MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal

×
Codul embed a fost copiat

Anchetatorii vorbesc despre 90 de mii de hectare de padure din judetele Bacau si Suceava pe care pretinsi urmasi ai unor familii ce au detinut candva mari proprietati le-au revendicat.

CITITI in acest articol:

-► Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal

-► Faptele de care sunt acuzatii Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam

-► Printul Paul si printesa Lia ar urma sa fie audiati de DNA in acest dosar

Citește și
canabis
Captura de 50 de kilograme de canabis, in Sibiu. Trei cetateni straini dusi la audieri pentru cultivare si trafic de droguri
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

-► Dosarul este legat de mafia lemnului, prin retrocedari ilegale de terenuri forestiere

-► MAREA DEFRISARE, dezvaluita in reportajele "Romania, te iubesc"

-► CSM a avizat arestarea celor trei judecatori suspectati in dosarul privind retrocedarile ilegale

-► Cine este Ioan Adam, deputat PSD de Brasov

Ca sa intre in posesia lor insa, ar fi creat o caracatita a coruptiei. Toti cei vizati au fost chemati la audieri la Brasov, unde este instrumentat dosarul. Unii au mers de buna voie, altii insotiti de jandarmi.

Paltin Sturdza, urmas indirect al lui Nicolae Ghika, a cerut instantelor de judecata sa i se retrocedeze mai multe domenii din judetul Bacau. Vorbim despre o suprafata totala de 30 de mii de hectare de padure in zonele PALANCA, DARMANESTI, MOINESTI, BRUSTUROASA sau COMANESTI.

A fost refuzat. Rand pe rand, autortatile locale care se ocupau cu restituirea proprietatilor, i-au respins cererea. A apelat la instante.

Judecatoria Onesti a spus ca Sturdza nu are drept de mostenitor. Acesta a apelat la tribunalul Bacau a pierdut s-a reintors la judecatoria Onesti iar apoi la Tribunalul Covansa. Aici, judecatorii Gabriel Utza si Andras Ordong trimit spre rejudecare dosarul care ajunge la Judecatoria din Sf. Gheorghe care respinge cererea. Asa ca dosarul face cale intoarsa la Covasna unde aceeasi magistrati admit recursul si dispun "reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier și 50 de ha de teren agricol inclusiv pentru pădurile DOFTEANA și BELEGHET ."

Procurorii anticoruptie noteaza ca judecatorii i-au dat lui Sturdza mai mult decat ceruse. Mai mult, retrocedarea s-a dispus sa fie facuta in natura fara sa se tina cont de situatia actuala a terenurilor.

Anchetatorii spun ca judecatorii au decis stramb dupa ce avocatul Ioan Adam a avut discutrii telefonice cu sotia unuia dintre ei.

Procurorii sustin ca pentru a intra mai repede in posesia padurilor, Sturdza a gasit cu ajutorul avocatului sau Ioan Adam o solutie. Vinde cele 43 de mii de hectare de teren in avans iar cumparatorii se obliga sa rezolve cu actele. Adica sa obtina certificatul de proprietate. Castigul cumparatorului? Platea pentru 43 de mii de hectare doar 100 de milioane de euro, adica jumatate din pretul real.

Acesta avea insa nevoie de un ajutor care sa preseze autoritatile locale din Bacau ca sa elibereze actele. Asa s-ar fi ajuns la Viorel Hrebenciuc. Deputatul ar fi fost rugat sa intervina.

Directia Silvica Bacau a blocat totul in momentul in care a atacat decizia de improprietarire la instanta.

Procurorii sustin ca atunci Sturdza, prin intermediul avocatului Ioan Adam si a lui Viorel Hrebenciuc, "a cautat, au insistat sa-i determine pe reprezentantii ROMSILVA, sa nu mai faca aparari"

Anchetatorii prezinta un lung sir de interventii pe care Viorel Hrebenciuc le-ar fi facut pe langa autortiatile locale si pe langa directorul general al Romsilva.

