Dr. Cozmin Mihai, psihiatru: Eșecul vaccinării în România-incultura românilor sau neîncrederea în guvernanți?

Dr. Cozmin Mihai

După o perioadă în care diverse voci și nu puține au blamat eficiența vaccinurilor și au influențat masiv populația României, s-a creat o stare de alertă generală cu privire la nevaccinarea suficientă a populației acestei țări.

Se suspicionează și se tot aude în mass-media de incultura acestei nații reflectată prin nevaccinarea populației anticoronavirus. Dar despre neîncrederea românilor în guvern, în clasa politică care a eșuat lamentabil ani la rând? Această neperformanță a clasei politice care a transformat întrebările de cultură generală, precum: cine este premierul României și din cine este format guvernul, în niște întrebări plictisitoare care nici nu își mai găsesc răspunsul la atâtea schimbări suferite.

Startul neîncrederii

Lași persoane neavizate să critice continuu vaccinurile și să inducă în masa populației această neîncredere și mai apoi te miri de ce nu se vaccinează populația. Ca și cum ți-ai lăsa roșiile pe tarabă să ți le spurce și să ți le critice concurența ca mai apoi să le scoți în evidență eficiența licopenului în combaterea cancerului de prostată...așa și guvernanții și reprezentanții sănătății. Au lăsat ponegrirea aceasta cu o nonșalanță demnă de suspiciune sau chiar de neprofesionalism.

Trecem peste paranoia 666, ciparea ca în cabinetul veterinar, eliminarea oamenilor de pe Terra și alte născoceli. Rămânem doar cu ideile implantate de medici, artiști și lideri de opinie din România și tot este de ajuns în găsirea unor ancore de suspiciune pentru populația de rând. În concordanță cu somnul profund al autorităților, acesta este tristul rezultat.

Citește și
Dr. Cozmin Mihai
Compatibilitatea pacient-medic și viceversa. Dr. Cozmin Mihai, psihiatru: „O bună relație, drumul deschis înspre vindecare”

Tratamentul și prevenția ambuteiajului din ATI

Atunci când aveți simptome gripale, testați-vă și contactați de urgență medicul de familie. Solicitați o schemă completă de tratament și monitorizați-vă constant saturația și temperatura. Nu subestimați repercusiunile acestui virus și nu aplecați urechea la sfaturile medicale din partea binevoitorilor lipsiți de studii medicale. Tratați-vă corespunzător și fiți responsabili în ceea ce vă privește atât pe dumneavoastră cât și pe cei din jur. Izolați-vă indiferent de cât lipsiți din peisajul social, astfel îi protejați și pe ceilalți. Sănătatea este numărul unu în lista de priorități.

Pornesc de la schema de tratament pentru infecția cu coronavirus pe care am urmat-o anul trecut cu antiagregant, antibiotic, antiviral, vitamine, protectoare gastrice. Un pumn de pastile și două injecții subcutanate pe zi pentru a mă trata corespunzător și a preveni o decompensare pulmonară.

Cred cu tărie că ambuteiajul din secțiile de urgență și terapie intensivă nu este numai pe fondul nevaccinaților, ci și a tratării necorespunzătoare a majorității celor afectați.

Câți dintre cei bolnavi au urmat cu strictețe o schemă de tratament simptomatică și preventivă totodată? Există un protocol standard de tratare a bolnavilor în funcție de simptome. Se ține cont de acesta începând cu fiecare medic de familie până la ultimul pacient din mediul rural, amărât și neasigurat? Au aceștia acces la această schemă de tratament? Și-a dat cineva interesul ca fiecare persoană afectată de virus să fie tratată cât mai corect?

Se pare că nu, pentru că majoritatea celor care blochează secțiile acestea se tratează numai cu Paracetamol și mandarine. Observ o abordare micro și totodată împotmolită a acestei pandemiei. O abordare macro, de ansamblu, ar include categoric și o schemă de prevenție. Susțin asta pentru că sunt întrebat și văd în jurul meu cum se tratează cei infectați acasă după cum consideră aceștia de cuviință. Decât spitale blocate și cimitire pline, mai bine o informare în mass-media despre ce au de făcut cei infectați și ce pot obține de la medicul de familie. Cât am fost bolnav rețin că numai antibioticul a fost compensat, așadar o compensare 100% a întregii medicații chiar și a celei de prevenție ar debloca infernul creat. Sunt oameni care nu își permit altceva în afară de un paracetamol și o aspirina și chiar nu este suficient pentru acest virus agresiv.

Gândire dihotomică

Precum în psihopatie, această gândire în alb și negru, dihotomică, precum că singura rezolvare este vaccinul, nu este suficientă. Și nu spun asta pentru că nu aș crede în eficiența vaccinului, ci doar pentru faptul că se îmbolnăvesc și cei vaccinați. Și aceștia trebuie să știe cu ce se pot trata acasă și că nu se pot culca pe o ureche. Pe cealaltă parte, ce facem cu cei nevaccinați? Îi tratăm ca pe niște inamici? Dacă pur și simplu nu vor, nu au încredere, nu credeți că ar putea să existe o abordare mai înțeleaptă? Această înverșunare a nevaccinaților versus vaccinați și viceversa seamănă multă răutate și este în zadar. Te gândești să salvezi viața tuturor sau doar a celor ascultători? Precum un învățător care își dă afară elevii neatenți și neascultători. La calitățile tale didactice de a menține atenția și de a captiva audiența te mai gândești? Mai există o variantă, mai grea și mai antrenantă pentru neuroni, aceea de a găsi soluții inteligente și de a nu închide opțiunile ca într-o menghină.

Ajutorul persoanelor avizate

În România s-a promovat ideea unei clase politice mediocre cu punerea în scenă pe funcții de conducere a multor persoane sterile profesional. Acest fapt a condus la dezbinare, lehamite și pesimism că ceva bun se mai poate întâmpla. Acest lanț slab pornește de la guvern, se disipă prin marile instituții publice, spitale, școli etc. Așa s-a întâmplat și cu abordarea pandemiei de coronavirus. Nu s-au promovat ideile clasei medicale ci mai mult a clasei politice. Când au văzut greutatea situației, au mai cerut ajutorul sporadic din partea medicilor. În tot acest timp, conspiraționiștii și-au creat o scenă de teatru care a prins tentacule de la o zi la alta.

Se putea cere ajutorul din partea unor specialiști în comunicare pentru o mai bună diseminare a informațiilor privitoare la sănătatea acestei perioade dar nu s-a întâmplat asta pentru că nu se preferă oameni pregătiți. Intelectualii cu principii și idei sănătoase sunt ținuți la distanță. Nu se doresc păreri mai bune pentru că se riscă o detronare de imagine pentru amatorii de putere. Este ca și cum ai vorbi cu PreaSfințitul despre droguri si arme. Așa și clasa politică, nu are atracție către ajutor specializat în comunicarea pe acest profil actual.

Și totuși ce este de făcut?

Dacă tot s-a pornit cu stângul în acest program de vaccinare, s-ar putea întoarce macazul înspre o abordare corectă și mai prietenoasă? Cred că persoanele nevaccinate dar și cele afectate, bolnave, ar înțelege mai bine situația. În toată această perioadă calamitată, au rămas aceleași spoturi publicitare cu privire la sănătatea populației: evită excesul de sare și grăsimi, spală-te pe mâini și poarta mască.

Se puteau și încă se mai pot face completări importante în mass-media. Îndreptarea populației către medicii de familie, medicii specialiști, importanța unui tratament complex, riscul subestimării infecției, ce este bine să ai la îndemână, cum îți poți face un test rapid acasă de unul singur, când să ceri ajutorul și multe alte idei care se pot monta în mesaje audio sau spoturi publicitare de prevenție. Această abordare radicală de închidere a granițelor celor nevaccinați este mult prea tranșantă și poate stârni mari revolte. Aceștia ar putea spune: dar alcoolicii de ce nu sunt obligați să se trateze? dependenții de droguri la fel...Spitale pline și bugete scurse ale Ministerului Sănătății pentru aceste categorii. Cei care consumă în exces grăsimi, mâncare fast-food și zahăr, care umplu secțiile de cardiologie și diabetologie? Fumătorii și cancerul pulmonar? Pentru toți aceștia s-au instituit măsuri radicale? Păi atunci de ce să nu fie abordată această situație într-o manieră mult mai înțeleaptă?

Nu aduc acuze fatale la decizii politice iremediabile, ci doar nuanțez diverse aspecte ale scenei de viață din România care se tot chinuie să monteze un spectacol jucat de cabotini cu un sfârșit trist, mai ales pentru spectatori.

Uneori actorii care se doresc a fi principali, ar putea să facă un pas în spate și să își consolideze o armată de oameni pregătiți în domeniu care să poată pregăti cea mai bună strategie atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, cu avantajul unui plan mai sănătos, mai informat și mai sigur pentru populație. Totul ține de ponderarea ego-ului, defocusare de pe fondurile economice ale pandemiei și mai multă grijă pentru sănătatea populației.

Dr. Cozmin Mihai

Medic psihiatru
 

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Poluarea și tulburările psihice. Dr. Cozmin Mihai, psihiatru: „În aer plutește riscul de afectare psihică și organică”
Poluarea și tulburările psihice. Dr. Cozmin Mihai, psihiatru: „În aer plutește riscul de afectare psihică și organică”

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text despre modul în care poluarea se răsfrânge asupra psihicului.

Compatibilitatea pacient-medic și viceversa. Dr. Cozmin Mihai, psihiatru: „O bună relație, drumul deschis înspre vindecare”
Compatibilitatea pacient-medic și viceversa. Dr. Cozmin Mihai, psihiatru: „O bună relație, drumul deschis înspre vindecare”

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text despre compatibilitatea pacient-medic și viceversa.

Cozmin Mihai, psihiatru, despre dependența de jocurile de noroc: „O tulburare psihiatrică ce se poate agrava”
Cozmin Mihai, psihiatru, despre dependența de jocurile de noroc: „O tulburare psihiatrică ce se poate agrava”

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text despre dependența pentru jocurile de noroc (ludomania sau gambling).

Cozmin Mihai, psihiatru, despre fenomenul ,,Loverboy”, un coșmar devenit realitate
Cozmin Mihai, psihiatru, despre fenomenul ,,Loverboy”, un coșmar devenit realitate

Dr. Cozmin Mihai, medic specialist psihiatru, a publicat un text despre metoda „Loverboy”, principala modalitate folosită de proxeneți pentru a-și atrage victimele, care apoi să practice prostituția în folosul lor.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.