Dubașii au ieșit la colindat în Timiș. ”Parcă îți vine să plângi când vezi cum vin alai, copiii cântă”
În toate regiunile țării, cetele de colindători au ieșit pe străzi și pe ulițe pentru a vesti nașterea lui Iisus Hristos.
În vest, printre cei mai cunoscuți sunt dubașii, cei care ies la colindat în sunetul ritmat al dubelor - cum sunt numite tobele lor.
Este o tradiție păstrată din strămoși, pe care încearcă să o respecte cu strășnicie și să o dea mai departe și celor mai tineri dintre ei.
Pe ulițele din Margina au început să răsune dubele, semn că flăcăii din comuna timișeană au ieșit, ca în fiecare an, la colindat, să vestească Nașterea Domnului. Localnicii sunt bucuroși de oaspeți și-i primesc cu brațele deschise.
”Sosit-am praznicul iară, de care ne bucurăm, căci Isus din cer coboară să se nască”.
De altfel, aproape fiecare comună din estul județului Timiș are câte o trupă de dubași. Îmbrăcați în costume populare, tinerii merg din poartă în poartă și bat cu mândrie în dubele pe care mulți dintre ei le-au primit moștenire.
Cristi, dubaș: ”Este o tradiție din bătrâni și eu personal merg cu dubele de la 14 ani”.
Raul Ardelean, șeful dubașilor din Margina: ”Oamenii ne primesc foarte bine la ei, și-ar dori să stăm cât mai mult la ei, doar că timpul e așa scurt. Foarte bucuroși că mergem în continuare să păstrăm tradițiile”.
”Te încântă, parcă îți vine să plângi”
În grupul dubașilor din Margina sunt și câteva fete, care colindă împreună cu ei.
Ioana Ionelu, colindătoare: ”Noi chiuim după băieți în special și avem și noi colindele noastre. Iubesc tradiția și tot timpul mi-a plăcut să merg după ei”.
Localnicii nici nu se gândesc să nu le deschidă porțile dubașilor.
Gazdă: ”Ne bucurăm foarte mult, aici încă mai trăiesc obiceiurile, datinile”.
Gazdă: ”Te încântă, parcă îți vine să plângi când vezi cum dubele vin alai, copiii cântă”.
Printre cei colindați se numără și Emilia Popa, din Coșteiu de Sus, care în urmă cu o lună a câștigat competiția culinară "România, arată-ți farfuria", organizată de emisiunea "La Măruță".
Emilia Popa: ”Odată ce este nașterea Domnului, este o bucurie imensă pentru tot creștinul din lumea asta. Este o bucurie și noi ne-o împărtășim prin a veni dubele, prin a veni colindătorii și a pune mesele îmbelșugate”.
Dubașii colindă satele din vestul țării până în a doua zi de Crăciun.