Acvilele Arlie si Erika au plecat in Africa. Ce este proiectul LIFE, de monitorizare prin GPS
15 septembrie 2013, ultima zi de vacanta a elevilor, a fost prima zi de migratie pentru acvilele tipatoare mici, echipate cu transmitatoare prin satelit.
Arlie si Erika au plecat spre Africa, pentru sezonul rece.
Arlie este numele ales de fanii de pe Facebook a Societatii Ornitologice Romane, iar numele acvilei provine din engleza veche, limba in care inseamna „Padurea Acvilelor”.
Arlie a inceput anul acesta migratia de toamna in data de 15 septembrie. Duminica, pasarea a pornit spre sud intre orele 8 si 10 dimineata. In patru ore a traversat Carpatii Meridionali si dupa ce a ocolit Bucurestiul, la ora 14.00 a ajuns in nordul Bulgariei. In 15 septembrie Arlie a parcurs in total o distanta de 280 km. Intre 16 si 17 septembrie a facut o pauza intre localitatiile Konevo si Vazovo, pe teritoriul Bulgariei.
O alta acvila ce pornit in migratia de toamna este Erika, o pasare de anul trei. Dupa ce a traversat partea de sud a tarii noastre, Erika s-a indreptat spre Republica Moldova si a ajuns pe data de 12 iunie in Ucraina, la nord de Kiev. Si-a petrecut vara in apropierea localitatii Komarichi, din vestul Rusiei. De aici ea a pornit spre sud in data de 4 septembrie. In perioada 4 - 16 septembrie Erika a parcurs un traseu serpuitor in directia S-V, zburand in total 724 km.
Anul 2013 este ultimul al proiectului LIFE ”Conservarea acvilei tipatoare mici in Romania”. Monitorizarea acestei specii de pasare deosebita se va incheia o data cu finalizarea aceastui proiect. Cu ajutorul transmitatoarelor satelitare (mici dispozitive GPS), montate pe 20 de acvile, in cei 4 ani ai proiectului LIFE au fost obtinute date importante despre ruta de migratie si locul de iernare a acvilelor, din Africa, dar si despre zonele de cuibarire si folosirea habitatului de hranire, din tara noastra.
Toate aceste informatii sunt extrem de importante pentru elaborarea masurilor de conservare dedicate acvilei tipatoare mici, specie amenintata cu disparitia, in conditiile in care populatia ei este estimata la 20.000 de perechi cuibaritoare la nivel mondial. Populatia de acvila tipatoare mica din Romania este apreciata intre 2000 - 2300 de perechi, reprezentand aproximativ 22% din populatia speciei la nivelul Uniunii Europene si 10% din intreaga populatie la nivel global.
Pentru mai multe detalii legate de migratia acvilelor tipatoare mici si pentru a urmari drumul complet parcurs de acestea, precum si alte detalii, vizitati pagina de internet a proiectului.
Sursa: Pro TV
Etichete: GPS, pasari, sateliti, monitorizare, acvila, societatea ornitologica,
Dată publicare:
20-09-2013 13:40