După nouă ani de așteptare, dosarul electronic de sănătate va putea fi accesat la începutul lunii noiembrie
După nouă ani de discuţii, proceduri şi o mulţime de bani cheltuiţi primim încă o promisiune că dosarul electronic de sănătate va putea fi accesat la începutul lunii noiembrie.
Acum, spune preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se lucrează încă la anonimizarea datelor, după ce Curtea Constituţională a decis în urmă cu doi ani că implementarea iniţială încalcă regulile GDPR.
Cosmina Berbecel, medic de familie: ''La fiecare consultaţie, accesare de fişa, când închid fișa mă întreabă dacă vreau să transmit în DES. Spun că da, dar nu pot să verfic ce a transmis dacă s-a transmis''.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Se întâmplă asta pentru că la 7 ani de când a început implementarea lui, dosarul electronic de sănătate nu funcţionează încă.
Adrian Gheorghe, şeful CNAS: ''Se implementează prospriu zis la nivel tehnic procedura prin care pe de o parte orice cetăţean îşi poate anonimiza datele - ele rămân dar nu vor putea fi legate de persoana respectivă - respectiv procedura de ieşire din anonimizare''.
A fost necesar acest lucru după ce, în 2019, Curtea Constituţională a precizat că documentul virtual nu respectă regulile GDPR. Practic, datele medicale ale pacientului, date cu carater personal, nu puteau fi protejate. Chiar un raport al Minsterului Sănătăţii arată în urmă cu 2 ani că nu există serviciu de mententa pentru dosarul electronic, iar securitatea platformei nu putea fi asigurată.
Dosarul electronic de sănătate conţine toate info medicale ale unei persoane: de pildă grupa de sânge şi rh-ul, alergiile, bolile cronice. Sunt cuprinse inclusiv internările şi ultimele prescripţii pe numele pacientului. S-a dorit implemetarea lui pentru a se scăpa de toată maculatura cuprinsă într un dosar fizic.
Modificările tehnice care se fac acum vor permite şi vizualizarea cu uşurinţă a acestor informaţii.
Adrian Gheorghe, şeful CNAS: ''Datele medicale vor rămâne la nivel de statistică în ansamblul sitemului însă nu va mai putea fi accesate la nivel individual. Sunt foarte multe filtre așa încât cine doreşte să anonimizeze să înţeleagă ce se întâmplă”. .
Despre dosarul electronic de sănătate se vorbeşte din 2012 iar în noimbrie 2016 a devenit obligatoriu.
În prezent sunt peste 13 milioane de dosare medicale virtuale. Proiectul a costat 81,7 milioane lei iar banii au venit din fonduri europene.