Țara liberă de coronavirus care a intrat în lockdown după ce a aterizat un avion cu zeci de persoane infectate

Ultima actualizare: 23-01-2022 09:40
Kiribati
Shutterstock

Kiribati a intrat pentru prima dată în lockdown de la începutul pandemiei, după ce un avion în care se aflau zeci de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au aterizat în țară insulară din mijlocul Oceanului Pacific, scrie CNN.

Autoritățile au anunțat marți că 36 dintre cei 54 de pasageri sosiți vinerea trecută din Fiji au fost testați pozitiv și au fost plasați în carantină.

Până acum, Kiribati, cu o populație de 122.000 de locuitori, a înregistrat doar 3 cazuri de infectare până săptămâna trecută. Acest lucru se datorează în mare parte regulilor stricte la intrarea în țară și a măsurilor impuse de autorități în cei doi ani de pandemie.

Guvernul a anunțat că de luni South Tarawa (unde se află și capitala țării) și zona Beito vor intra în carantină de 24 de ore. Asta înseamnă că localnicii nu vor mai putea ieși nici ziua din case. Excepție fac doar angajații esențiali care merg la muncă, și persoanele care merg la medic sau pentru cumpărături esențiale. Transportul public nu va mai funcționa, barurile și cluburile au fost închise, iar adunările în spațiile publice au fost interzise.

În Kiribati erau deja în vigoare o serie de măsuri pentru limitarea infectărilor: masca obligatorie pe stradă, carantină de noapte sau limitarea adunărilor la cel mult 10 persoane.

Multe dintre statele insulare din Pacific au fost ferite de pandemie, pentru că și-au închis granițele pentru străini încă de când a fost anunțată apariția noului virus.

Decizia de a impune lockdown la doar câteva cazuri confirmate nu este fără precedent în zona Pacificului de SUd. Tonga a impus carantină de o săptămână pe insula principală Tongatapu, după ce a fost confirmat primul caz de Covid-19 în țară, în luna noiembrie.

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO