Dosarul mineriadei din iunie 1990, REDESCHIS. Reactia lui Ion Iliescu: "Am fost contemporan cu evenimentele, asta-i altceva"
Dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990 a fost redeschis, dupa ce procurorul general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a infirmat rezolutiile de neincepere a urmaririi penale in cazul acelor evenimente.
Ion Iliescu: "Am fost contemporan cu evenimentele"
Fostul sef de stat, Ion Iliescu, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, despre redeschiderea dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990, ca oricine este liber sa analizeze si sa comenteze evenimentele de atunci si ca nu este nicio problema daca cei interesati sau istoricii se ocupa si de acele momente.
Solicitat sa comenteze redeschiderea dosarului mineriadei din 13-15 iunie 1990 de catre Parchetul instantei supreme, Iliescu a evitat sa se pronunte, precizand ca nu comenteaza acest fapt. Intrebat daca crede ca redeschiderea acestui dosar il vizeaza in vreun fel sau il va afecta, Iliescu a raspuns: ”De ce? Nu. Am fost contemporan cu evenimentele si am avut niste raspunderi, dar asta (redeschiderea dosarului, n.r.) e cu totul altceva”.
”Oricine este liber sa analizeze, sa comenteze evenimente traite, mai apropiate, mai indepartate, nu e nicio problema”, a adaugat Iliescu. El a aratat ca in 13-15 iunie 1990 au fost ”niste fenomene si niste manifestari” pe care le-a trait si care au constituit ”factori perturbatori ai vietii sociale, incepand cu organizarea societatii romanesti”.
”Asa ca e firesc ca toti oamenii interesati, istorici, cei care vor sa descifreze sensul evenimentelor, sa se ocupe inclusiv de asemenea momente. Nu e nicio problema”, a mai spus Iliescu.
Dosarul mineriadei a fost redeschis
Instanta Suprema trebuie acum sa hotarasca daca va confirma decizia. Parchetul instantei supreme arata, intr-un comunicat de presa remis MEDIAFAX, ca procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a dispus, joi, infirmarea a trei rezolutii de neincepere a urmaririi penale din anul 2009, care au legatura cu Mineriada din 1990, precum si redeschiderea urmaririi penale in acest caz.
"In cauza ce formeaza obiectul dosarului penal nr. 47/P/2014, privind circumstantele in care, in cadrul evenimentelor produse in municipiul Bucuresti, in perioada 13-15 iunie 1990, s-a produs decesul sau ranirea prin impuscare a mai multor persoane, prin referatul din data de 22 ianuarie 2015, procurorii din cadrul Sectiei parchetelor militare au propus infirmarea partiala a rezolutiei nr. 175/P/2008 din 17 iunie 2009 a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Sectia de urmarire penala si criminalistica, si redeschiderea urmaririi penale in aceasta cauza, precum si infirmarea rezolutiilor nr. 7335/3341/II/2/2009 din 25 august 2009 si 7301/3419/II/2/2009 din 03 septembrie 2009 ale procurorului sef al Sectiei de urmarire penala si criminalistica", a precizat sursa citata.
Redeschiderea urmaririi penale urmeaza sa fie supusa, conform legii, confirmarii unui judecator de camera preliminara de la Inalta Curte de Casatie si Justitie. In 17 septembrie 2014, Romania a fost obligata sa continue investigatiile in dosarul Mineriadei, in urma unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). Aceasta instanta sublinia, la acel moment, obligatia statului roman de a face dreptate victimelor crimelor impotriva umanitatii, indiferent de timpul scurs de la savarsirea acestora.
Marea Camera a CEDO a constat ca Romania a incalcat articolele 2, 3 si 6 din Conventia europeana a drepturilor omului, dupa ce reclamantii Anca Mocanu, Marin Stoica si Asociatia 21 Decembrie 1989 s-au plans de ineficienta cercetarilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990.
Sursa: Mediafax
Etichete: Parchet, cedo, mineriada, inalta curte de casatie si justitie,
Dată publicare:
05-02-2015 13:57