Nemultumit de faptul ca procesul deschis de Directia Silvica Bacau nu este oprit, Hrebenciuc i-ar fi scris lui Ioan Adam "suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!" si "suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi.".

Presiunile asupra Romsilva ar fi continuat. Anchetatorii noteaza ca Hrebenciuc ar fi afirmat intr-o disuctie ca trebuie sa vorbeasca cu Ilie Sarbu pentru ca acesta sa-l "calce pe cap" pe directorul general al Romsilva.

Ancheta in dosarul retrocedarilor a dus la acuzarea a trei judecatori, trei politicieni si mai multi oameni de afaceri si deschide usa catre o mafie despre care s-a vorbit mult si s-a facut putin.

Potrivit DNA, unul dintre politicienii implicati in acest dosar, Ilie Sarbu, care este si socrul lui Victor Ponta, este cercetat pentru trafic de influenta. La fel si colegul sau, Viorel Hrebenciuc care, in plus, este acuzat si de constituirea unui grup infractional organizat. Deputatul Ioan Adam este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, constituirea unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta. Directorul general Romsilva, Adam Craciunescu, este si el anchetat pentru abuz in serviciu.

La sediul DNA Brasov, miercuri seara au sosit Paul Lambrino si sotia sa, Lia. Ei vor fi audiati in miercuri noapte, care se anunta una extrem de lunga atat pentru procurori cat si pentru cei acuzati de aceste infractiuni extrem de grave.

Rolul pe care l-ar fi jucat Paul de Romania si printesa Lia

Resedinta lui Paul al Romaniei a fost prechezitionata miercuri dimineata de procurorii anticoruptie. Cautau dovezi legate de cererile de retrocerdare a zeci de mii de hectare de padure din judetul Suceava.

Paul al Romaniei a solicitat instantelor sa fie improprietarit cu terenuri si imobile ce au apartinut casei regale invocand faptul ca el este urmasul de drept.

De 7 ani incearca sa obtina 40 de mii de hectare de teren. Este practic cea mai mare parte padure din judetul Suceava. Acum o luna, a cerut sa fie sprijinit de prefectura. Aceasta mosie impresionanta i-a apartinut in perioada interbelica Principelului Nicolae, fratele mai mic al lui Carol al doilea si deci unchi de gradul doi pentru Paul al Romaniei. Prin testament, principele Nicolae i-a lasat intreaga avere sotiei sale din Venezuela, iar in incheierea a scris - "Blestemaţi să fie toţi cei care nu vor ţine cont de voinţa celor care au testat"

Paul care intre timp a devenit cumatrul lui Traian Basescu dupa ce acesta i-a botezat fiul, se lupta pentru proprietati atat cu autoritatile romane cat si cu Regele Mihai Intai.

Dupa foarte multe dispute juridice, in 2012, la 57 de ani, a fost recunoscut oficial drept nepot al lui Carol al doilea.

Casa Regala a Romaniei nu il trateaza astfel iar avocatul majestaitii sale Regele Mihai precizeaza ca Paul al Romaniei poate sa emita doar pretentii limitate.

Filmul intregii zile:

Ilie Sarbu a fost adus miercuri dimineata la sediul DNA Brasov, si a fost urmat si deputatul Viorel Hrebenciuc, adus de jandarmi. Cercetati sunt si printul Paul si printesa Lia. Dosarul in care sunt vizati cei doi lideri social-democrati vizeaza retrocedarea in conditii ilegale a 90.000 de hectare de padure si 100 de hectare de teren agricol si mai sunt implicati magistrati si avocati. Printre acestia se mai afla un alt membru PSD, deputatul Ioan Adam.

Printul Paul si printesa Lia ar urma sa fie audiati si ei, miercuri, la DNA Brasov, in acest dosar, afirma surse judiciare citate de Mediafax, care mai spun ca vila acestora din Capitala a fost perchezitionata miercuri dimineata.

