se înarma.

„Singurul lucru care opreşte un tip rău cu o armă este un tip bun cu o armă,” a declarat liderul lobby-ului, Wayne LaPierre.

Mărturii ale elevilor scăpați cu viață de la masacru

După masacru, primele mărturii ale elevilor scăpaţi cu viaţă în şcoala Robb au oferit o dimensiune a coşmarului.

Intrând în sală, atacatorul le-a spus copiilor: „Veţi muri cu toţii”, înainte de a deschide focul, a povestit pentru canalul ABC Samuel Salinas, 10 ani.

Întins pe podeaua plină de sânge din încăpere, copilul, pentru a nu fi luat la ţintă, a încercat „să facă pe mortul”.

Miah Cerrillo, 11 ani, a încercat să scape atenţiei lui Salvador Ramos în acelaşi mod. Fata s-a acoperit cu sângele unui coleg de şcoală al cărui corp era lângă ea, a explicat fetiţa la CNN.

Tocmai îl văzuse pe adolescent omorându-i profesoara, după ce îi urase „noapte bună”.

CITEȘTE ȘI: Ce spune Bill Gates despre posibilitatea unei noi pandemii, noi modalități de vaccinare și zvonurile care circulă despre el

Rusia acuză Ucraina că ar intenționa să arunce în aer cisterne cu substanțe chimice periculoase și să atace teritoriul rusesc

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Militar american: Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei
Militar american: Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei

Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a apreciat joi un oficial militar american, relatează AFP.

 

Corupție în Ucraina. Ministrul Agriculturii demisionează din cauza unei afaceri cu terenuri în valoare de 7 milioane de euro
Corupție în Ucraina. Ministrul Agriculturii demisionează din cauza unei afaceri cu terenuri în valoare de 7 milioane de euro

Ministrul ucrainean al Agriculturii, Mîkola Solski, suspectat de corupție, şi-a prezentat demisia, potrivit unei scrisori publicate joi de către preşedintele Parlamentului, relatează AFP, potrivit News.ro.

Șeful NATO:
Șeful NATO: "Nu este prea târziu pentru ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei

"Nu este prea târziu ca Ucraina să câştige" în războiul împotriva Rusiei, cu condiţia ca Occidentul să-şi respecte promisiunile de a-i furniza mai multe arme, a declarat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, relatează AFP.

Recomandări
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare
Situație de urgență în Slănic Prahova, după surparea străzii din centru. Localitatea stă pe un uriaș zăcământ de sare

Este alertă în Slănic Prahova, după ce o stradă din centrul orașului a început să se surpe. Zeci de oameni din blocurile din apropiere au fost evacuați, iar circulația în zonă este oprită.

STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră
STENOGRAME din cazul discipolului lui Bivolaru. Cum și-a mințit o victimă că a salvat-o de la moarte deblocând o chakră

Un instructor de yoga din București, considerat discipol al lui Gregorian Bivolaru, este acuzat fapte grave.