Cod galben pe Dunăre. În Galați, nivelul apei a crescut cu peste 20 de centimetri

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis vineri două atenţionări Cod galben de depăşire a cotelor de apărare pentru anumite sectoare ale Dunării, valabile până în data de 31 martie 2018.

În timp ce zeci de localităţi din ţară încă sunt afectate de inundaţiile din ultimele zile, au apărut probleme şi la Galaţi. În doar câteva ore, nivelul Dunării a crescut cu peste 20 de centimetri. Pasarelele de la punctul de trecere cu bacul spre judeţul Tulcea au fost acoperite de apă, iar circulaţia cu bacul a fost oprită.

Angajaţii companiei care asigură traversarea pe Dunăre au supraînălțat pontoanele cu ajutorul unei macarale.

Vineri seară, circulaţia cu bacul între judeţele Galaţi şi Tulcea a fost din nou oprită, deoarece pasarela de îmbarcare a autovehiculelor din judeţul Tulcea s-a desprins de la mal. În cursul zilei de sâmbătă va fi adusă o macara, pentru remedierea problemei.

Între timp, autorităţile nu scapă din ochi nivelul Dunării, mai ales că de sâmbătă şi până la sfârşitul lunii a fost instituit cod galben de depăşire a cotelor de apărare pe anumite sectoare ale fluviului.

De asemenea, până luni este în vigoare un cod portocaliu de inundaţii pentru râuri din 11 judeţe. În ultimele zile, 38 de localităţi din 14 judeţe au fost afectate de inundaţii. Iar meteorologii anunţă din nou ploi însemnate în aproape toată ţara.

INHGA: Cod galben de depăşire a cotelor de apărare pe anumite sectoare ale Dunării, până pe 31 martie

"Având în vedere situaţia hidrologică actuală şi prognoza evoluţiei situaţiei hidrometeorologice din Bazinul Dunării în amonte de intrarea în ţară (secţiunea Baziaş), se vor înregistra în continuare creşteri importante de debite şi niveluri pe sectorul românesc al Dunării (aval de S.H.E.N. Porţile de Fier), cu depăşirea Cotelor de apărare", precizează INHGA.

Astfel, INHGA a instituit, pentru intervalul 17 martie, ora 6:00 - 31 martie, Cod galben pe Dunăre, sector aval Turnu Măgurele - Călăraşi (judeţele Teleorman, Giurgiu şi Călăraşi), sector aval Galaţi şi în Delta Dunării (judeţele Galaşi şi Tulcea), şi pentru intervalul 20 martie, ora 6:00 - 31 martie, ora 16:00 pe sector aval de S.H.E.N. Porţile de Fier - Turnu Măgurele (judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt şi Teleorman), sector aval Călăraşi - Galaţi (judeţele Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Constanţa, Tulcea şi Galaţi).

"Menţionăm că sectorul Dunării aval Gruia este apărat împotriva inundaţiilor prin lucrări de îndiguire. Pe baza informaţiilor actuale nu se prognozează posibilitatea apariţiei unor probleme deosebite ca urmare a propagării viiturilor pe sectorul românesc al Dunării, dar este necesară o monitorizare atentă a evoluţiei situaţiei hidrometeorologice şi respectiv a comportării lucrărilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor", precizează INHGA

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO