Ce sanse sunt ca Dosarul Revolutiei sa fie redeschis. Instanta Suprema analizeaza cele 177 de contestatii dupa clasare
177 de contestatii depuse dupa clasarea dosarului Revolutiei asteapta un verdict din partea judecatorilor Inaltei Curti.
Doar una singura daca este admisa ar duce la reinceperea urmaririi penale, insa magistratii nu au facut pana acum decat sa le uneasca. Iar asta ar insemna un singur verdict pentru toate. Cat sa mai asteptam? Se intreaba cu amaraciune cei care au fost batuti, umiliti, arestati, ori si-au pierdut copiii sau parintii in '89.
Timp de 26 de ani, dosarul Revolutiei a fost plimbat intre parchetele militare si civile. Fara sa fie vreodata trimis in judecata, a fost clasat de procurori in octombrie anul trecut. A fost inca o palma primita de victimele sau de urmasii celor care au murit impuscati atunci. Astazi o parte dintre ei au venit in fata judecatorilor sa conteste aceasta decizie.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Alecu Nicolae -revolutionar: "A creat o disperare pentru colegii nostri care au parinti sau rude decedate impuscate in decembrie 89."
Desi sunt sfatuiti de aceeasi avocati si cer acelasi lucru redeschiderea dosarului, nici astazi nu au primit un raspuns ci... o conexare.
Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie: "Probabil le conexeaza pe toate, dar eu am sugerat instantei sa ne dea si o alta sala in acest caz, poate ne judecam in hol, poate la sediul asociatiei, poate la Parlament daca ne da domnul Iohannis sala Unirii, ca sunt atat de multe cauze ca sigur nu vom avea loc."
Printre cei care au asteptat cu speranta in suflet s-a aflat si mama unui tanar care la 19 ani a murit ucis de gloante trase la Revolutie. Tot ce isi doreste, e sa afle cine i-a omorat copilul, pe Nicusor.
Vlase Elena: "A iesit in strada in 22 dec, apoi in 23 iar si nu s-a mai intors acasa. L-am cautat 5 zile, la fiecare spital si stateam cu sotul meu, pana se reactualizau toate listele. In 27 a mers la morga de pe Sitei si cineva i-a spus ca acum a fost adus cu o basculanta, cu mai multi tineri si era aruncat acolo pe jos pe gresie. Ei mi-au spus ca a murit pe 23, dar nu putea sa moara atunci pentru ca pe 27 inca ii mai curgea sange din rana, avea corpul moale."
Pana si Curtea Europeana a Drepturilor Omului i-a dat dreptate femeii, iar pentru absenta unei anchete privind moartea lui Nicusor, Romania a fost obligata sa le plateasca 30.000 de euro celor doi parinti. Pana acum, valoarea totala a despagubirilor achitate de statul Roman la CEDO catre alte sute de victime sau catre urmasii acestora depaseste un milion de euro.
In octombrie 2015, anchetatorii Parchetului General au decis sa inchida dosarul, sustinand ca faptele s-au prescris sau nu sunt prevazute de legea penala, fiind vorba de persoane ucise in mod intamplator, in haosul din zilele Revolutiei.
„In unele situatii decesul s-a datorat manevrarii imprudente a armamentului victimele fiind in randul celor care s-au aflat in imediata apropiere a faptuitorilor” se arata in Ordonanta de clasare a Dosarului Revolutiei. Decizia, nu a multumit pe aproape nimeni, fiind contestata si controversata, iar Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca Dosarul Revolutiei trebuie anchetat pana la capat.
Sursa: Pro TV
Etichete: procurori, cedo, judecatori, acte, iccj, dosarul revolutiei, clasare, martiri, revoluționari,
Dată publicare:
19-01-2016 13:23