Noi informații din ancheta afacerii „Fabrica de vise”. 19 indivizi au primit control judiciar sau arest la domiciliu
Au apărut informații noi în ancheta așa-zisei „Fabrici de vise”, care în ultimul an a alimentat piața din aproape toată țara, cu dispozitive de vaping și dulciuri, care conțineau substanțe psiho-active.
19 indivizi implicați în afacere au primit control judiciar sau arest la domiciliu, după 24 de ore de reținere. Pentru nouă dintre ei, instanța a rămas în pronunțare.
Cetățeanul canadian care coordona afacerea, a fost pus sub control judiciar pentru două luni și nu poate părăsi județul Iași în acest timp.
Iar polițistul din cadrul IPJ Iași, care se ocupa cu ambalarea acestor produse, și trimiterea lor către magazine, își va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.
„Fabrica de vise” din Miroslava, Iași - așa cum au numit-o procurorii - era controlată de un canadian, care se se prezenta drept absolvent de Drept Internațional la o universitate din Germania.
Potrivit DIICOT, în afacere ar fi fost investite 5 milioane de euro. Peste un milion numai în aparatura de producție.
În fabrică au fost descoperite 40 de tone de cânepă industrială, care urma să fie prelucrată pentru obținerea de substanțe psihoactive.
Printre cei vizați de anchetă este și un polițist care, culmea, este angajat la arestul IPJ Iași. În timpul liber, acesta - spun surse din anchetă - s-ar fi ocupat cu ambalarea, în colete, a dispozitivelor de vaporizare și a dulciurilor în care erau indroduse substanțe psihoactive. La audieri, polițistul ar fi declarat că nu știa că produsele care îi treceau prin mână conțineau droguri și nici că acestea ar fi făcut victime.
Radu Irimia, avocat: „Este vorba despre câteva produse oferite către 3 copii minori. Au creat efecte nedorite, unul singur din București. Unul a ajuns la spital și a avut nevoie de îngrijiri medicale, dar e în afara oricărui pericol”.
„Fabrica de vise” din Miroslava - spun procurorii - avea în țară 5 depozite. În urma perchezițiilor, au fost confiscate și oprite de la vânzare peste 80 de mii de dispozitive de vaping, 3.000 de acadele, 1.300 de pungi cu jeleuri și aproape 200 de cutii și borcane cu prăjituri care aveau în compoziție droguri.
Reprezentanții unuia dintre magazinele care vindeau aceste produse susțin că nu aveau cunoștință că erau ilegale. Firma care le producea, spun ei, le inspira încredere.
Eduard Anton, avocat: „Societatea administrată are sedii în centre comerciale foarte mari din Iași și județul Neamț astfel ca nu ne putem imagina ca o persoana care știe despre existenta unor produse care ar putea fi ilegale le ar comercializa în văzul tuturor. La tejghea”.
Mai mult, prin vocea avocatului companiei, reprezentanții firmei susțin că ar fi cerut lămuriri de la autorități privind legalitatea derivatului numit HHC.
Christy Mârșanu, avocatul companiei: „Au întrebat la toate autoritățile, la cele sanitare, la Ministerul Sănătății, la DIICOT, la BCCO, la Ministerul Agriculturii, toată lumea a indicat că nu se afla pe lista și acest HHC. De fiecare dată când aveau o rețetă nouă, solicitau dacă compoziții din formulă sunt controlați sau interziși în România”.
Afacerea cu dispozitive de vaping și dulciuri în care erau incluse substanțe psihoactive era extrem de rentabilă.
La percheziții au fost descoperite 300 de mii de lei, 30 de mii de euro, peste 9 mii de dolari și 5 kilogame de argint sub forma unor lingouri.
Cătălin Țone, expert antidrog: „Acest dosar intitulat "Fabrica de vise" este unicat în Europa, pentru că acest fenomen e în toată Europa, iar procurorii DIICOT de la Iași și-au asumat o responsabilitate importantă să lucreze acest dosar complex, și cred că nu va fi deloc ușor pentru că vorbim de lucruri care sunt deja în piață. Asemenea magazine le vedem în toate capitalele și aceste țări nu au luat măsuri, e posibil ca de la nivelul României să se creeze un precedent judiciar aplicabil și în celelalte țări europene”.
Despre efectele pshihoactive ale substanței descoperite în produsele „Fabricii de vise”, HHC, Centrul European de Monitorizarea a Drogului a avertizat prima dată în octombrie anul trecut.
Un derivat obținut din cânepă, substanța nu este catalogată drept drog de risc sau mare risc în nicio tară europenă. Totuși, în România, aceasta intră sub incidenta legii privind substituenții de droguri.
Bogdan Gheorghe, Agenția Națională Antidrog: „Anexa la legea 143/2000 e completată de fiecvare dată când apar pe piață noi substanțe psihoactive. Ultima completare a fost în toamna anului trecut”.
Problema este că pe piață apar tot mai multe substanțe cu efect psihoactiv și până cand cei responsabili le depistează și le introduc pe lista celor interzise, pot trece mai multe luni.
Reporteri: Iulia Ciuhu, Oana Ursanu, Daniel Nițoiu