Potrivit surselor citate, Paul Philippe si Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, si pretinzand ca sunt mostenitorii bunurilor detinute de Casa Regala a României, "au cumparat influenta de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi ca va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la functionari cu atributii in reconstituirea dreptului de proprietate pentru obtinerea mai multor terenuri si cladiri.

Acestia ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat "sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

La DNA Brasov a fost audiat liderul senatorilor PSD Ilie Sirbu, dupa ce in cursul diminetii a fost audiat si deputatul PSD de Brasov Ioan Adam, care este si avocat.

 Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a iesit de la DNA Brasov dupa mai putin de o ora, el spunandu-le jurnalistilor ca nu a fost audiat, fara a face alte declaratii. Ilie Sarbu, care ajunsese la DNA Brasov in jurul orei 10.45 (fiind insotit de un avocat) a iesit la ora 11.30.

Inainte de a se urca in masina, Ilie Sarbu le-a spus jurnalistilor ca nu are de facut nicio declaratie, iar cand a fost intrebat daca a fost audiat, acesta a raspuns negativ, dupa care a inchis usa masinii.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc a fost adus cu o masina a Jandarmeriei si insotit de anchetatori. Hrebenciuc a iesit de la DNA Brasov dupa aproape doua ore, el spunand ca i s-a adus la cunostinta calitatea de inculpat in dosarul privind retrocedarile ilegale de terenuri si precizand ca este acuzat de mai multe infractiuni, pe care ”trebuie sa le studieze” impreuna cu avocatul sau.

Deputatul PSD a iesit din sediul DNA Brasov in jurul orei 14.00, insotit de avocatul sau: ”Mi s-a adus la cunostinta calitatea de inculpat in dosar. Sunt mai multe infractiuni, dar trebuie sa le studiez cu avocatul, la Legea 78/2000 (referitoare la fapte de coruptie -n.r.). Ma voi prezenta cu avocatul ori de cate ori voi fi chemat”, a spus Viorel Hrebenciuc.

Intrebat daca este necesara ridicarea imunitatii parlamentare in cazul sau, el a raspuns ca procurorul va decide acest lucru. Hrebenciuc a fost intrebat de jurnalisti si daca a vorbit cu Ilie Sarbu despre aceasta ancheta, raspunzand: ”Nu”. Intrebat, de asemenea, cine este beneficiarul celor 90.000 de hectare de terenuri retrocedate ilegal, Viorel Hrebenciuc a spus: ”Sa dea Dumnezeu sa fiti dumneavoastra beneficiarul”.

In acest dosar, procurorii anticoruptie fac cercetari pentru infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie care au legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier si 100 de hectare de teren agricol, arata DNA, intr-un comunicat de presa.

Astfel, miercuri dimineata procurorii au facut 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna, precum si in Bucuresti - dintre care cinci la institutii publice de interes local, una la un birou de avocatura si restul la sediile unor firme si la domiciliile unor persoane, precizeaza DNA. Surse judiciare au declarat ca intre cele cinci institutii publice la care au avut loc perchezitii sunt si tribunalele Brasov si Covasna. De asemenea, au avut loc perchezitii la sediile a trei primarii, una dintre acestea fiind cea din localitatea Caiuti din judetul Bacau. Anchetatorii au perchezitionat si biroul de avocatura din Brasov al deputatului PSD Ioan Adam.

Adam, care este si avocat, avand un cabinet in Brasov, a iesit din sediul DNA in jurul orei 10.30, fiind insotit de un aparator. Deputatul le-a spus jurnalistilor: ”Nu va grabiti”, fara a face alte comentarii. Avocatul acestuia a afirmat ca Ioan Adam a fost chemat la DNA pentru ”probleme profesionale confidentiale”, el nedorind sa ofere detalii.

Potrivit surselor citate, de la cele doua instante sunt vizati trei judecatori, suspectati de implicare in luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. Doi dintre magistrati sunt de la Tribunalul Covasna si unul de la Tribunalul Brasov, fiind vorba despre judecatoarea Roxana Adam, sotia deputatului Ioan Adam. In acelasi dosar mai este implicat si un al doilea avocat, membru al Baroului Covasna.

