Tone de gunoaie, adunate pe faleză, la Tulcea și Galați: „Nu e vina noastră, e Doamne-Doamne!”
Dunărea oferă un peisaj cum nu se poate mai dezolant, la Galaţi, chiar pe faleză.
Curenţii au adunat tone de gunoaiele - atât cele purtate de fluviu, cât şi cele scurse de pe afluenţi - aşa că tot malul este plin de resturi, ambalaje, trunchiuri de copaci şi chiar animale moarte. La Tulcea, cei care merg pe faleză admiră un fluviu plin de gunoaie. Toate resturile se duc în Delta Dunării, rezervaţie naturală protejată şi inclusă în patrimoniul UNESCO.
Tonele de gunoaie aduse de Dunărea umflată se opresc prima dată în dreptul oraşului Galaţi. Zona pontoanelor arată mai degrabă a groapă de gunoi, iar stratul de resturi pare a fi o pătură de reziduuri.
Singura acţiune a Gărzii de Mediu este să someze agenţii economici în dreptul cărora se opresc gunoaiele. Aceştia sunt atenţionaţi că trebuie să ridice deşeurile, nu să le împingă din dreptul pontoanelor lor şi să le lase să curgă mai departe pe fluviu. Iar amenzile, în caz contrar, merg până la o sută de mii de lei.
Lăsând la o parte zonele aflate în preajma agenţilor economici, nici pe malurile publice autorităţile nu fac nimic, de parcă toată lumea se aşteaptă ca reziduurile să dispară de la sine. Toate aceste gunoaie ajung mai departe în Delta Dunării.
Cele mai multe gunoaie s-au adunat în dreptul punctului de îmbarcare pe bacul care face traversarea între Galaţi şi judeţul Tulcea. Pe afluenţi au venit tot felul de gunoaie, de la bidoane din plastic, până la crengi, buşteni şi chiar cadavre de animale. Toate s-au strâns în mâlul stâng al Dunării, la Galaţi.
Localnic: „Nu ne place, dar ce să facem, asta e tot de la noi, oamenii. Am văzut şi în pădure şi unde te duci gunoaie. Urât! E chestione de mentalite.”
Pontoanele au oprit din curgere tone de deşeuri pe care administratorii firmei nu le mai pot ridica fără o macara. Deocamdată, spun că nu au găsit de unde să închirieze echipamentul de care au nevoie.
Grigore Crăciun, şef flotă bac: „N-ai cum să intri, e imposibil să intri. Tot aşa, cu o macara plutitoare, să vedem. Să vedem unde găsim. Dar degeaba le scoatem şi până a doua zi sunt înapoi. Că nu e vina noastră, e Doamne-Doamne!"
Aşa arată toată faleza de la Galaţi, pe o întindere de aproape şapte kilometri. Restaurantele plutitoare au fost, de asemenea, afectate.
Femeie: „E oribil. Păcat de această faleză, că în ultimii doi ani se întreţine, dar Dunărea lasă de dorit."
Comisar-șef Marian Mocanu, Garda Regională de Mediu: „Am transmis notificări către toţi operatorii economici care desfăşoară activităţi pe zona respectivă şi care au pontoane plutitoare. Asta e, nu sunt deşeurile dânşilor, dar trebuie să facă şi curăţenie în zona în care îşi desfăşoară activitatea. Cei care nu şi-au îndeplinit măsurile o să fie sancţionaţi contravenţional şi o să facă şi curăţenie."
Comisarii de mediu vor merge în câteva zile în control şi, conform legii, pot da amenzi usturătoare: de la 50.00 la 100.000 de lei. Implicaţiile acestui fenomen sunt mai serioase decât par la prima vedere. Gunoaiele care nu se opresc în mal, la Galaţi, ajung până la Tulcea şi în Delta Dunării, şi reprezintă un factor de poluare îngrijorător.
Imaginile filmate în portul Tulcea confirmă acest lucru. Dacă o pungă de hârtie sau o coajă de banană se degradează în mediul natural în aproximativ o lună, bidoanele sau pungile din plastic au nevoie de 450 de ani, iar polistirenul şi recipientele din sticlă nu se dezintegrează niciodată.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!