După ce a fost lovită în plin de pandemie, aviația civilă începe să prindă din nou aripi
Marile companii aeriene se pregatesc pentru valul de turiști din vară și au început deja recrutările însoțitorilor de bord.
În ajutorul celor care își doresc o carieră printre nori vin școlile de aviație, dar și centrele de training care pregatesc tinerii pentru interviul de angajare. Şi în rândul piloților se caută personal, iar femeile sunt cele preferate.
Acestea sunt doar câteva din lucrurile pe care le învață cei care își doresc să devină însoțitori de bord la o școală de aviație din București. Cursurile durează 4 saptămâni și costă 1500 de euro, iar la finalul perioadei de școlarizare participanții primesc un atestat recunoscut la nivel internațional. Școala le promite și sprijin pentru obținerea unui loc de muncă.
Mihaela Nastase, trainer: „Le punem la dispoziție oferte de job atât în Europa, cât și în Orient și în ASIA, unde le este lor bine.”
Școala de aviație le oferă burse celor care nu își permit să plătească cursurile, atât pentru însoțitori de bord, cât și pentru piloți. Lecțiile pentru aviatori costă 10.000 de euro pentru avionele de mici dimensiuni și peste 40.000 de euro pentru avioanele de linie.
Dacă în trecut meseria de pilot era o meserie preponderent masculină acum, atât femeile cât și bărbații, au șanse egale să lucreze printre nori.
Geica Alexandru: „Este un trend feminist destul de puternic. Fetele au anumite capacități pe care baietii nu le au, cum ar fi mai multă rezistentă la stres, rapiditate în gândire, memorie vizuală.”
Pentru a pregăti însoțitorii de bord după propriile cerințe unele companii oferă după angajare cursuri gratuite. Însă până acolo au de trecut peste un hop: interviul. Așa au luat viață centrele de training.
Anca și Cristina, foste însoțitoare de zbor, au deschis astfel de centre din dorința de a oferi și altora din experiența lor.
Anca Dumitrescu, fostă însoțitoare de bord: „Cursurile noastre reprezintă o pregătire intensivă pentru tot procesul de selectie ca insoțitor de bord. Practic ceea ce facem noi la cursuri este să-i invătăm pe cursanții nostri cum să treacă cu succes de interviul cu orice companie aeriană.”
Cristina Toader, fostă însoțitoare de bord: „Un cursant se înscrie la curs, după care simulează cu mine și colegii mei toate probele, prezentare personală, probe de grup teste de engleză.”
Un astfel de curs costă între 1000 și 2000 de lei și durează 4 zile.