Printre localitatile in care s-ar fi facut retrocedarile ilegale de terenuri sunt Comanesti, Palanca, Bratulesti si Doftana, au precizat sursele judiciare. Conform acelorasi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate pana in prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instantelor.

CSM a avizat arestarea celor trei judecatori suspectati in dosarul privind retrocedari ilegale

Consiliul Superior al Magistraturii a incuviintat arestarea preventiva si arestarea la domiciliu a judecatorilor Roxana Adam, de la Tribunalul Brasov, Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, suspectati in dosarul privind retrocedari ilegale de paduri si terenuri agricole. Decizia a fost luata in sedinta din 13 octombrie a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, in urma cererii formulate de Directia Nationala Anticoruptie Brasov.

De asemenea, CSM a incuviintat si perchezitionarea biroului de la Tribunalului Brasov a judecatoarei Roxana Anca Adam, precum si domiciliile si birourile de la Tribunalul Covasna ale magistratilor Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta.

Cei trei judecatori sunt suspectati in dosarul privind retrocedarea ilegala a aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier si 100 de hectare de teren agricol, in care procurorii DNA Brasov au facut perchezitii.

Cine este Ioan Adam

Ioan Adam a absolvit Facultatea de Drept - Universitatea Babes -Bolyai din Cluj-Napoca in anul 1982. In perioada 1983 - 1994, el a fost judecator la Judecatoria Brasov, intre 1990 si 1994 a fost presedinte al Judecatoriei Brasov, iar intre 1994 - 1995 a fost judecator la Tribunalul Brasov. Din 1995, el este avocat in Baroul Brasov, fondator al S.C.P.A. Adam si Rusu - Brasov. De asemenea, din anul 2002 Ioan Adam este profesor universitar doctor la Universitatea Transilvania din Brasov.

Ioan Adam este membru PSD din anul 2000, iar din 2003 este vicepresedinte al organizatiei judetene a partidului. In anul 2009, el a fost membru al Consiliului de Supraveghere - Fondul Proprietatea. In perioada 2007-2008, Ioan Adam a fost deputat supleant PSD. In 2012, el a fost ales deputat in colegiul uninominal nr. 6 Brasov, fiind membru al Comisiei Juridice.

Deputatul PSD este casatorit cu judecatoarea Roxana Adam si au un fiu avocat. Roxana Adam este judecator la Tribunalul Brasov din anul 2006, fiind presedinta Sectiei comerciale si de contencios administrativ. Anterior, in perioada 1999-2006, Roxana Adam a fost judecator la Judecatoria Brasov.

MAREA DEFRISARE, dezvaluita in reportajele "Romania, te iubesc"

Echipa de la "Romania, te iubesc", a prezentat de mai multe ori intr-o serie de reportaje publicate sub titlul "Marea defrisare" ilegalitatile comise de-a lungul anilor in padurile Romaniei. In ultimii ani, judecatori, politicieni, oameni de afaceri, dar si asa-zisi silvicultori au nenorocit munti intregi, sute de mii de hectare de padure.

In 2012, peste 17 milioane de metri cubi s-au taiat legal, iar dintre acestea aproape 10 milioane din padurile statului. Nimeni nu stie pana acum cat s-a taiat ilegal in 2012. Asta pentru ca silvicultorii nu vor sa afle aceste informatii. Padurile statului sunt administrate de Regia Nationala a Padurilor - un adevarat stat in stat - care isi protejeaza angajatii corupti si care de-a lungul vremurilor a cheltuit sume colosale pe nimic. Bani facuti din vanzarea padurilor.

