Două din cele 10 tablouri dispărute săptămâna trecută dintr-o galerie de artă din Capitală au fost găsite de polițiști.  

Este vorba despre ''Ciobănașul'' lui Nicolae Grigorescu și de ''Peisaj de vară'' de Samuel Mutzner. Cele două lucrări erau date în urmărire națională şi internațională, alături de alte 8, semnate: Luchian, Tonitza, Aman, Pallady sau Petrache. Împreună, valorează în jur de un sfert de milion de euro.

''Ciobănașul'' de Nicolae Grigorescu şi ''Peisaj de vară'' semnat Samuel Mutzner sunt cele două lucrări găsite în mai puţin de o săptămână.

Operele de artă au fost găsite de anchetatori în Capitală. Ciobănaşul lui Grigorescu era plasat în custodia unui avocat, iar tabloul semnat Samuel Mutzner se afla la o galerie de artă.

Pavel Şuşară: ''Valoarea de piaţă a lunui tablou ca Ciobănașul ajunge şi la 100 de mii de euro sau peste, iar Peisaj de Vară a lui Mutzner dat fiind că e o lucrare din 1950 deci cuminte fără pensulaţii sau iluzii optice până în 10 mii de euro”.

Cumpărătorii au fost de bună credinţă spun anchetatorii, dar chiar şi aşa vor fi audiaţi.

În continuare poliţiştii încearcă să dea de urma altor 8 opere atribuite lui Luchian, Petrașcu, Tonitza, Băncilă, Pallady sau Aman. Toate au dispărut din aceeaşi galerie de artă din Bucureşti.

Chiar administratorul galeriei este bănuit că le-ar fi vândut fără să-i spună proprietarului ori să-i dea banii rezultați din tranzacții. Acum este acuzat de abuz de încredere şi fals.