Marcel Ciolacu a anunțat noile măsuri fiscale. Crește TVA-ul la produsele BIO, dulciuri, bere fără alcool și concerte
După un lung șir de schimbări, Executivul condus de Marcel Ciolacu a adoptat proiectul măsurilor fiscale, intens criticat de mediul de afaceri.
Programată inițial în jurul orei 13, ședința de Guvern a început trei ore și jumătate mai târziu. Semn că oficialii NU s-au înțeles și au adus noi modificări proiectului de lege, inclusiv înainte de adoptare.
În ultima variantă s-a stabilit, de pildă, că bonurile de masă să fie acordate la fel ca până acum și nu în bani, însă ministerul de finanțe are termen o săptămână pentru a propune un proiect care va limita comisioanele firmelor implicate în acest proces de distribuție.
În paralel, valoarea lor va crește de la cel mult 35 de lei în prezent la 40 de lei, dar majorarea nu va fi resimțită, pentru că se introduce CASS pentru ele.
Imediat după adoptarea proiectului, adică de la 1 octombrie, se reduc facilitățile fiscale pentru unii angajați.
Toți salariații, inclusiv cei din agricultură, construcții și industria alimentară, vor plăti CASS, adică acea contribuție la sănătate de 10 la sută, iar specialiștii IT vor avea impozit pe venit pentru sumele care trec de 10.000 de lei brut.
Bugetarii cu salarii de peste 8.000 de lei rămân fără voucherele de vacanță. Însă cei care le vor primi în continuare vor achita și contribuția de sănătate de 10%.
Pe de altă parte, și salariul minim va crește de la 3.000 de lei brut la 3.300, iar în construcții de la 4.000 la 4.450 de lei brut. Pentru aceste modficări, Guvernul va adopta separat o hotârâre de Guvern.
De la 1 ianuarie, alimentele de bază rămân cu TVA de 9%, ca până acum, dar pentru cei mai pretențioși la mâncare vor fi creșteri de prețuri.
Pentru produsele bio tradiționale, TVA va crește de la 5% la 9%, de anul viitor. Și dulciurile vor fi mai scumpe. Berea fără alcool se va scumpi – va trece de la cota redusă de TVA de 9% la cea standard, deci va avea o scumpire de 10 procente.
Potrivit noilor măsuri, de anul viitor, TVA-ul va crește la 9 la sută pentru concerte și festivaluri. În forma inițială a proiectului de lege, biletele la astfel de evenimente aveau o cotă redusă de 5 la sută.
Marcel Ciolacu: ”Acest Guvern nu crește însă TVA-ul general (n.a va rămâne 19%) și păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente și medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic de 5% la lemne de foc, energie, gaze și cărți. Deci nu există niciun risc pentru ca prețurile să crească la iarnă.”
Tot de la 1 ianuarie, pentru locuințele noi, de până în 120.000 de euro, TVA se va majora de la 5% la 9%.
Iar microîntreprinderile vor fi mai aspru impozitate. La rândul lor, firmele și băncile cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor achita un impozit de 1% pe cifra de afaceri.
Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al Guvernului: ”O mențiune pentru calcul în ceea ce privește calculul pentru multinaționale. Din totalul cifrei de afaceri pe lângă investiții, vor fi scăzute și accizele care reprezintă o taxă, iar impozitul rămâne la 16 procente din profit, dar nu mai puțin de 1 la sută din cifra de afaceri”.
Marcel Ciolacu, premierul României: ”România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 miliarde de lei plus o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB. Nu există vreun exemplu de stat modern care să poată funcționa în asemenea condiții. Avem un paradox aberant: cea mai mare impozitare a muncii din Europa, dar printre cele mai mici taxe și impozite din Europa pe capital. ”
În schimb, Guvernul a eliminat din proiectul de lege prevederea care spunea că primăriile sau consiliile județene nu pot cheltui mai mult de 2,5% din veniturile proprii pentru concerte, festivaluri, zilele localității și așa mai departe.
Sursa: Pro TV
Etichete: taxe, impozite, marcel ciolacu, guvern, tva,
Dată publicare:
25-09-2023 19:18