Alex Dima a aratat cum angajatii platesc sefilor cotizatii, iar spaga merge mai departe la directori. Un adevar lant al coruptiei, pe care pana acum ceva vreme .. nimeni l-a deranjat. Totul s-a intamplat cu complicitatea politicienilor si a celor care ar trebui sa controleze jaful din padure. La Bucuresti, seful Regiei Nationale a Padurilor este Adam Craciunescu, pus in functie in 2012 cu sustinere PSD. Cu greu s-a lasat convins sa vorbeasca. Stie prea bine ce se intampla in zona. Seful padurilor a declarat la "Romania, te iubesc" ca furtul din Apuseni a avut acordul si sustinerea politicienilor.

CITITI SI: 

-► Marea defrisare. Marturiile unui padurar despre MAFIA lemnului din Romania. Cat era spaga pe care o dadea anual

-► Marea defrisare. Metodele prin care Regia Nationala a Padurilor isi protejeaza angajatii corupti. Lemnul taiat ilegal este "albit" in acte

Acum, cercetarile se fac pentru 90.000 de hectare retrocedate sau pe cale de a fi retrocedate in conditii ilegale. Problema este ca in Romania s-au retrocedat de-a lungul vremii peste 500.000 de hectare in mod ilegal, iar cei vinovati sunt judecatorii si oamenii politici. Miercuri dimineata, 3 judecatori implicati in aceste ilegalitati au fost arestati. Este vorba despre Adam Roxana Anca de la Tribunalul Brasov, insotita la cercetari de sotul sau, deputatul PSD Ioan Adam. De asemenea, au mai fost arestati si judecatorii Ordog Lorand si Uță Gabriel, de la judecatoria Covasna. Despre aceste cazuri s-a vorbit pe larg in reportajele Romania, te iubesc. Cei doi judecatori din Covasna sunt implicati in retrocedarea ilegala a peste 10.000 de hectare in muntii Buzau si Covasna, o padure retrocedata unui om de afaceri care a cumparat drepturile litigioase si imediat cum a primit-o a vandut-o cu 45 de milioane de euro.

In acelasi dosar cu cele 90.000 de hectare, aflate in atentia DNA, este cercetata si retrocedarea celor aproximativ 46.000 de hectare de pe Valea Trotusului, acolo unde Ilie Sarbu si Viorel Hrebenciuc au incercat sa influenteze judecatorii.

Mai este cercetata si retrocedarea a peste 3.000 de hectare de padure din muntii Maramuresului. Acestea sunt dosare din doar 2 emisiuni ale echipei "Romania, te iubesc", iar dupa difuzarea la PRO TV, cateva au fost cerute de DNA si SRI.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Perchezitii la Parchetul Judecatoriei Orsova. Prim-procurorul este suspectat de DNA ca ar fi luat mita de la afaceristi
Perchezitii la Parchetul Judecatoriei Orsova. Prim-procurorul este suspectat de DNA ca ar fi luat mita de la afaceristi

Prim-procurorul Parchetului Judecatoriei Orsova, Carmen Sirboiu, suspectata de DNA ca ar fi lua mita de la oameni de afaceri, a fost ridicata de anchetatori de la locuinta sa din Drobeta Turnu Severin, unde anchetatorii au facut perchezitii.

Captura de 50 de kilograme de canabis, in Sibiu. Trei cetateni straini dusi la audieri pentru cultivare si trafic de droguri
Captura de 50 de kilograme de canabis, in Sibiu. Trei cetateni straini dusi la audieri pentru cultivare si trafic de droguri

Captura ametitoare, in judetul Sibiu. Procurorii de la Combaterea Crimei Organizate au gasit peste 50 de kilograme de canabis, in urma unor perchezitii in localitatile Apoldu de Sus si Amnas.

Perchezitii la firme din Constanta suspectate de spalare de bani. Numele lui Nicusor Constantinescu apare in dosar
Perchezitii la firme din Constanta suspectate de spalare de bani. Numele lui Nicusor Constantinescu apare in dosar

Procurorii fac 15 perchezitii in Constanta, fiind vizate 80 de firme, pentru evaziune si spalare de bani, dupa ce ar fi achizitionat fictiv diverse produse si servicii.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.