Procurorul general al Romaniei: Am solicitat o situatie privind dosarele lui Basescu, de la Parchetul General, DNA si DIICOT
Procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, a declarat joi ca a solicitat o situatie privind dosarele fostului presedinte Traian Basescu, de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, DNA si DIICOT.
"Ieri (miercuri, n.r.), am dispus sa se intocmeasca o astfel de situatie si am solicitat Sectiei de urmarire penala, Directiei Nationale Anticoruptie, Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata sa ne comunice o situatie a tuturor dosarelor", a spus Tiberiu Nitu, intrebat despre dosarele pe care le-ar avea fostul presedinte Traian Basescu si in care ar putea fi reluata urmarirea penala, in conditiile in care imunitatea de care acesta a beneficiar a incetat in 22 decembrie, cand si-a incheiat mandatul.
La sfarsitul anului trecut, dosarul in care senatorul Gabriela Firea il acuza pe fostul presedinte Traian Basescu de santaj a fost redeschis de procurorii Parchetului instantei supreme, intrucat fostul sef al statului nu mai beneficiaza de imunitate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Surse din Ministerul Public declarau, pentru MEDIAFAX, ca cercetarile sunt efectuate cu privire la faptele de care este acuzat fostul presedinte, anchetatorii urmand sa stabileasca daca urmarirea penala se va extinde si cu privire la persoana.
Parchetul instantei supreme anunta, in 18 aprilie 2014, ca a dispus urmarirea penala pentru santaj, in urma plangerii formulate de Gabriela Firea impotriva lui Traian Basescu, la care a fost conexata si sesizarea parlamentarilor, insa punerea in miscare a actiunii penale a fost suspendata, intrucat presedintele are imunitate.
Scandalul Basescu - Firea a inceput dupa ce fostul presedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus ca si acum poate spune ca aceasta este "o buna jurnalista, dar este catastrofala ca jurist". Fostul sef al statului a mai spus ca senatorul PSD Gabriela Firea este "o santajista de profesie".
Traian Basescu a declarat ca atat el, cat si fiica sa Ioana Basescu stau la dispozitia Parchetului privind terenul din comuna Nana si ca senatorul PSD Gabriela Firea "mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa ce se intampla pe mosia sotului".
"Mai bine ar sta in banca ei si s-ar ocupa de ce se intampla pe mosia sotului ei, unde e primar, ca s-ar putea sa nu il mai gaseasca intr-o zi acasa, daca nu este atenta. inteleg ca in parohia lui se intampla destule lucruri rele", a spus Basescu.
Ulterior, senatorul PSD a depus, in 16 aprilie 2014, la Parchetul instantei supreme, o plangere pe numele lui Traian Basescu, pentru amenintare si santaj. In plus, 176 de parlamentari, in frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea si Ilie Sarbu, au semnat un denunt de santaj impotriva lui Traian Basescu, depus in 17 aprilie la Parchetul instantei supreme.
In noiembrie 2014, procurorul general al Romaniei, Tiberiu Nitu, declara, ca o posibila redeschidere a dosarului "Flota" "va fi avuta in vedere", precizand ca vor fi numeroase persoane care vor face "fel si fel de solicitari". Seful Ministerului Public adauga ca aceste analize vor fi facute in baza probelor si pe baza dispozitiilor Codului de procedura penala.
Dosarul "Flota" a avut ca obiect stabilirea modului in care flota romaneasca a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infractiuni savarsite de cei care ar fi initiat si derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanta cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, in perioada aprilie 1991 - august 2000.
Traian Basescu a fost implicat in dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiza publicata in timpul primului mandat de presedinte al lui Basescu a aratat ca nu s-a inregistrat niciun prejudiciu pentru partea romana, fapt folosit de seful statului in declaratii publice pentru a-i sanctiona pe cei care l-au invinovatit, de-a lungul timpului, de vanzarea Flotei.
Presedintele Traian Basescu spunea, in iunie 2012, ca, din cate stie, nu are niciun dosar penal, dosarele "Casa din Mihaileanu" si "Flota" fiind inchise, el apreciind ca atacurile pe aceasta tema reprezinta minciuni ale "puscariabililor".
Basescu arata atunci ca dosarul "Flota" a fost inchis". "Povestea cu Flota o stiti. Au fost 111 sau 109 inculpati. A existat un procuror al Departamentului National Anticoruptie, Amariei, care a refuzat sa semneze rechizitoriul. Dosarul este inchis, oamenii sunt nevinovati", a spus Basescu.
Premierul Victor Ponta declara, in noiembrie 2013, ca presedintele Traian Basescu nu va mai fi nimic dupa 2014, poate doar "vreun inculpat" daca va fi cazul, deoarece ii va expira imunitatea care l-a "salvat" pana acum de un dosar in cazul casei din Mihaileanu si al Flotei si de care poate ar avea nevoie si pentru terenul din Calarasi. El a precizat insa ca nu se refera la nimic concret, ca vorbeste in principiu, la genul "daca ar fi cazul", si ca aceasta este treaba justitiei, nu a lui.