Alertă pe Dunăre. Autorităţile fluviale sunt pregătite de cote de inundaţie
Dunărea ameninţa să iasă din matca, iar autorităţile fluviale sunt pregătite de cote de inundaţie. Debitul, la intrarea în ţară, la Porţile de Fier II, este aproape dublu faţă de media multianuala.
La Brăila a fost depăşită cota de atenţie, iar la Galaţi mai sunt doar câţiva centimetri până când va ajunge la acest nivel. Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a emis un aviz către navigatori.
Administraţia Fluvială i-a informat pe armatori, iar aceştia trebuie să le transmită comandanţilor de nave şi de convoaie, să se deplaseze cu viteză mică şi să nu producă valuri, pentru a nu afecta digurile şi malurile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Apa a crescut mult în ultimele săptămâni şi ameninţa să inunde mai multe sectoare. În insula mare a Brailei, de exemplu, nivelul fluviului a ajuns la peste un metru din înălţimea taluzului, dar la fel de mare este nivelul şi în dreptul digului municipiului Brăila.
Hidrologii au instituit un Cod portocaliu pe Dunăre în intervalul 24 martie, ora 6:00 - 31 martie, ora 18:00, pe sectorul Hârşova - Brăila şi în Delta Dunării, precum şi în judeţele Constanţa, Brăila şi Tulcea.
La intrarea în ţara debitul Dunării este de 11.700 de metri cubi pe secundă, faţă de media multianuala a acestei perioade, care e de 6.700. Este motivul pentru care autorităţile fluviale monitorizează cu mare atenţie toţi parametrii. Joi, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos a emis un aviz către navigatori.
Dorian Dumitru, director AFDJ Galaţi: "Să nu producă valuri, valuri care pot afecta apărările de mal sau digurile de protecţie împotriva inundaţiilor. Atunci când navele staţionează la ancoră sau sunt legate la cheu să îşi asigure convoiul în sensul dublării legăturilor şi executării serviciului de veghe la bordul navei."
Cei care au văzut, însă, Dunărea la cote istorice, în 2010, când subsolurile caselor din cartierul Valea Oraşului, din Galaţi, erau inundate, stau, încă, liniştiţi.
La Galaţi nivelul Dunării a crescut îngrijorător în ultimele săptămâni şi în continuare este în creştere. La Brăila, cota de atenţie, de 560 de centimetri, a fost deja depăşită, iar meteorologii anunţa în continuare precipitaţii importante cantitativ în toată ţară.
În zona Căpităniei Brăila, unde faleza are nivelul cel mai scăzut, oamenii primăriei au început să înalţe gurile de canalizare, de teamă să nu refuleze apa şi să provoace inundaţii.
Hidrologii prognozează creşteri ale nivelului Dunării şi în perioada următoare, când şi afluenţii vor veni cu un volum mai mare de apă.