DNA cere aviz pentru arestarea deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam in dosarul MAFIA LEMNULUI

×
Codul embed a fost copiat

Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri.

Procurorul sef al DNA a transmis procurorului general al Romaniei cererea si referatul intocmit de procurorii anticoruptie, in vederea sesizarii ministrului Justitiei, pentru a cere presedintelui Camerei Deputatilor incuviintarea arestarii preventive a deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, in dosarul privind suspiciuni de coruptie legate de atribuirea unor mari suprafete de teren forestier.

Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc este suspectat de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, iar Ioan Adam de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta. Cei doi sunt urmariti penal, iar actiunea penala in cazul lor a fost pusa in miscare.

Procurorii sustin ca, din probele administrate rezulta suspiciunea rezonabila ca Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam au savarsit o infractiune de coruptie, iar privarea lor de libertate este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica in scopul asigurarii bunei desfasurari a procesului penal.

"In acest sens, trebuie avuta in vedere modalitatea savarsirii faptelor si rezonanta acestora, precum si urmarea produsa, privita atat din perspectiva valorii prejudiciului, cat si prin limitarea severa a fondului forestier aflat in administrarea statului, astfel incat luarea masurii preventive este necesara pentru a elimina temerea ca organele judiciare nu reactioneaza eficient impotriva unor persoane invinuite de savarsirea unor infractiuni de o gravitate deosebita. Cercetarea unor asemenea persoane in stare de libertate ar putea incuraja si alte persoane sa comita infractiuni, avand in vedere pozitia inculpatilor si natura faptelor de care sunt acuzati", a aratat DNA, intr-un comunicat de presa.

Citește și
Mafia Lemnului
MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal

Dosarul retrocedarilor: Judecatorii Ordog si Uta, cercetati sub control judiciar

Judecatorii Ordog Lorand Andras si Gabriel Uta, de la Tribunalul Covasna, vor fi cercetati sub control judiciar in dosarul retrocedarilor, dupa ce instanta suprema a respins, vineri, propunerea de arestare formulata de procurorii anticoruptie.Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la un complet de cinci magistrati ai aceleiasi instante.

Cei doi judecatori sunt acuzati de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, dupa ce au facut parte dintr-un complet al Tribunalului Covasna care a dispus admiterea unui recurs in materia fondului funciar si reconstituirea dreptului de proprietate pentru peste 43.000 de hectare de teren forestier si de teren agricol, situate pe raza judetului Bacau, in favoarea unei persoane si in defavoarea Romsilva, potrivit anchetatorilor.

In acelasi dosar, magistratii instantei supreme au emis, vineri dimineata, mandate de arestare preventiva pe numele lui Dan Costin Bengescu si Iosif Kadas, in timp ce in cazul lui Jenica Poenaru si al lui Sorin Ion Iacob au luat masura arestului la domiciliu.

Patru persoane au fost arestate in dosarul MAFIA LEMNULUI

Patru persoane au fost arestate joi noapte in dosarul retrocedarilor ilegale de padure, in care sunt cercetatati si senatorul Ilie Sarbu si deputatii Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam.

Doi dintre suspecti isi vor petrece urmatoarele 30 de zile dupa gratii, ceilalti doi, in arest la domiciliu.

Cei patru au fost arestati preventiv sub acuzatiile de dare de mita, trafic de influenta si constituire sau aderare la un grup infractional.

Vineri dimineata, sunt asteptati in fata magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie si cei doi judecatori de la Tribunalul Covasna, banuiti ca ar fi dat solutii favorabile in dosarele de retrocedare.

Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal

Anchetatorii vorbesc despre 90 de mii de hectare de padure din judetele Bacau si Suceava pe care pretinsi urmasi ai unor familii ce au detinut candva mari proprietati le-au revendicat.

Ca sa intre in posesia lor insa, ar fi creat o caracatita a coruptiei. Toti cei vizati au fost chemati la audieri la Brasov, unde este instrumentat dosarul. Unii au mers de buna voie, altii insotiti de jandarmi.

Paltin Sturdza, urmas indirect al lui Nicolae Ghika, a cerut instantelor de judecata sa i se retrocedeze mai multe domenii din judetul Bacau. Vorbim despre o suprafata totala de 30 de mii de hectare de padure in zonele PALANCA, DARMANESTI, MOINESTI, BRUSTUROASA sau COMANESTI.

