Dupa 45 de ani, a fost vazuta iarasi la noi in tara. Specialistii i-au gasit cuibul si au reusit sa o filmeze
Acvila de camp, o specie extrem de rara, care a fost vazuta ultima data in Romania in urma cu 45 de ani, a aparut iarasi la noi. Specialistii au gasit un cuib, in Campia Banatului, si au urmarit cu atentie ce se petrece.
Au aparut si primii doi pui, iar unul dintre ei a fost dotat cu un transmitator modern, ca sa poata fi monitorizat. Din pacate, in intreaga Europa au mai ramas doar cateva sute de exemplare din acvila de camp.
Ornitologii romani au fost fericiti cand au descoperit cuibul de acvila. Aceasta specie a disparut de aproape o jumatate de secol de pe teritoriul tarii noastre, din cauza faptului ca habitatul ei a fost distrus de exinderea terenurilor agricole.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astfel nu a mai gasit prazile ei preferate, iepurii, rozatoarele si pasarile salbatice. Mai mult, acvila a fost vanata cu o salbaticie revoltatoare pentru trofee.Poate pe viitor lucrurile vor sta diferit. Mai ales ca pasarea localizata recent are si doi pui.
Robert, ornitolog: "Acvila de camp este o specie periclitata, a disparut in urma cu 45 de ani. I-am spus puiului un transmitor mic care nu il deranjeaza la zbor, noi il monitorizam, drumul, temperatrura corpului..."
Acvila de camp este o specie superba. Multa vreme a fost emblema Casei Imperiale de Habsburg. Poate sa cantareasca 5 kilograme, iar aripile masoara la maturitate spre 2 metri.
Iulia Vizi, reprezentat Asociatia pentru Protectia Pasarilor Milvus: "Iata ca dupa 45 de ani este o mare bucurie care a aparut la noi. Speram sa ne adune cat mai multe informatii."
Acvila poate sa zboare pana in Asia, dar ornitologii spera sa se intoarca si sa ramana aici. Pasarea are insa nevoie si de putin noroc. Pe piata neagra trofeele sunt extreme de scumpe.