Dosarul Jaful Secolului: Patru arme care ar apartine suspectilor furtului, gasite de anchetatori

Tablouri

Patru arme de vanatoare, care ar apartine suspectilor din cazul furtului de tablouri de la Muzeul Kunsthal din Olanda, au fost gasite de procurorii DIICOT in urma unor perchezitii facute in judetul Tulcea, au declarat vineri surse judiciare.

Potrivit surselor citate, la acest moment, specialistii in balistica verifica starea armelor, precum si permisele de detinere a acestora.

Aceleasi surse au spus armele erau folosite de cei trei suspecti arestati in cazul furtului de tablouri din Olanda. Intrebate daca in acest caz procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au pus sub invinuire si un al patrulea suspect, respectiv o persoana care ar fi coordonat activitatea infractionala a celor trei suspecti, sursele citate au precizat ca nu pot oferi lamuriri in acest moment si au infirmat totodata gasirea vreunui tablou dintre cele furate din Olanda si cautate de autoritatile romane.

Marti, anchetatorii au facut mai multe perchezitii in localitatea tulceana Carcaliu, unde locuiesc rude ale suspectilor in cazul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, existand indicii ca acolo s-ar afla doua dintre tablouri, potrivit unor surse din Politie.

Sursele citate au declarat pentru MEDIAFAX ca achetatorii au descins la locuinta unei matusi a lui Radu Dogaru si la mai multe rude celorlalti suspecti. Acestea nu sunt primele perchezitii facute in localitatea Carcaliu, insa de data aceasta ar exista indicii ca aici s-ar afla doua dintre tablourile furate de la muzeul din Rotterdam.

Citește și
tablouri furate din Olanda
Cei 3 barbati acuzati ca au participat la Jaful Secolului au picat testul cu detectorul de minciuni
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Seful Politiei Romane, Petre Toba, declara, in 4 februarie, ca nu exista date cu privire la presupusa distrugere a tablourilor furate de la muzeul Kunsthal din Rotterdam. Toba mai spunea ca toti cei trei suspecti arestati in dosarul furtului de tablouri au avut un comportament disimulat la testul cu detectorul de minciuni.

Anterior, in 31 ianuarie, seful Politiei Romane declara ca are certitudinea ca, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost in Romania. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele in care se aflau si tinute o perioada in localitatea Macin din judetul Tulcea, "in pungi de un leu", iar cand au vrut sa le vanda, hotii nu au stiut ce pret sa ceara pe ele.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud. Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru au fost arestati pentru modul organizat in care au actionat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat strain si pentru marimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arata instanta Judecatoriei Sectorului 5 in motivarea deciziei.

Potrivit documentului citat, "in cursul anului 2012, inculpatii, impreuna cu alte persoane, s-au asociat in vederea savarsirii de infractiuni si au sprijinit membrii gruparii sa sustraga in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un numar de sapte tablouri de mare valoare (printre care se numara tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat partii vatamate Fundatia Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro".

Instanta arata in motivare ca in acest dosar este implicat inclusiv un asistent al lui Catalin Botezatu, care, impreuna cu un cetatean moldovean, ar fi incercat sa evalueze si sa vanda doua dintre tablouri lui Constantin Dinescu.

Potrivit anchetatorilor, cele doua persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, acestea au fost evaluate de Mariana Dragu, angajata a Muzeului National de Arta al Romaniei (MNAR), iar dupa ce a aflat ca sunt originale, a refuzat sa le cumpere. Evaluatorul a fost pus sub invinuire in acest dosar, au precizat anchetatorii, citati in motivarea instantei.

Anchetatorii au mai aratat ca cei trei barbati arestati ar fi fost denuntati procurorilor de catre o fosta iubita a unuia dintre acestia. Tribunalul Bucuresti a respins recursul celor trei, astfel ca acestia sunt cercetati in continuare in arest preventiv.

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau sa dea foc la tablouri din cauza situatiei generate, au spus reprezentantii DIICOT, la Tribunalul Bucuresti, precizand ca exista o interceptare in acest sens. In fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, procurorul DIICOT a aratat Radu Dogaru a afirmat intr-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem".

In acest caz a fost retinut si asistentul creatorului de moda Catalin Botezatu, Petre Condrat, pentru tainuirea unui bun provenit dintr-o infractiune. Condrat a fost eliberat in 29 ianuarie din arestul Politiei Capitalei, dupa ce a dat declaratii procurorilor DIICOT.

Petre Condrat a fost si el testat la poligraf, surse din Politie declarand pentru MEDIAFAX ca a spus adevarul. Procurorii DIICOT nu au gasit in computerele si telefoanele mobile ale lui Petre Condrat indicii relevante privind locul unde s-ar afla tablourile furate de la muzeul Kunsthal sau alte detalii incriminatorii, potrivit unor surse judiciare.

CITESTE SI:

Asistentul lui Botezatu a fost eliberat din arest. Designer-ul l-a asteptat ascuns in masina

"Am vrut sa le vindem, dar nu am participat la Jaful Secolului". Cum urmau sa fie plasate tablourile

Catalin Botezatu: "Nu am nicio calitate in dosarul tablourilor; eu am cerut o audienta la DIICOT"

Suspectii in cazul tablourilor furate din Olanda, trei imigranti romani, cu un trecut dubios in tara

DIICOT: Autorii furtului din Rotterdam voiau sa dea foc tablourilor de 200 de milioane de euro

"Furtul secolului": asistent-managerul lui Botezatu, un negustor de arta si un expert, implicati

Seful Politiei: Tablourile furate in Olanda de cativa romani nu sunt pe teritoriul tarii noastre

Cine sunt romanii implicati in Jaful Secolului. Tablourile de 200 de mil. de euro sunt de negasit

O comoara de sute de milioane de euro, ascunsa in Romania. Trei romani, implicati in Jaful Secolului

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Legatura unui sat saracacios din Tulcea cu picturile furate ale lui Picasso, Matisse, Monet
Legatura unui sat saracacios din Tulcea cu picturile furate ale lui Picasso, Matisse, Monet

Ce legatura exista intre Picasso, Matisse, Monet, Gauguin si o localitate din judetul Tulcea? Aparent niciuna, insa politistii romani cauta totusi o conexiune.

Cei 3 barbati acuzati ca au participat la Jaful Secolului au picat testul cu detectorul de minciuni
Cei 3 barbati acuzati ca au participat la Jaful Secolului au picat testul cu detectorul de minciuni

Banuiti ca au participat la Jaful Secolului din lumea artei si ca au adus panzele in Romania ca sa le vanda, respectivii au negat in permanenta, orice legatura cu acest caz.

"Am vrut sa le vindem, dar nu am participat la Jaful Secolului". Cum urmau sa fie plasate tablourile

Iata primele declaratii date in fata procurorilor de cei 3 suspecti banuiti de implicare in disparitia a 7 panze semnate: Monet, Gauguin sau Picasso.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.