A fost refuzat. Rand pe rand, autortatile locale care se ocupau cu restituirea proprietatilor, i-au respins cererea. A apelat la instante.

Judecatoria Onesti a spus ca Sturdza nu are drept de mostenitor. Acesta a apelat la tribunalul Bacau a pierdut s-a reintors la judecatoria Onesti iar apoi la Tribunalul Covansa. Aici, judecatorii Gabriel Utza si Andras Ordong trimit spre rejudecare dosarul care ajunge la Judecatoria din Sf. Gheorghe care respinge cererea. Asa ca dosarul face cale intoarsa la Covasna unde aceeasi magistrati admit recursul si dispun "reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier și 50 de ha de teren agricol inclusiv pentru pădurile DOFTEANA si BELEGHET".

Procurorii anticoruptie noteaza ca judecatorii i-au dat lui Sturdza mai mult decat ceruse. Mai mult, retrocedarea s-a dispus sa fie facuta in natura fara sa se tina cont de situatia actuala a terenurilor.

Anchetatorii spun ca judecatorii au decis stramb dupa ce avocatul Ioan Adam a avut discutrii telefonice cu sotia unuia dintre ei.

Procurorii sustin ca pentru a intra mai repede in posesia padurilor, Sturdza a gasit cu ajutorul avocatului sau Ioan Adam o solutie. Vinde cele 43 de mii de hectare de teren in avans iar cumparatorii se obliga sa rezolve cu actele. Adica sa obtina certificatul de proprietate. Castigul cumparatorului? Platea pentru 43 de mii de hectare doar 100 de milioane de euro, adica jumatate din pretul real.

Acesta avea insa nevoie de un ajutor care sa preseze autoritatile locale din Bacau ca sa elibereze actele. Asa s-ar fi ajuns la Viorel Hrebenciuc. Deputatul ar fi fost rugat sa intervina.

Directia Silvica Bacau a blocat totul in momentul in care a atacat decizia de improprietarire la instanta.

Procurorii sustin ca atunci Sturdza, prin intermediul avocatului Ioan Adam si a lui Viorel Hrebenciuc, "a cautat, au insistat sa-i determine pe reprezentantii ROMSILVA, sa nu mai faca aparari".

Anchetatorii prezinta un lung sir de interventii pe care Viorel Hrebenciuc le-ar fi facut pe langa autortiatile locale si pe langa directorul general al Romsilva.

Nemultumit de faptul ca procesul deschis de Directia Silvica Bacau nu este oprit, Hrebenciuc i-ar fi scris lui Ioan Adam "suntem in plin razboi cu Romsilva! Nu-i mai cred! Vom castiga 100%!" si "suta la suta fac ordine. Urat. O sa le placa la toti. O sa vezi".

Presiunile asupra Romsilva ar fi continuat. Anchetatorii noteaza ca Hrebenciuc ar fi afirmat intr-o disuctie ca trebuie sa vorbeasca cu Ilie Sarbu pentru ca acesta sa-l "calce pe cap" pe directorul general al Romsilva.

Ancheta in dosarul retrocedarilor a dus la acuzarea a trei judecatori, trei politicieni si mai multi oameni de afaceri si deschide usa catre o mafie despre care s-a vorbit mult si s-a facut putin.

Potrivit DNA, unul dintre politicienii implicati in acest dosar, Ilie Sarbu, care este si socrul lui Victor Ponta, este cercetat pentru trafic de influenta. La fel si colegul sau, Viorel Hrebenciuc care, in plus, este acuzat si de constituirea unui grup infractional organizat. Deputatul Ioan Adam este urmarit penal pentru instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, constituirea unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta. Directorul general Romsilva, Adam Craciunescu, este si el anchetat pentru abuz in serviciu.

La sediul DNA Brasov, miercuri seara au sosit Paul Lambrino si sotia sa, Lia. Ei vor fi audiati in miercuri noapte, care se anunta una extrem de lunga atat pentru procurori cat si pentru cei acuzati de aceste infractiuni extrem de grave.

Rolul pe care l-ar fi jucat Paul de Romania si printesa Lia

Resedinta lui Paul al Romaniei a fost prechezitionata miercuri dimineata de procurorii anticoruptie. Cautau dovezi legate de cererile de retrocerdare a zeci de mii de hectare de padure din judetul Suceava.

