Dosarul "Diplome fără licență". Suspecţii aveau zeci de mii de euro, aur, perle și rubine
Anchetă în dosarul diplomelor de licenţă de la Arad ia o turnură uluitoare. Procurorii au găsit la doi dintre suspecţii din dosar sume însemnate dar şi aur, perle sau pietre preţioase.
Anchetatorii urmează să stabilească dacă banii şi podoabele provin din mita cerută de unii profesori, studenţilor italieni şi arabi care ar fi promovat examenele în limba română, deşi nu o cunosc.
După mai bine de patru luni de cercetări procurorii au reuşit să obţină mandate de percheziţie pentru 3 casete de valori de la diferite bănci, ce aparţineau unor suspecţi. În ele anchetatorii au găsit aproape un kilogram de bijuterii dar şi zeci de mii de euro. Mai exact 500 de grame de aur, 200 de grame de rubine, peste 100 de grame de perle, aproape 70.000 de euro, dar şi dolari sau lire sterline. Anchetatorii trebuie să dovedească acum dacă aceste valori provin din șpaga dată de studenţi pentru obţinerea examenelor de licenţă.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Vara trecută autorităţile au descins la două universităţi din Arad, ''Vasile Goldis'' şi ''Aurel Vlaicu'' şi au pus sub acuzare 36 de profesori.
Potrivit procurorilor, peste 100 de studenţi dar şi profesori ar fi creat o reţea infracţională.
Unii studenţi străini, care teoretic ar fi urmat cursurile aici au promovat examenele contra cost, deşi nu vorbesc limba română. I-au ajutat alţi tineri care intermediau mită.
Mai mult, susţin anchetatorii, în unele cazuri, notele obţinute la examenele de licenţă ar fi fost modificate de către suspecţi în sistemul informatic al universităţilor. Dacă de exemplu un student străin ar fi primit pe drept nota 7, aceasta era schimbată imediat de unul dintre informaticieni cu una mult mai mare.
Până acum 3 persoane au fost arestate preventiv, 3 sunt în arest la domiciliu, iar alte 9 sunt cercetate sub control judiciar.
Sursa: Pro TV
Etichete: profesori, arad, universitate, diplome, Vasile Goldiş,
Dată publicare:
12-11-2017 13:50