Ce sanse sunt ca Dosarul Revolutiei sa fie redeschis. Instanta Suprema analizeaza cele 177 de contestatii dupa clasare

Ultima actualizare: 22-01-2016 07:04

177 de contestatii depuse dupa clasarea dosarului Revolutiei asteapta un verdict din partea judecatorilor Inaltei Curti.
 

Doar una singura daca este admisa ar duce la reinceperea urmaririi penale, insa magistratii nu au facut pana acum decat sa le uneasca. Iar asta ar insemna un singur verdict pentru toate. Cat sa mai asteptam? Se intreaba cu amaraciune cei care au fost batuti, umiliti, arestati, ori si-au pierdut copiii sau parintii in '89.

Timp de 26 de ani, dosarul Revolutiei a fost plimbat intre parchetele militare si civile. Fara sa fie vreodata trimis in judecata, a fost clasat de procurori in octombrie anul trecut. A fost inca o palma primita de victimele sau de urmasii celor care au murit impuscati atunci. Astazi o parte dintre ei au venit in fata judecatorilor sa conteste aceasta decizie.

Alecu Nicolae -revolutionar: "A creat o disperare pentru colegii nostri care au parinti sau rude decedate impuscate in decembrie 89."

Desi sunt sfatuiti de aceeasi avocati si cer acelasi lucru redeschiderea dosarului, nici astazi nu au primit un raspuns ci... o conexare.

Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie: "Probabil le conexeaza pe toate, dar eu am sugerat instantei sa ne dea si o alta sala in acest caz, poate ne judecam in hol, poate la sediul asociatiei, poate la Parlament daca ne da domnul Iohannis sala Unirii, ca sunt atat de multe cauze ca sigur nu vom avea loc."

Printre cei care au asteptat cu speranta in suflet s-a aflat si mama unui tanar care la 19 ani a murit ucis de gloante trase la Revolutie. Tot ce isi doreste, e sa afle cine i-a omorat copilul, pe Nicusor.

Vlase Elena: "A iesit in strada in 22 dec, apoi in 23 iar si nu s-a mai intors acasa. L-am cautat 5 zile, la fiecare spital si stateam cu sotul meu, pana se reactualizau toate listele. In 27 a mers la morga de pe Sitei si cineva i-a spus ca acum a fost adus cu o basculanta, cu mai multi tineri si era aruncat acolo pe jos pe gresie. Ei mi-au spus ca a murit pe 23, dar nu putea sa moara atunci pentru ca pe 27 inca ii mai curgea sange din rana, avea corpul moale."

Pana si Curtea Europeana a Drepturilor Omului i-a dat dreptate femeii, iar pentru absenta unei anchete privind moartea lui Nicusor, Romania a fost obligata sa le plateasca 30.000 de euro celor doi parinti. Pana acum, valoarea totala a despagubirilor achitate de statul Roman la CEDO catre alte sute de victime sau catre urmasii acestora depaseste un milion de euro.

In octombrie 2015, anchetatorii Parchetului General au decis sa inchida dosarul, sustinand ca faptele s-au prescris sau nu sunt prevazute de legea penala, fiind vorba de persoane ucise in mod intamplator, in haosul din zilele Revolutiei.

In unele situatii decesul s-a datorat manevrarii imprudente a armamentului victimele fiind in randul celor care s-au aflat in imediata apropiere a faptuitorilor” se arata in Ordonanta de clasare a Dosarului Revolutiei. Decizia, nu a multumit pe aproape nimeni, fiind contestata si controversata, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca Dosarul Revolutiei trebuie anchetat pana la capat.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
ShARE ÎN BUCATE
Share în bucate cu Alex Petricean - Mămăligă fiartă în zer, cu ciuperci

21:04
Alt Text!
ePlan
Schimbări de comportament, tendințe, evoluție ecosistem si oportunități de dezvoltare deschise prin eMAG Marketplace cu Florin Filote - Vicepreședinte eMAG pentru marketplace și vânzări corporate

30:44
Alt Text!
Romania, te iubesc!
Romania, te iubesc! 24 octombrie 2021

43:00
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!