Paul al Romaniei a solicitat instantelor sa fie improprietarit cu terenuri si imobile ce au apartinut casei regale invocand faptul ca el este urmasul de drept.

De 7 ani incearca sa obtina 40 de mii de hectare de teren. Este practic cea mai mare parte padure din judetul Suceava. Acum o luna, a cerut sa fie sprijinit de prefectura. Aceasta mosie impresionanta i-a apartinut in perioada interbelica Principelului Nicolae, fratele mai mic al lui Carol al doilea si deci unchi de gradul doi pentru Paul al Romaniei. Prin testament, principele Nicolae i-a lasat intreaga avere sotiei sale din Venezuela, iar in incheierea a scris - "Blestemaţi să fie toţi cei care nu vor ţine cont de voinţa celor care au testat"

Paul care intre timp a devenit cumatrul lui Traian Basescu dupa ce acesta i-a botezat fiul, se lupta pentru proprietati atat cu autoritatile romane cat si cu Regele Mihai Intai.

Dupa foarte multe dispute juridice, in 2012, la 57 de ani, a fost recunoscut oficial drept nepot al lui Carol al doilea.

Casa Regala a Romaniei nu il trateaza astfel iar avocatul majestaitii sale Regele Mihai precizeaza ca Paul al Romaniei poate sa emita doar pretentii limitate.

Filmul audierilor de miercuri

Ilie Sarbu a fost adus miercuri dimineata la sediul DNA Brasov, si a fost urmat si deputatul Viorel Hrebenciuc, adus de jandarmi. Cercetati sunt si printul Paul si printesa Lia. Dosarul in care sunt vizati cei doi lideri social-democrati vizeaza retrocedarea in conditii ilegale a 90.000 de hectare de padure si 100 de hectare de teren agricol si mai sunt implicati magistrati si avocati. Printre acestia se mai afla un alt membru PSD, deputatul Ioan Adam.

Printul Paul si printesa Lia ar urma sa fie audiati si ei, miercuri, la DNA Brasov, in acest dosar, afirma surse judiciare citate de Mediafax, care mai spun ca vila acestora din Capitala a fost perchezitionata miercuri dimineata.

Potrivit surselor citate, Paul Philippe si Lia Georgia, cu sprijinul juristei acestora, Alina Carmen Ciocoiu, si pretinzand ca sunt mostenitorii bunurilor detinute de Casa Regala a României, "au cumparat influenta de la Iacob Sorin Ion". Iacob le-ar fi promis celor doi ca va interveni, direct sau cu ajutorul altor persoane, la functionari cu atributii in reconstituirea dreptului de proprietate pentru obtinerea mai multor terenuri si cladiri.

Acestia ar fi urmarit reconstituirea dreptului de proprietate asupra unui teren forestier de aproximativ 30.000 de hectare din orasul Brosteni, judetul Suceava. In acest sens, ar fi fost facute demersuri si s-ar fi incercat "sa se capaciteze Comisia locala de fond funciar Brosteni sa se pronunte favorabil asupra unei cereri mai vechi formulate de Paul Philippe".

La DNA Brasov a fost audiat liderul senatorilor PSD Ilie Sirbu, dupa ce in cursul diminetii a fost audiat si deputatul PSD de Brasov Ioan Adam, care este si avocat.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a iesit de la DNA Brasov dupa mai putin de o ora, el spunandu-le jurnalistilor ca nu a fost audiat, fara a face alte declaratii. Ilie Sarbu, care ajunsese la DNA Brasov in jurul orei 10.45 (fiind insotit de un avocat) a iesit la ora 11.30.

Inainte de a se urca in masina, Ilie Sarbu le-a spus jurnalistilor ca nu are de facut nicio declaratie, iar cand a fost intrebat daca a fost audiat, acesta a raspuns negativ, dupa care a inchis usa masinii.

De asemenea, Viorel Hrebenciuc a fost adus cu o masina a Jandarmeriei si insotit de anchetatori. Hrebenciuc a iesit de la DNA Brasov dupa aproape doua ore, el spunand ca i s-a adus la cunostinta calitatea de inculpat in dosarul privind retrocedarile ilegale de terenuri si precizand ca este acuzat de mai multe infractiuni, pe care ”trebuie sa le studieze” impreuna cu avocatul sau.

