Drumul ilegal al fructelor si legumelor pana la raft. Cum a fost fraudat statul cu 24 de mil. euro, cu binecuvantarea ANAF
65 la suta din fructele si legumele pe care le cumparam din hipermarketuri sunt introduse in tara printr-un grup de firme fantoma, controlat de oameni de afaceri turci.
Descoperirea a fost facuta de inspectorii antifrauda. Liderii gruparii au fost arestati saptamana aceasta, dupa o ancheta DIICOT. Din retea faceau parte inclusiv inspectori ANAF, care protejau firmele implicate.
Fructele si legumele erau importate din Franta, Olanda, Grecia, Italia si Turcia si treceau prin 58 de firme fantoma. Acestea erau inregistrate pe numele unor romani sau arabi saraci, care primeau la schimb cate 200 de lei.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Firmele fantoma dadeau mai departe marfa catre trei societati controlate de oameni de afaceri turci, care le vindeau apoi legal catre 8 retele de hypermarketuri. In schimb, taxele ramaneau in sarcina firmelor fantoma, care dupa tranzactii se inchideau. Asa au castigat suspectii turci 24 de milioane de euro in 2 ani.
Ca sa va dati seama de amploarea evaziunii, ganditi-va ca turcii aduceau in fiecare saptamana cate 28 de TIR-uri de marfa in Romania. Per total, in 2 ani, au rulat prin firme fantoma peste 80.000 de tone de legume si fructe.
Politia a pus sechestru pe 700 de tone de legmue si fructe, opt masini de lux, printre care Porsche Cayenne, Audi Q7 sau BMW seria 7 si 4 milioane de euro care se gaseau in conturile firmelor. Cele mai multe capete de acuzare au fost, insa, formulate impotriva unui angajat ANAF.
Se pare ca reteaua era protejata din interior. Portivit procurorilor, o inspectoare ANAF a verificat o parte dintre firme, insa nu a anuntat mai departe neregulile descoperite. In schimb, i-a invatat pe evazionisti cum sa-si acopere urmele din contabilitate ca sa scape de urmatoarele controale.
In acest dosar, 12 persoane, printre care si 4 cetateni turci, au ajuns in arest pentru 30 de zile.
Sursa: Pro TV
Etichete: anaf, legume, fructe, frauda, firme fantoma,
Dată publicare:
11-07-2014 18:44