Dovezile genocidului comis de Securitate. Povestea lui Ioan Ienea, executat in fata fiului de 11 ani
Dupa zeci de ani de comunism si inca doua decenii de la Revolutie apar dovezi incontestabile ale crimelor si executiilor fara judecata facute de securitate in anii '50.
La Verendin, in judetul Caras-Severin, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului a cerut deshumarea unui partizan din Muntii Banatului.
Iar procurorii au confirmat ceea ce povesteau urmasii lui: ca luptatorul a fost impuscat in cap chiar langa baiatul lui de 11 ani. Din pacate, fiul lui Ioan Ienea n-a mai apucat ziua dreptatii.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Sub fiecare piatra funerara zace o istorie a lumii. Sub piatra asta zace istoria lui Ienea Ioan. Adevar, sacrificiu, o memorie care trebuie cinstita", spune Radu Ilina, procuror militar Parchetul militar din Timisoara.
Ioan Ienea avea 41 de ani cand a fost prins de securitate pentru ca luptase in Muntii Banatului impotriva comunismului. A facut parte din gruparea de partizani a colonelului Ionel Uta, ofiter de cariera si fost prefect al Severinului.
Dupa ce comandantul lui a fost ucis in lupta in '49, el a reusit sa scape din incercuire, desi a fost impuscat in picior.
"A facut parte din grupul de partizani, a fost un fel de armonier care repara armele cu domnul Ionel Uta. A fost prins o data in capul satului si dus la securitate. Dar a scapat de acolo. Bunicul s-a retras catre sat, catre casa lui, si-a facut ascunzatoare in casa lui, o groapa sub locul unde facea de mancare, in bucatarie. Se baga prin beci in groapa si statea ascuns", spune nepotul partizanului.
Sora lui a avut curajul sa-l ascunda in casa, desi risca si ea pedeaspa cu moartea. Apoi el si-a sapat un adapost subteran sub cuptorul locuintei sale. Un mormant unde a stat ascuns luni de zile.
Ca sa-i afle ascunzatoarea, in primavara anului 1950, comunistii l-au torturat cumplit pe cumnatul lui: l-au pus pe jar si l-au batut ingrozitor, pana ce bietul om a cedat si a marturisit.Trupele de securitate au inconjurat casa, cand el, nevasta si baiatul lor de 11 ani erau la masa.
Partizanul a fost prins si executat pe loc. Iar procurorii au gasit si alte dovezi ca legenda pastrata in familie era intru totul adevarata: intr-un os al piciorului s-a gasit alta urma de glont.
"Suntem in fata unui caz de impuscare, a unui om, fara judecata, se cunoaste faptul ca la prima incercare de arestare el a scapat, dar s-a ales cu o rana in picior. A tratat-o dupa ce s-a refugiat impreuna cu partizanii, unde a stat aproape un an de zile. Dupa ce si-a tratat rana, a stat ascuns in doua locuri, unul fiind la sora lui. Dupa aceea si-a facut o ascunzatoare in propria locuinta, undeva in pivnita, unde comunica cu subsolul casei. Acolo a fost si prins de securitate, prin tortura cumnatului lui", spune Gheorghe Petrov, arheolog, Muzeul National de Istorie Cluj.
Cea care se va casatori, peste ani, cu fiul partizanului isi aminteste executia.
"Veneam de la scoala, aveam 12 ani, si ne-am ascuns intr-o casa, sa vedem. L-au lovit, era impuscat, l-au lovit cu picioarele si au turnat petrol pe el", povesteste nora partizanului.
Nepotul care a participat la deshumare poarta chiar numele bunicului sau curajos. Iar sotia lui povesteste cat a patimit intreaga familie. Nevasta partizanului a fost imediat arestata.
Toti membrii gruparii au fost capturati si ucisi pana in 1955. Dar numai lui Ioan Ienea i s-a putut face acum o slujba crestineasca, pentru odihna vesnica a sufletului sau.