Dosarul Revolutiei: CEDO obliga statul roman sa plateasca despagubiri din cauza ca ancheta a fost ineficienta

Ultima actualizare: 26-02-2016 07:01
Un barbat insotit de un copil aprind lumanari la un mormant din Cimitirul Eroii Revolutiei.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis impotriva statului roman intr-un dosar privind modul in care au fost anchetate evenimentele din decembrie 1989.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a decis marti ca statul roman este obligat sa le plateasca despagubiri de cate 15.000 de euro unui numar de 17 cetateni romani care au reclamat instantei de la Strasbourg absenta unei anchete efective cu privire la reprimarea violenta a manifestatiilor impotriva regimului comunist care au avut loc in decembrie 1989 la Bucuresti si Resita si in timpul carora au fost ucisi apropiati ai acestora, potrivit unui comunicat postat pe site-ul CEDO.

Conform deciziei judecatorilor de la Strasbourg, cei 17 reclamanti vor primi cate 15.000 de euro drept despagubiri pentru daunele morale suferite. Cei 17 romani, grupati in cazul 'Elena Apostol si altii impotriva Romaniei', sunt nascuti intre 1935 si 1985 si au domiciliile la Magurele, Bucuresti si Resita. Potrivit instantei europene, faptele invocate sunt similare celor din cazul 'Asociatia 21 Decembrie 1989 si altii contra Romaniei', inscriindu-se in acelasi context istoric si referindu-se la aceeasi procedura penala interna.

In 1990, procurorii militari din Bucuresti si din alte orase din Romania au deschis anchete cu privire la recurgerea la forta si privarea ilegala de libertate la care au fost supusi participantii la manifestatiile de la sfarsitul lunii decembrie 1989. Conform unui document emis in 2008 de Parchetul Militar in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, mai mult de 1.200 de persoane au fost ucise in aceste operatiuni, peste 5.000 au fost ranite si mai multe mii au fost private de libertate si supuse relelor tratamente, precizeaza comunicatul CEDO.

Citeste si: Motivele pentru care a fost clasat Dosarul Revolutiei. Procurorii sustin ca eroii din Decembrie ‘89 s-au impuscat intre ei

Prin doua decizii din 2010 si 2011, Parchetul Militar si-a declinat competenta in acest dosar in favoarea Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie. In 2014, in urma intrarii in vigoare a noului Cod de procedura penala, dosarul a fost alocat din nou Parchetului Militar. Petentii au reclamat faptul ca ancheta penala deschisa de autoritati in 1990 a fost ineficienta. Ei au acuzat in special faptul ca Romania nu si-a respectat obligatiile procedurale care ii reveneau in baza articolului 2 (dreptul la viata) din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, mai precizeaza comunicatul CEDO.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO