Dosarul MAFIA LEMNULUI. Discutia dintre Sturdza si Ceteras: "Cand e vorba de spaga, toti sunt la fel", "Orice ciolan e bun"

mafia lemnului

Paltin Sturdza discuta cu omul de afaceri Gheorghe Ceteras si ii spunea, despre functionari, ca atunci "cand e vorba de spaga sunt toti la fel" si "orice ciolan e bun", relateaza Mediafax.

Anchetatorii DNA redau in documentul prin care au dispus retinerea omului de afaceri buzoian Gheorghe Ceteras o inregistrare ambientala facuta de Paltin Sturdza cu un ceas cu functie de inregistrare audio-video, gasita la percheztiile domiciliare.

Este vorba de inregistrarea unei discutii intre Gheorghe Paltin Sturdza, omul de afaceri Gheorghe Ceteras si avocatul Cosmin Vasile Mihail, in care Ceteras negociaza pentru a obtine 25 la suta din cele peste 40.000 de hectare de padure pe care Sturdza urma sa le obtina ilegal.

La un moment dat, cei trei vorbesc despre mita pentru functionari, context in care Paltin Sturdza spune ca atunci "cand e vorba de spaga sunt toti la fel", "hamesiti", si ca "vor toti o bucata de ciolan":

Vasile Cosmin: Uitati aici. Aici spune asa: Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare. seful care este la Focsani, semnatura si stampila. Iar astia iau...spaga, 3 euro la hectar.
Ceteras: Mi-a cerut 5 euro. «Domle, nu discut, nu dau 5 euro» «Dar cat ?» «Dom'le, fara 3 euro nici nu discutam». Si am bagat mana in buzunar, la un local, te costa 150.000 euro, a pus stampila pe loc si a semnat. Sa nu mai stau (neinteligibil)
Vasile Cosmin: 15.000 ati dat.
Ceteras: 15.000, da.
Vasile Cosmin: 15000.
Ceteras: 15.000, da.
Vasile Cosmin: 150.000 ati fost in partea ailalta.

Citește și
Mafia Lemnului
MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal
Cum vor riposta țările din Europa de Est, în cazul unui atac rusesc: „Răspunsul vine în primul minut. Vom lovi direct Sankt Petersburg”

Sturdza: Pentru cat ?
Ceteras: Pentru 5000 de hectare.
Sturdza: La 3 euro ?
Vasile Cosmin: 3 euro a fost 15.000 de euro a fost sa puna numai semnatura si stampila.
Sturdza: Au tarife... (rade)
Vasile Cosmin: Au tarife.
Ceteras: Fie...unde...in 3 locuri...dumneavoastra stiti...bine, mai plecati din Romania... dar aici, asa se practica...Asta, asta-i sportul. Bine, acuma cum sa va spun dumneavoastra, cu PDL-ul...i-am...ne-am... dumneavoastra ati spus ca...Eu pe oamenii astia nu-i sufar! Si eu am investit mult, va spun sincer. In astia care sunt acuma. Am investit mult.
Sturdza: In PSD si-n astia ?
Ceteras: Da, am investit la greu. La greu. La greu.
Sturdza: Cand e vorba de spaga sunt toti la fel.
Ceteras: Bine, da' am siguranta ca ma rezolva. Aici e problema. A zis: «Da, du-te, fa-ti treaba si vino pe aici !». Si vedem cum stau lucrurile.Dumneavoastra va ganditi, azi a avut loc o discutie de principiu, va ganditi, aveti telefonul meu, discutam, dar... dupa luni sau marti in colo ar trebui mers sa o lase mai moale pe la Prefectura, pe la Bacau, s-o lase mai moale. «Fratii mei, ati facut-o ? Las-o mai moale acum»

Sturdza: A, adica acuma sunt hamesiti
Ceteras: Da' rau, nu asa...parca vrea sa...domnul Sturdza (rade)
Sturdza: (rade) Hamesiti, nu ?
Ceteras: Da' rau, nu asa...
Sturdza: Orice ciolan...
Ceteras: Bine, nu mai zic... (rade)
Sturdza: Orice ciolan e bun
Ceteras: Aoleu, dar ce bun ! Bine si pentru dumneavoastra. Acuma eu nu supar pe Dumnezeu, cum a spus si domnul Cosmin si eu am de castigat si dumneavoastra.
Sturdza: N-am nicio indoiala, toti trebui sa castigam...
Ceteras: Toti trebuie sa castigam,
Sturdza: ...dar am indoielile mele, cum sa spun eu...
Ceteras: Ca nu se poate rezolva. Ca nu se va rezolva.
Vasile Cosmin: Nu, dar dumneavoastra..."

In continuarea discutiei, Ceteras ii explica lui Paltin Sturdza planul lui de a interveni la functionari din prefectura si primarii pentru perfectarea actelor terenului vizat in cauza:

Sturdza: Si asta ce inseamna, un euro la hectar ? (rade)
Ceteras: No, no...nu mai discutam...Dumneavoasatra imi spuneti: «Domle, eu nu -sunt dispus sa dau 25, dau 22, dau atata la suprafata» si dumneavoastra lasati pe mine toate. si dumneavoastra o sa va convingeti ca....Nu va promit ca pana in decembrie aveti toate terminate, ii problema cu masuratorile, trebuie sa iasa si daca nu ies acuma timp de o saptamana doua, o luna, pe urma din octombrie - noiembrie deja ...
Vasile Cosmin: Nu se poate intra in padure, e...
Ceteras: ...zapada. Trebuie sa iei fiecare puiet, trebuie sa iei...sa delimitam.
Vasile Cosmin: Dar masuratorile se pot face si in doua luni jumate.
Ceteras: Se pot daca....
Vasile Cosmin: In doua luni jumate... -
Ceteraras: immm...immm...e suprafata mare...
Vasile Cosmin: Se poate....
Ceteras: immm...
Vasile Cosmin: Pentru ca atunci masuratorile, dansul avand ... ce va intelegeti, dansul avand asta, poate sa forteze. Sa nu fie o jumatate de milion de euro masuratorile, dansul poate sa dea 700.000.
Ceteras: Ma duc si le dau bani la baieti...
Vasile Cosmin: ...ca sa grabeasca toata treaba. Asta se poate
Ceteras: La Directiile Silvice, da. La ocol, la astia: «Bai fratii mei....»... Cand am masuratorile, discutat concret. «Vreau Prefectura titlul, fara nimic, Primariile si tot»...
Vasile Cosmin: Astea se obtin...
Ceteras:... Ne ocupam de atunci ca sa mearga rapid. Sa mearga rapid".

Ceteras si avocatul Mihai Cosmin Vasile au fost arestati preventiv, fiind acuzati ca i-au cerut lui Paltin Sturdza 10.000 de hectare de padure, in schimbul interventiei pe langa functionari, astfel incat Sturdza sa intre mai repede in posesia a peste 43.000 de hectare de padure.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, judecatorii Curtii de Apel Brasov au dispus arestarea preventiva a lui Gheorghe Ceteras si a lui Mihail Cosmin Vasile, avocat in Baroul Buzau, ambii fiind suspectatide trafic de influenta.
Cei doi au fost arestati intr-un dosar disjuns din cel in care 17 persoane, intre care fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam si senatorul Tudor Chiuariu au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, privind retrocedari ilegale de paduri.

Potrivit procurorilor anticoruptie, in contextul in care Tribunalul Covasna a dispus cea mai mare retrocedare de padure din Romania, respectiv de 43.227 de hectare, ramasa irevocabila, "interesul persoanelor care se ocupa in mod obisnuit cu vanzarea de paduri a fost foarte ridicat, stiut fiind ca valoarea unei paduri creste proportional cu marimea suprafetei compacte.

Astfel, sustin procurorii, unul dintre primii interesați de padurea retrocedata lui Gheorghe Paltin Sturdza a fost si omul de afaceri Gheorghe Ceteras, care l-a contactat pe Sturdza si i-a cerut sa-i acorde o intalnire legata de subiectul terenului respectiv.

