Dunărea este aur pentru agricultura noastră. Revoltător este faptul că nu o folosim. Am putea să irigăm 2,1 miloane hectare de teren, adică tot sudul şi o parte din estul ţării. În realitate irigăm doar pe 72.000 de hectare de teren. Asta înseamnaă puţin peste 3% din toată suprafaţa.
Staţia de pompare de la km 388 stă nefolosită de câţiva ani buni. Canalul de legătură cu Dunărea s-a colmatat şi apa nu mai ajunge în staţie.
În faţa unei hărţi plină de găinaţ şi străjuită de două icoane, mecanicul Ştefan arată până unde ajungea pe vremuri apa de aici. Aproape de Bucureşti.
Staţia pare desprinsă dintr-un film apocaliptic. Conducte uriaşe au fost instalate pe 5 staţii de pompare. Sunt ani de când n-au mai pornit.
La o luna după vizita noastră în staţie, la începutul toamnei, faţa locului a prins viaţă. Într-un cadru festivist, care aminteşte de alte vremuri, liderul PSD şi ministrul agriculturii au venit să se înfrupte din produsele localnicilor şi să anunţe că staţia va fi pusă pe picioare. Deocamdată e dezmembrată bucată cu bucată. Cu toate că sunt ani de când staţia n-a mai pornit, în faţă jurnaliştilor, ministrul Agriculturii suţine că de aici se fac irigaţii.
Petre Daea, ministrul agriculturii: 'Se decuplează de la priză doar 2 nave. Lasă restul să lucreze să avem nivel de exploatare pentru a lucra acum.'
În campania electorală partidul de guvernământ a promis că va investi în 4 ani 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii. Guvernanţii evita să spună cât au invetitit până acum. Şi pentru Dunăre s-a promis tot un miliard de euro. Deocamdată investiţiile nu se văd. Asta nu-i încurcă pe politicieni să se laude între ei şi să pozeze în salvatorii neamului.
Petre Daea, ministrul agriculturii: 'Mă simt bine. Şi iată nici în această seară nu mănânc. Pentru că eu mă alimentez din muncă şi nici poftă de mâncare nu am dacă am rezultate.'