Iliescu, interviu la 25 de la Revolutie: "Ce e aia Revolutie confiscata? E o prostie. Nu a fost generata de oameni ca mine"
Fostul presedinte Ion Iliescu spune, intr-un interviu pentru "Gandul", ca Revolutia romana a fost una veritabila, care s-a bazat pe o revolta populara.
Ion Iliescu a spus ca el a venit pe valul Revolutiei si ca revolutia nu a fost generata de oameni ca el.
"Ce e aia Revolutie confiscata? Asta e o prostie. Explicati-mi undeva o revolutie confiscata. Sau e revolutie sau nu e. O revolutie este un proces istoric, care duce la schimbari fundamentale mai ales in structurile politice. A avut Romania o asemenea schimbare structurala? A avut. Revolutia romana a fost una radicala din acest punct de vedere, a fost o revolutie, una veritabila, care s-a bazat pe o revolta populara. Deci are si legitimitate istorica, are o forta pe care a dat-o si miscare populara. Schimbarile care s-au produs sunt de esenta revolutionara. Eu am venit pe valul Revolutiei, revolutia nu a fost generata de oameni ca mine", descrie Ion Iliescu, pentru Gandul implicarea sa in evenimentele din 1989.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El explica faptul ca, spre deosebire de alte tari, care au schimbat pasnic regimul, in Romania schimbarea a fost una radicala. Iliescu sustine ca mitingul de la Bucuresti, convocat de Ceausescu, a fost masura fatala pentru acesta.
"Mitingul convocat de el s-a transformat intr-un miting anti-Ceausescu si un protest puternic. A incercat in noaptea de 21 spre 22 sa reprime miscarea, iar, pe 22, oamenii s-au regrupat si au navalit, iar el a fost obligat sa plece la 12.06 cu un elicopter. Emblema aceasta, adica aceasta imagine a fugii dictatorului cu elicopterul, este expresia a ceea ce s-a petrecut in Romania si dramatismul situatiei in care se aflase Ceausescu", spune Iliescu.
La momentul izbucnirii revolutiei din 1989, Iliescu era director al editurii Tehnice si relateaza cum de acolo a aflat de evenimentele de la Timisoara.
"Aveam un colaborator foarte bun si a venit la mine pe 17 decembrie, foarte agitat, luase legatura la tipografie, trebuia sa apara o carte, ca cel de la tipografie cu glasul sugrumat si emotionat a spus: la noi aici e prapad, se trage in plin. Pe 17 incepuse reprimarea demonstratiilor de la Timisoara. Aceasta a fost sursa directa de informare", a rememorat Iliescu.
El mentioneaza ca era urmarit in permanenta de Securitate si spune ca "insotitorii" sai au disparut in dimineata lui 22 decembrie.
"Aveam garda personala, o faceau la vedere. Colaboratorii mei erau obisnuiti sa vada ca vin cu garda dupa mine. Cand parcam masina ei parcau alaturi de mine. Pe 22 decembrie dimineata, toata noaptea au stat sa ne supravegheze, pe la 11.00, un colaborator mi-a spus, 'bai, insotitorii tai au disparut'", descrie Iliescu situatia din primele zile ale Revolutiei.
El mai relateaza cum, dupa ce a vazut la TVR primele imagini, s-a dus in sediul televiziunii publice.
"Las masina acasa si cu 20 de oameni am intrat in televiziune, am spus ce am spus atunci. Apoi am plecat spre MApN, luasem legatura cu Stanculescu, ministrul s-a sinucis si l-am gasit pe Stanculescu. Am spus 'domnule, vreau sa vin la voi sa vad care e situatia'. Erau singurii care aveau informatia generala. Dupa ce am tinut discursul de la balcon, m-am dus la Armata si ne-am intalnit mai multi, si Petre Roman, si altii", incepe Iliescu sa povesteasca prima sa implicare in Revolutie.
"De la Televiziune m-am dus la sediul Comitetului Central, am vorbit si pe urma ne-am retras toti la Armata si ne-am pregatit ca seara sa iesim la televiziune cu ceva. Atunci am incropit acel document: comunicatul catre tara al FSN", adauga el.
Ion Iliescu afirma ca autoritatile de la Moscova nu "instiintate" despre Revolutie.
"Ce Moscova sa instiintam? Ei s-au interesat si la un moment dat a fost un telefon, nici nu cred ca eu am vorbit direct cu ei, dar cineva i-a informat ce este. Noua nici macar nu ne-a trecut prin cap ca trebuie sa informam din moment ce am dat un document oficial. Acela era documentul Revolutiei romane, pe care l-au preluat toti", a fost pozitia lui Iliescu.
La 25 de ani de la Revolutie, Iliescu afirma ca si-ar fi dorit ca procesul sotilor Ceausescu sa aiba loc in conditii normale, ca oricare alt proces, dar se putea mari numarul victimelor daca procesul nu s-ar fi derulat rapid.
"Legat de organizarea procesului, eu preferam sa putem avea un proces in conditii normale, deci sa fi putut sa-l tinem incarcerat pe Ceausescu, pe cei doi, pana ce se linistesc lucrurile in tara si sa avem un proces public, organizat asa cum trebuie. Din punct de vedere politic ar fi fost un mare castig, ar fi fost un moment politic important. Numai ca mureau oameni, orice ora de intarziere insemna noi morti. Si atunci am luat decizia sa organizam procesul tocmai pentru a curma asa ceva. Pe 24 am luat aceasta decizie, l-am mandatat pe Stanculescu sa se deplaseze la Targoviste unde erau incarcerati si in 25 a avut loc procesul. Acesta a fost televizat. A fost al doilea moment important, televizarea procesului sotilor Ceausescu si apoi executia", spune Ion Iliescu.
Potrivit acestuia, au existat presiuni din partea populatiei pentru ca la TVR sa fie difuzate si imaginile executiei sotilor Ceausescu. Teroristii din acele zile ale lui decembrie 1989 raman o enigma si dupa 25 de ani. Ion Iliescu ii caracterizeaza ca "persoane total necunoscute si pe care nici azi nu le stie nimeni, dupa ce Armata, care actionase la indicatiile lui Ceausescu s-a raliat miscarii populare".
"Nu as putea spune, s-a tot discutat, s-au vehiculat chestiuni, ca au fost arabi, nu s-a confirmat nimic. Si astia care au fost au plecat imediat dupa aceea, nu este vorba de nicio actiune a vreunor agenti straini", a spus Iliescu pentru "Gandul".
Pe de alta parte, el a precizat ca multi oameni au pus mana pe arme abandonate de fortele de Securitate.
"Eu am vazut acolo in sediu oameni cu arme in mana, pe care le luasera de la Securitate, dupa ce au parasit posturile. Unii au tras, altii nu le-au folosit. A fost o debandada generala, cine controla asa ceva? Eu eram un civil, Petre Roman. Ce eram noi, ce pregatire aveam noi sa ne asumam? Au fost evenimente care s-au petrecut in prezenta noastra, pe langa noi", a descris situatia Ion Iliescu.
"Asta e realitatea, pe cine sa condamni, pe cine sa judeci?", a comentat fostul presedinte. Despre banii Securitatii, Ion Iliescu a aratat: "E o chestiune pe care nu o stapanesc, nu pot sa spun ce s-a intamplat. Toate structurile existente pana la revolutie care au fost preluate de noile structuri, ministere, au preluat active si pasive ale tuturor institutiilor, inclusiv ale Securitatii, care era un departament al Ministerului de Interne. Noi am creat SRI, apoi SIE, care au preluat ce aveau de preluat si au intrat in bugetele normale", a spus Iliescu.