Drumeția pe munte. Recomandările de care să ții cont pentru o excursie sigură

Piatra Craiului

Drumeția pe munte este una dintre cele mai plăcute activități în aer liber. Totuși, cei care doresc să urce pe munte trebuie să respecte o serie de recomandări înainte de a porni la drum. 

Salvamontiștii sunt cei responsabili de salvarea turiștilor aflați în dificultate pe munte, de aceea, tot ei sunt cei mai în măsură să le dea sfaturi și recomandări celor care pleacă în drumeție.

Potrivit site-ului Salvamont România, există o listă întreagă de recomandări de care trebuie ținut cont înainte de a porni în drumeție pe munte.

Salvamontiștii spun că primul lucru de care trebuie să se țină cont este dificultatea traseului. Acesta trebuie să fie în conformitate cu experiența și pregătirea turistului.

Înainte de plecarea în excursie, informați-vă despre itinerariul propus, gradul de dificultate al traseului, starea marcajului, accesibilitate, porțiuni periculoase, starea vremii și programul de funcționare al mijloacelor de transport pe cablu.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Vremea pentru drumeţia de munte

Un al doilea lucru extrem de important înainte de a porni pe munte este verificarea vremii. Salvamontiștii recomandă să vă informați cu privire la prognoza meteo pentru următoarele 24 de ore, evitați deplasarea pe timp nefavorabil și calculați timpul necesar parcurgerii traseului în funcție de pregătirea fizică.

Tot în funcție de starea vremii trebuie să alegeți și echipamentul adecvat pentru că la munte vremea este imprevizibilă, iar condițiile meteo se pot schimba radical într-un timp foarte scurt

Ce să iei în rucsac

Salvamontiștii recomandă ca pe munte să se meargă doar echipat adecvat atât pentru condițiile meteo, cât și pentru specificul traseului și al activităților.

Luați haine de schimb, haine de protecție împotriva vântului și ploii și haine mai groase, pentru cazul în care temperatura scade.

Un rucsac potrivit pentru munte trebuie să conțină, neapărat lanternă, busolă, hartă, ochelari de soare cu protecție UV, cremă de protecție UV, spray cu piper și/sau generator de ultrasunete, briceag, trusă de prim-ajutor și pungă pentru gunoi. În același timp, nu încărcați rucsacul peste limite rezonabile.

Foarte important este să luați în rucsac o cantitate de lichide puțin mai mare decât necesarul normal, pentru a vă putea hidrata corespunzător. Alegeți apa, ceaiurile sau sucurile naturale, evitați băuturile carbogazoase, iar în perioada iernii luați lichide calde (pentru a le păstra temperatura un timp cât mai îndelungat puneți-le într-un termos).

În ceea ce privește mâncarea, acordați toată atenția alimentației pe munte. Se recomandă substanțele grase și zaharoase, citronadele, băuturile calde și bine îndulcite. În pauzele mai mari puteți consuma dulciuri (zahăr, glucoză, miere etc.).

Cum se merge pe munte

Muntele este un loc sălbatic, iar cea mai mică abatere de la traseu poate duce la rătăcire sau accidentare. De aceea este important să evitați să plecați singur la drum, recomandabil este în grup de cel puțin trei persoane din care una să cunoască zona.

Înainte să porniți în drumeție, informați cabanierul/familia/prietenii asupra traseului pe care doriți să îl urmați și înscrieți-vă în Registrul de trafic al turiștilor.

O recomandare importantă a salvamontiștilor este să mergeți la pas regular și rar, deoarece mersul grăbit duce la epuizarea prematură a forțelor.

La pornire, mergeți într-un ritm mai lent, ajungând treptat la viteza normală de mers. La urcare, călcați pe toată talpă, cu genunchii ușor îndoiți; la coborâre călcați, de asemenea, pe toată talpă, dar cu genunchii mai mult împinși înainte și bustul aplecat. Respirația să fie liniștită, adaptată la viteza de deplasare, iar ritmul de mers să fie variabil, în funcție de înclinația terenului.

Pe pantele cu iarbă, puțin înclinate (25 grade) și pantele foarte înclinate (peste 40 de grade), urcarea se face direct, iar între aceste înclinații, urcarea se face în serpentine. Pe grohotișuri urcarea se face pe bolovanii mari, iar coborârea numai pe grohotișul mărunt, ordinea de mers va fi în coloană, câte unul.

După primele 20 de minute de mers se va face o pauză; prima pauză mai mare (20-30 minute) se va face după 2 ore de mers. În timpul mersului se recomandă să vorbiți cât mai puțin și în niciun caz cu voce tare, explică salvamontiștii

Cum să procedezi în caz că te rătăcești sau te accidentezi

În cazul apariției dificultăților pe traseu sau înrăutățirii vremii, salvamontiștii recomandă să vă retrageți la la cea mai apropiată cabană.

În caz de furtună sau de ploaie cu descărcări electrice, părăsiți culmea; nu vă adăpostiți lângă copaci izolați, înalți sau lângă stânci; nu alergați.

În caz de ceață, ploaie puternică, viscol, căutați urgent un adăpost.

În caz de accident, reacționați prompt și eficace pentru a proteja și asigură accidentatul. Anunțați Salvamontul specificând următoarele: ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul, locul unde se găsesc persoanele accidentate.

În caz de rătăcire, păstrați unitatea grupului. Rămâneți treji și conștienți. Mișcați-vă pe loc pentru a preveni hipotermia. Nu consumați alcool. Anunțați Salvamontul.

Numerele de telefon apelabile sunt 0SALVAMONT (0725826668) sau 112, specificând următoarele: numele dumneavoastră, ce s-a întâmplat, câte persoane au nevoie de ajutor, când s-a produs accidentul și locul unde se găsesc persoanele accidentate. Încercați să protejați accidentatul până la sosirea echipei de salvatori montani, scrie 0salvamont.org.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
O femeie care și-a găsit mașina avariată s-a uitat pe camerele de supraveghere și a avut un șoc. Cine erau făptașii
O femeie care și-a găsit mașina avariată s-a uitat pe camerele de supraveghere și a avut un șoc. Cine erau făptașii

O femeie din Jacksonville, Florida, și-a găsit mașina avariată, într-o dimineață.

Care este tariful unui detectiv particular în România. Sunt căutați mai ales pentru cazuri de infidelitate
Care este tariful unui detectiv particular în România. Sunt căutați mai ales pentru cazuri de infidelitate

Sute de polițiști care au ieșit la pensie în ultimii ani au devenit detectivi particulari. Cererea pentru aceste servicii a crescut la noi în țară.

Care este pensia medie în cea mai fericită țară din lume. Procentul celor cu pensii mari, mult mai mic decât în România
Care este pensia medie în cea mai fericită țară din lume. Procentul celor cu pensii mari, mult mai mic decât în România

Pensia medie în Finlanda, țara cu cei mai fericiți oameni din lume, este de 2.000 de euro pe lună, iar procentul celor cu pensii mai mari de 5.000 de euro este de numai 2%. Spre comparație, în România, peste 10% din pensionari încasează pensii speciale.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.