Dosarul certificatelor falsilor revolutionari ajunge in instanta. Sumele cerute pentru documente medicale false
Dosarul certificatelor falsilor revolutionari ajunge in sfarsit in instanta. 12 persoane, printre care si un fost secretar de stat, vor raspunde acuzatiilor aduse de procurori.
Acestia spun ca Revolutia din decembrie 1989, a fost inventata in acte in orase in care nu a avut loc niciun eveniment si ca unii cetateni au mintit ca ar fi fost impuscati. Totul ca sa incaseze mii de lei si sa beneficieze de reduceri de taxe si impozite.
In 2014, a aparut o noua categorie de revolutionari, denumita "Luptator cu rol Determinant". Peste 3.500 de persoane au obtinut acest titlu, parte dintre ei, ilegal.
Practic au aparut oameni care spuneau ca au fost impuscati sau arestati la Revolutie, in orase in care nu se intamplase absolut nimic. Revolutia a fost creata in acte in: Targoviste, Baile Herculane, Braila, Deva, Piatra Neamt, Suceava si Hunedoara.
Doritorii trebuiau sa dovedeasca fie cu martori fie cu documente, ca au fost impuscati, batuti, arestati pentru ca au luptat in acele zile. Unii insa au facut asta mintind.
Anchetatorii vorbesc despre un scandal intre betivi, transformat in hartii, intr-un protest contra lui Ceausescu, la Braila. Sau de un barbat din Targoviste, care si-a falsificat certificatul medical.
In loc de "plaga supurata la nivelul cicatricei operatorii", adica o infectie aparuta la o interventie mai veche, cum scria in realitate, a aparut "plaga impuscata la nivelul cicatricei operatorii".
Castigul fiecarui revolutionar de carton a fost, au calculat anchetatorii, 50 de mii de lei. Prejudiciul total in acest dosar fiind stabilit la peste 14 milioane de lei.
Reporter: V-a cerut bani?
Nelutu, fals revolutionar: Da. Pe bani era totul.
Reporter: O suma mare?
Nelutu, fals revolutionar: La inceput mi-a cerut o mie, o mie si ceva de euro. I-am dat banii, mi-a spus sa nu scot o vorba ca ma face revolutionar suta la suta.
Cei care au validat toate aceste certificate de revolutionar ar fi functionari publici, care ar fi primit bani pentru asta. Unul dintre ei este fostul secretar de stat Adrian Sanda.
De altfel la "Romania, te iubesc", reporterii au dezvaluit cat de usor puteai sa obtii un certificat de revolutionar daca intrai in legatura cu oamenii potriviti. Un jurnalist a negociat un asemenea act, cu toate ca la revolutie avea doar 7 ani, important era sa plateasca 10 mii de euro.
In urma cercetarilor desfasurate, procurorii au cerut desfiintarea certificatelor de luptator cu rol determinant pentru cei are le-au obtinut pe nedrept.