Produsul la mare căutare în România în acest moment. Cererea este mai mare ca niciodată
În astfel de perioade, apa este aur curat şi pentru oameni, și pentru plante. Așa că cererea pentru echipamentele de irigat este mai mare ca niciodată.
Dacă până acum câțiva ani le cumpărau doar fermierii, mai nou şi cei care au investit în grădini sunt disperaţi să îşi salveze iarba şi florile.
În lipsa unui astfel de sistem, gazonul și plantele s-ar usca imediat sub soarele arzător. Tocmai de aceea în curtea lui Marius Chiriță aspersoarele sunt programate să ude, în fiecare dimineață.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marius Chiriță, proprietar: „Bine ar fi să irigăm gazonul, în perioada asta, undeva la un 7, 8 litri de apă pe metrul pătrat. De exemplu, la mine udă la 5 dimineața. I-am dat drumul acum și deja a început să ude. Se poate regla, se poate mișca și pe manual, așa, și irigă practic colțul acesta. Este un aspersor care bate între 5 și 7 metri.”
De altfel, cererea pentru sistemele de irigații pentru curte crește vertiginos pe măsură ce ne afundăm în această vară torida. La unele firme de amenajări exterioare, lista de solicitări este lungă.
Dorin Vălimăreanu, reprezentantul unei firme de amenajări exterioare: „În general, vor sisteme cu modul wifi care să fie controlat când pleacă în vacanță, să fie controlat de la distanță. Cu senzorul de ploaie pe care îl vedeți aici montat, când plouă afară, oprește sistemul de irigat să nu mai ude gazonul”.
Pentru un gazon sunt potrivite, de exemplu, astfel de aspersoare. Costul pentru ele este undeva între 50 și 70 de lei pe metrul pătrat. Pentru copaci, însă, este mult mai potrivit un sistem de irigare prin picurare. 100 de metri, cu tot ce include acest sistem, poate ajunge până la 2.000 de lei.
Client: „Prefer să am aspersoarele deasupra, și dimineața și seara dau drumul”
Grațiela Gheorghe, consultant vânzări: „Fiind foarte cald afară, sezonul a început mult mai devreme și din cauza asta și cererea a crescut.”
Specialiștii în peisagistică ne recomandă, totuși, să nu ne bazăm exclusiv pe sistemele de irigat, mai ales că rezervele de apă ar putea fi limitate în viitor. Cu alte cuvinte, să ne documentăm bine înainte să ne amenajăm grădina.
Diana Culescu, doctor în horticultură: „Dacă o să mai udăm, pe viitor o să udăm, de fapt, partea de legume, pentru că o să ne trebuiască mâncare, și nu o să mai udăm gazonul sau altceva. Ideea este să ai solul în permanență acoperit. Dacă vă uitați în străinătate, acolo unde plantele sunt mici, pe dedesubt este un strat de vegetație de 10 centimetri. Și acela asigură umiditatea în sol până cresc.”
În plus, trebuie luate în calcul și costurile de funcţionare deloc de neglijat ale acestor sisteme. În buget trebuie să intre cheltuielile cu apa folosită la udat, dar și curentul electric consumat de aceste echipamente.