Deputatul PSD a iesit din sediul DNA Brasov in jurul orei 14.00, insotit de avocatul sau: ”Mi s-a adus la cunostinta calitatea de inculpat in dosar. Sunt mai multe infractiuni, dar trebuie sa le studiez cu avocatul, la Legea 78/2000 (referitoare la fapte de coruptie -n.r.). Ma voi prezenta cu avocatul ori de cate ori voi fi chemat”, a spus Viorel Hrebenciuc.

Intrebat daca este necesara ridicarea imunitatii parlamentare in cazul sau, el a raspuns ca procurorul va decide acest lucru. Hrebenciuc a fost intrebat de jurnalisti si daca a vorbit cu Ilie Sarbu despre aceasta ancheta, raspunzand: "Nu". Intrebat, de asemenea, cine este beneficiarul celor 90.000 de hectare de terenuri retrocedate ilegal, Viorel Hrebenciuc a spus: ”Sa dea Dumnezeu sa fiti dumneavoastra beneficiarul”.

In acest dosar, procurorii anticoruptie fac cercetari pentru infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie care au legatura cu reconstituirea dreptului de proprietate pentru aproximativ 90.000 de hectare de teren forestier si 100 de hectare de teren agricol, arata DNA, intr-un comunicat de presa.

Astfel, miercuri dimineata procurorii au facut 25 de perchezitii in judetele Brasov, Bacau, Covasna, precum si in Bucuresti - dintre care cinci la institutii publice de interes local, una la un birou de avocatura si restul la sediile unor firme si la domiciliile unor persoane, precizeaza DNA. Surse judiciare au declarat ca intre cele cinci institutii publice la care au avut loc perchezitii sunt si tribunalele Brasov si Covasna. De asemenea, au avut loc perchezitii la sediile a trei primarii, una dintre acestea fiind cea din localitatea Caiuti din judetul Bacau. Anchetatorii au perchezitionat si biroul de avocatura din Brasov al deputatului PSD Ioan Adam.

Adam, care este si avocat, avand un cabinet in Brasov, a iesit din sediul DNA in jurul orei 10.30, fiind insotit de un aparator. Deputatul le-a spus jurnalistilor: ”Nu va grabiti”, fara a face alte comentarii. Avocatul acestuia a afirmat ca Ioan Adam a fost chemat la DNA pentru ”probleme profesionale confidentiale”, el nedorind sa ofere detalii.

Potrivit surselor citate, de la cele doua instante sunt vizati trei judecatori, suspectati de implicare in luarea unor decizii ilegale privind retrocedarea de terenuri. Doi dintre magistrati sunt de la Tribunalul Covasna si unul de la Tribunalul Brasov, fiind vorba despre judecatoarea Roxana Adam, sotia deputatului Ioan Adam. In acelasi dosar mai este implicat si un al doilea avocat, membru al Baroului Covasna.

Printre localitatile in care s-ar fi facut retrocedarile ilegale de terenuri sunt Comanesti, Palanca, Bratulesti si Doftana, au precizat sursele judiciare. Conform acelorasi surse, doar 30.000 din cele 90.000 de hectare de terenuri forestiere ar fi fost retrocedate pana in prezent, pentru celelalte 60.000 de hectare dosarele fiind pe rolul instantelor.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Dosarul MAFIA LEMNULUI. Cele peste 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal, prejudiciu de 300 de milioane de euro
Dosarul MAFIA LEMNULUI. Cele peste 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal, prejudiciu de 300 de milioane de euro

Procurorii DNA cer instantei arestarea preventiva a 6 persoane vizate in dosarul retrocedarilor ilegale de paduri si terenuri agricole, intre care cei doi judecatori de la Tribunalul Covasna si beneficiarul a peste 43.000 de hectare de teren forestier.

MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul
MAFIA lemnului, lovita de DNA cu ajutorul "Romania, te iubesc". Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, urmariti penal

Anchetatorii vorbesc despre 90 de mii de hectare de padure din judetele Bacau si Suceava pe care pretinsi urmasi ai unor familii ce au detinut candva mari proprietati le-au revendicat.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.