Universitatile din Romania, fabrici de diplome. Cati tineri ajung de fapt sa practice meseria pentru care s-au pregatit
Multe dintre universitatile din Romania s-au transformat in adevarate fabrici de diplome. Datele comisiei Europene arata ca doar un sfert dintre studenti ajung sa practice meseria pentru care se pregatesc in facultate.
Cele mai putine sanse de angajare le au tinerii care invata stiinte sociale. La polul opus, sunt absolventii de medicina. La terminarea facultatii, doar 25 la suta dintre studentii romani ajung sa lucreze in domeniul in care s-au pregatit - arata studiile Comisiei Europene.
De vina, spun specialistii, sunt universitatile care nu tin cont de cerintele de pe piata muncii, atunci cand isi pregatesc specializarile. Aflat intr-un turneu in tara, Tudor Chirila le-a vorbit studentilor din Galati despre aceste probleme.
Tudor Chirila: "Una din problemele acestei tari este ca foarte multa lume se pregateste pentru ceva si sfarseste sa faca altceva. Este un exemplu pe care l-am avut si-n facultatea de actorie. Sunt foarte multi colegi de-ai nostri care-au sfarsit in publicitate. Sunt foarte multi colegi de-ai nostri care-au sfarsit in antreprenoriat."
La Universitatea Dunarea de Jos din Galati, de exemplu, doar jumatate dintre absolventi reusesc sa se angajeze pe un post corespunzator pregatirii lor. Cel mai greu le este celor de la stiinte sociale.
Angela Ribinciuc, purtator de cuvant: "Patruzeci la suta pentru absolventii Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie, cincizeci la suta pentru absolventii de Stiinte Tehnice si ajunge pana la nouazeci la suta pentru absolventii de Arhitectura Navala."
Datele Comisiei Europene arata ca absolventii de stiinte sociale sunt cel mai putin cautati pe piata fortei de munca. Doar 19 la suta dintre ei reusesc sa se angajeze dupa terminarea studiilor in domeniul in care s-au pregatit. In acelasi timp, cele mai multe sanse la angajare le au cei care termina o specializare medicala - peste 40 la suta.
Studenta: "Cel mai important lucru este sa ne urmam visurile si sa facem ceea ce putem noi din pasiune. Cred ca asta am retinut cel mai bine. Si sa nu ne asiguram doar pentru noi insine, ci si pentru cei din jurul nostru."
Student: "Poate cateodata tre sa fii diferit si sa nu asculti de parintii. Si sa simti ce-ti spune inima. Eu ma construiesc sa devin medic."
Numarul mic al absolventilor de universitati care ajung sa lucreze in domeniul pentru care s-au pregatit nu este dat doar de problemele sistemului de invatamant. Multi tineri sunt impinsi de parinti catre anumite facultati - care nu corespund cu ce vor sa faca ei ii in viitor.