Dunărea a depășit cota de atenție și crește periculos. ”Suntem cam speriați”
Dunărea amenință să iasă din matcă. A depășit deja cota de atenție și creşte periculos în zona Tulcea, Brăila şi Constanța.
Tot sectorul românesc al Dunării se află de patru zile sub cod galben şi portocaliu de inundații. Din cauza topirii zăpezii, afluenții din 5 județe riscă să se umfle și să mărească, brusc, debitul fluviului.
Nivelul Dunării a crescut duminică în Brăila cu 9 centimetri şi a ajuns la 589 de centimetri, depăşind, astfel, cota de atenţie.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Colonel Ştefan Stoian, ISU Brăila: "Avem în faza I de apărare patru diguri, iar în faza a II-a de apărare, 11 diguri. Personalul Sistemului de Gospodărire a Apelor Brăila monitorizează permanent fluviul Dunărea, astfel încât să nu existe fisuri sau breşe în acestea."
Până la cota de inundaţie mai sunt doar 21 de centimetri, iar autorităţile au luat primele măsuri. Gurile de canalizare din zona portului Brăila au fost sigilate pentru a nu refula în cazul în care apele vor creşte. Oamenii sunt îngrijoraţi.
Localnic: "Avem şi noi afaceri aici în port şi suntem cam speriaţi. Aici sunt blocuri de oameni unde, oameni mai săraci care locuiesc şi ar trebui făcut ceva. Se anunţă că creşte alarmant."
De aproape o lună, staţiile de desecare din zonele riverane Dunării funcţionează în sistem de urgenţă, ca să nu fie inundate terenurile şi gospodăriile. În următoarele două zile, în zona Brăilei se aşteaptă o creştere a cotelor cu încă 10-20 de centimetri. La Sulina, acum două zile, fluviul a inundat o parte a falezei.
Se pare totuşi că punctul cel mai înalt al viiturii a fost deja atins, astfel încât duminică nivelul apei în portul Sulina a scăzut cu 10 centimetri. Pericolul pândeşte însă până la sfârşitul lui martie, când expiră codul portocaliu de inundaţii.