Sapte retineri in dosarul falsilor revolutionari. Ce beneficii au primit persoane care, de fapt, au vazut Revolutia la TV


Ultimul update: Duminica 20 Noiembrie 2016 07:23
Data publicarii: Joi 17 Noiembrie 2016 07:36
Categorie: Stiri actuale

Audierile in dosarul falsilor revolutionari au continuat toata noaptea, la Parchetul General. Pana joi dimineata, sapte persoane au fost retinute. Printre acestea, si Adrian Sanda, secretarul de stat care raspunde de revolutionari.

Retinuta a fost si o angajata de la Comisia Parlamentara. Aceasta din urma e banuita ca ar fi primit 4.000 de lei spaga sa ajute doi pretendenti sa puna mana pe certificate de luptator cu rol determinant in Revolutie. In total, aproape 300 de persoane sunt suspectate ca ar fi primit ilegal astfel de documente, contra unei sume de bani.

Unul dintre principalii suspecti in acest dosar este Adrian Sanda, seful Secretariatului de Stat pentru Revolutionari. Potrivit anchetatorilor, ar fi permis ca certificatele sa fie emise pe numele unor persoane care au privit evenimentele din decembrie 1989 la televizor.

Printre cei retinuti miercuri noapte se numara si Andrea Dragomir, o angajata a Comisiei Parlamentare. Ea este banuita ca ar fi primit 4.000 de lei spaga sa ajute doua persoane sa obtina certificate de luptator cu rol determinant în Revolutie. Cel care a dat banii a fost plasat sub control judiciar. La fel si cel care a intermediat tranzactia.

In total, 290 de indivizi s-ar fi imbogatit cu ajutorul certificatului de revolutionar pe care l-ar fi obtinut cu spaga in ultimii doi ani, spun anchetatorii. In 2014, in lege a fost introdusa o noua categorie de revolutionari, denumita "Luptator cu Rol Determinant".

Documentul le ofera mai multe privilegii titularilor:

- nu platesc taxe si impozite la stat pe salariu, case si afaceri;
- primesc loc de veci cu titlu gratuit;
- calatoresc oriunde fara sa plateasca vreun ban pe biletul de autobuz sau de tren;
- primesc 10.000 de mp de teren in extravilan si 500 de mp de teren in intravilan, pentru a-si face o casa, cu 20.000 de euro - bani tot de la stat;
-suplimentar, cate 2.000 de lei indemnizatie pe luna.

Procurorii au calculat ca, numai din aceasta suma, statul ar fi pierdut 3 milioane si jumatate de euro.

Una dintre membrele comisiei speciale care a analizat si confirmat oficial ca in orase ca Herculane, Buzau, Deva sau Targoviste s-a tras ca in Capitala sau la Timisoara, iar solicitantii sunt revolutionari autentici, este mirata...

Daniel Perju, lider asociatie de revolutionari: "E contestata de foarte multe organizatii revolutionare in instantele de judecata ca fiind emisa in conditii de ilegalitate."

Procurorii vorbesc despre acuzatii de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, trafic si cumparare de influenta, dar si fals in inscrisuri.

VIDEO PROTVPLUS.RO