"La data de 26 iulie 2012, cu ocazia intalnirii pe care au avut-o la Brasov, inculpații Vasile Mihail Cosmin si Ceteraș Gheorghe i-au pretins inculpatului Paltin Gheorghe Sturdza suprafata de 10.000 de hectare de padure (25% din suprafata totala), in schimbul determinarii functionarilor din judetul Bacau (prefect - presedintele Comisiei judetene de fond funciar, ITRSV, Directia silvica) sa efectueze cat mai urgent punerea in posesie si eliberarea titlului de proprietate pentru cele 43.227 ha de teren forestier", potrivit procurorilor DNA.

Gheorghe Paltin Sturdza nu a acceptat propunerea celor doi, intrucat a considerat ca este prea mare comisionul cerut.
Ceteras si Vasile mai sunt implicati intr-un dosar penal de la DNA Ploiești, ce priveste reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 5.134 de hectare de padure.

In 22 ianuarie, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, deputatul Ioan Adam, senatorul Tudor Chiuariu si alte 13 persoane au fost trimisi in judecata de procurorii anticoruptie, in dosarul retrocedarii ilegale a peste 43.000 de hectare de padure din judetul Bacau.

In acest dosar sunt judecati si Gheorghe Paltin Sturdza, beneficiarul suprafetei de peste 43.000 de hectare de padure, judecatorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, seful Romsilva, Adam Craciunescu, judecatoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Brasov, sotia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Calugar, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia si Iulian Durlan.

Parti civile in dosar sunt statul roman, prin Ministerul Finantelor, si persoana fizica Alina Suciu.

Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin Sturdza, Lorand Andras Ordog, Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas sunt arestati preventiv, iar Andrei Hrebenciuc, Sorin Ion Iacob si Janica Poenaru, in arest la domiciliu.

Potrivit anchetatorilor, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Gheorghe Sturdza si Dan Costin Bengescu sunt acuzati de constituirea unui grup infractional prin care urmareau sa obtina venituri prin cumparare de influenta sau folosirea functiilor.

Dosarul vizeaza retrocedarea a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau, in baza unor decizii ilegale ale unor judecatori, cu implicarea unor parlamentari, pentru obtinerea ilegala a unor sume mari de bani. Grupul infractional ar fi folosit inclusiv firme off-shore pentru a ascunde provenienta banilor. Pagubita in acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro dupa ce Sturdza a reusit sa intre in posesia celor peste 43.000 de hectare de padure.

 

Articol recomandat de sport.ro
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Viața lui Nikolai Valuev după retragerea din box. E mare susținător al lui Putin și a evitat înrolarea cu o poveste de copii
Citește și...
DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI
DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI

Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul
MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal

Anchetatorii vorbesc despre 90 de mii de hectare de padure din judetele Bacau si Suceava pe care pretinsi urmasi ai unor familii ce au detinut candva mari proprietati le-au revendicat.

Marturiile unui padurar despre MAFIA lemnului din Romania. Cat era spaga pe care o dadea anual
Marturiile unui padurar despre MAFIA lemnului din Romania. Cat era spaga pe care o dadea anual

Angajatii platesc sefilor cotizatii, iar spaga merge mai departe la directori.

Recomandări
Elena Lasconi: ”Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou” i se potrivește cel mai bine lui Marcel Ciolacu
Elena Lasconi: ”Cine fură azi un ou, mâine va fura un bou” i se potrivește cel mai bine lui Marcel Ciolacu

Candidatul susținut de USR la Președinția României, Elena Lasconi, crede că proverbul ”cine fură azi un ou, mâine va fura un bou” i se potrivește cel mai bine contracandidatului său de la PSD, Marcel Ciolacu.  

BNR: Inflaţia va scădea în continuare, dar riscurile la adresa comportamentului cursului leului rămân semnificative
BNR: Inflaţia va scădea în continuare, dar riscurile la adresa comportamentului cursului leului rămân semnificative

Rata anuală a inflaţiei va scădea până la finele anului curent pe o traiectorie fluctuantă şi mai ridicată decât cea evidenţiată în prognoza pe termen mediu din luna august.

Armata rusă a lansat o contraofensivă puternică în zone din provincia rusă Kursk
Armata rusă a lansat o contraofensivă puternică în zone din provincia rusă Kursk

Armata rusă a lansat o contraofensivă puternică în zone din provincia rusă Kursk ocupate de armata ucraineană la începutul lunii august, afirmă joi surse concordante din ambele tabere citate de agenţia EFE.