Morcovii românești, pe cale de dispariție. Fermierii nu au subvenții, program de susținere sau sisteme de irigații
Nelipsiți în mod normal din bucătărie, morcovii românești sunt pe cale de dispariție. În schimb, îi cumpăram pe cei din Turcia ori Polonia, pentru care dăm anual, peste 22 de milioane de euro.
S-a ajuns aici pentru că la noi a scăzut drastic suprafața cultivată.
Fermierii se plâng că nu au subvenții, un program de susținere și nici sisteme de irigații.
Elisabeta Androne este un producător local din Alba. În trecut cultiva morcovi pe 2.000 de metri pătrați.
Acum a redus de patru ori suprafața și mizează pe alte legume. A vândut kilogramul cu 8 lei , în timp ce morcovii din import costă trei lei kilogramul.
Elisabeta Androne, productător: „Nu există cerere pentru că ne combat supermarketurile. Nu avem desfacerea asigurată, de asta am renunțat. Cu chiu, cu vai am vândut.."
Și marii producători s-au reorientat către ceapă, tomate, varză ori ardei, suprafețe care depășesc zeci de mii de hectare. Cei care încă mai cultivă morcovi au găsit soluții pentru a face profit. Precum un producător din Aiud.
Florin Motea, șef fermă Aiud: „Avem comandă de 400 de kg, pentru a intra în compoziția sucurilor cu măr."
Dar că să facă suc a fost nevoie de investiții suplimentare.
Florin Motea, șef fermă Aiud: „La combinația măr morcov, folosim 15% morcov și 85% măr ne orientăm și pe gusurile clienților. Foarte cerută de clienți este această combinație în care folosim și sfecla, aici morcovul este 20%."
În tot acest timp morcovul este nelipsit din nenumărate preparate: tocănițe, ciorbe, supe și chiar prăjituri. La celebrul tort de morcovi, de exemplu, se folosesc nu mai puțin de 400 de grame iar în final o felie costă cel puțin 17 lei.
Potrivit Institutului Național de Statistică, anul trecut aveam morcovi pe 12 mii de hectare, în scădere cu 2 mii de hectare fată de 2021.