Viorel Hrebenciuc, dispus sa-si asume vinovatia in dosarele in care este cercetat. Are insa o conditie

27-07-2015 10:15


Fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor Viorel Hrebenciuc este gata sa isi negocieze condamnarea in cele doua dosare de coruptie ce il au ca protagonist.

Politicianul ar fi de acord sa isi asume vinovatia, cu o conditie: sa nu se ma intoarca dupa gratii si sa fie condamnat cu suspendare.

Viorel Hrebenciuc pare sa fi trecut cu bine peste cele aproape cinci luni de arest preventiv si alte trei de arest la domiciliu. Are insa doua dosare pentru coruptie: unul al retrocedarilor ilegale de paduri, in care este acuzat de trafic de influenta in favoarea unui prieten, Gheorghe Paltin Sturdza, dar si de spalare de bani. In al doilea i se reproseaza ca l-a ajutat pe Gheorghe Stefan, supranumit Pinalti, sa isi salveze televiunea la CNA.

Hrebenciuc ar vrea insa procese scurte, fara auderi interminabile, chiar daca asta ar insemna condamnarea lui.

Fostul vicepresedinte al Camerei Deputatilor crede ca e mai eficient sa isi recunoasca vinovatia, miza fiind o pdeapsa cu suspendarea executarii. El nu recunoaste insa toate acuzatiile, asa ca discuta cu avocatii sai detalile acestei proceduri simplificate.

Potrivit legii, recunoasterea vinovatiei in fata judecatorului, fara ca acuzarea sa mai trebuiasca sa vina cu dovezi suplimentare, ii aduce inculpatului reducerea limitelor de pedeapsa cu o treime.

Viorel Hrebenciuc si procurorii DNA au esuat deja de doua ori in incercarea de a ajunge la un acord de recunoasterea a vinovatiei. Acuzarea vrea pedepse cu executare, iar politicianul nici nu mai concepe sa se intoarca dupa gratii.

Viorel Hrebenciuc si-ar dori, asadar, pedepse cu suspendare. Insa, potrivit unor surse apropiate de ancheta, in dosarul retrocedarilor, procurorii ar vrea ca el sa fie condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, iar in dosarul CNA, la sase luni cu executare. Soarta fostului deputat va fi decisa in septembrie.

VIDEO PROTVPLUS.RO