Reactia tortionarului Ficior pentru ProTV la acuzatiile de genocid: "Pot sa ma acuze de 200 crime"


Ultimul update: Duminica 22 Septembrie 2013 07:03
Data publicarii: Joi 19 Septembrie 2013 19:38
Categorie: Stiri actuale

Gropile comune descoperite la Periprava scot la lumina chinurile de neimaginat la care au fost supusi detinutii politici acum 50 de ani in lagarul condus de colonelul de securitate Ion Ficior.

Scheletele vor fi preluate de legisti care vor stabili cauza mortii. Concluziile vor fi probe zdrobitoare impotriva tortionarului Ficior, acuzat de genocid. Si actorul Mitica Popescu a fost inchis la Periprava. El a povestit pentru gandul.info, ca "foamea era ingrozitoare", iar detinutii "mancau cel mai bine, cand visau."

La Periprava au fost descoperite opt schelete ale unor detinuti condamnati pentru motive politice, insa numarul lor ar putea fi mai mare. Rapoartele legistilor vor fi folosite impotriva fostului comandant de lagar Ioan Iosif Ficior, alaturi de marturiile celor care au supravietuit ororilor din anii 50-60.

"Era comandant, dar nu era colonel pe atunci. A doua zi a venit, ne-a incolonat şi ne-a întrebat pe fiecare ce suntem. Ce meserie, ce aia, ce aia... Si atunci a inceput cu injuraturile si cu bataia...", povesteste Ioan Tranculov, fost detinut politic.

Si actorul Mitica Popescu a fost inchis la Periprava pentru ca nu si-a turnat un prieten care dorea sa fuga in statele Unite.

"Foamea era ingrozitoare." - a marturisit actorul Mitica Popescu pentru Gandul.info. "Ne dadea o zeama de arpacas si un colt de paine. Mancai cel mai bine cand visai. Apa pe care o beam era scoasa direct din Dunare, iar tantarii ne mancau de vii".

Toate aceste marturii se indreapta spre o singura persoana: Ioan Iosif Ficior, acuzat oficial de genocid si considerat raspunzator de moartea a 103 detinuti politici.

Tortionarul Ioan Iosif Ficior a disparut fara urma. De cand a aflat ca este acuzat de genocid, fostul comandant al lagarului de la Periprava nu a mai trecut pe-acasa. Vecinii cred ca s-a dus la rude in Ardeal sau chiar la fiul sau in Statele Unite. Procurorii au insa la indemana mijloace legale sa il oblige sa vina la interogatorii.

In realitate, Ficior sta ascuns undeva in Bucuresti si nu pare afectat deloc de acuzatii.

"Urmeaza sa hotarasca cei care sunt in drept: justitia. Nu fac comentarii. Pot sa ma acuze de 200 (n.r.: crime)", a declarat tortionarul Ficior pentru Stirile ProTV.

Tortionarii vor plati victimelor despagubiri de 25%-70% din venitul lunar pe o perioada de cinci ani
ION FICIOR, al doilea tortionar scos din umbra pensiei.
VIDEO PROTVPLUS.RO