Dosarul autostrazii prabusite. Fostul director al CNADNR, Narcis Neaga, pus sub control judiciar pe cautiune de 300.000 lei
Procurorii DNA au dispus, fata de fostul director al CNADNR, Narcis Neaga, masura controlului judiciar pe cautiune in valoare de 300.000 lei, fiind cercetat pentru abuz in serviciu.
"Narcis Neaga va depune o cautiune in valoare de 300.000 lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia PiCCJ- DNA sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumei de 300.000 lei, in favoarea PiCCJ - DNA. Cautiunea se va depune in termen de 10 zile. Inculpatului Neaga i se atrage atentia ca nedepunerea cautiunii atrage inlocuirea masurii cu alta mai grava", se arata intr-un comunicat al DNA postat miercuri seara pe site-ul institutiei.
Procurorii sustin ca, in 15 mai 2014, Narcis Neaga, in calitate de director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (CNADNR), a procedat la suspendarea abuziva a unui contract de servicii privind ''Supervizare Autostrada Orastie - Sibiu' si a platilor aferente acestuia, cu incalcarea dispozitiilor contractuale, a conditiilor FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti) si a dispozitiilor legale", se arata in comunicat.
DNA precizeaza ca, ulterior, acesta a desemnat Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov pentru a superviza lucrarile de constructie a autostrazii si pentru a indeplini obligatiile contractuale in perioada de desfasurare a contractelor de lucrari privind: ''Proiectare si executie Autostrada Orastie - Sibiu, Lot 3: km 43+855 - km 65+965', ''Proiectare si executie Autostrada Orastie - Sibiu, Lot 3: km 65+965 - km 82+070'.
"Apoi, inculpatul a reziliat contractul de supervizare in conditii nelegale si a refuzat plata facturii emisa de catre liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si, pe cale de consecinta, in mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene). Ulterior, printr-o Sentinta arbitrala, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a admis in parte cererea formulata de liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum si a penalitatilor de intarziere, calculate de la 15 mai 2014 pana la 23 decembrie 2014, data inregistrarii cererii arbitrale", se spune in document.
Anchetatorii au retinut ca toate aceste actiuni au avut drept consecinta directa plata, de la bugetul de stat (si nu din fondul de coeziune), catre liderul asocierii careia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de peste 3,1 milioane lei (reprezentand pretul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 - decembrie 2013), a penalitatilor aferente, precum si plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendarii contractului de catre Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov).
"Prin suspendarea si respectiv rezilierea contractului de supervizare a fost favorizat antreprenorul (societatea executanta a lucrarilor de constructie) care, in acest mod, a beneficiat de inchiderea neconformitatilor si avizarea la plata a situatiilor de lucrari, in conditiile in care supervizorul suspendat constatase deficiente de executie si utilizarea de materiale necorespunzatoare. Mai mult, prin suspendarea contractului si inlocuirea Inginerului FIDIC (a supervizorului) cu incalcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului si nepreluarea documentelor de la supervizorul initial, noul supervizor desemnat a fost pus in imposibilitatea urmaririi lucrarilor. Faptul ca dupa suspendarea contractului de supervizare, intr-o perioada scurta au fost gasite solutii pentru inchiderea neconformitatilor si aprobarea la plata a lucrarilor denota ca scopul suspendarii contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontarii unor lucrari neconforme", au constatat anchetatorii.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, dispus pentru 60 de zile, Narcis Neaga trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
sa se prezinte la DNA si la Sectia 3 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemat; sa informeze de indata cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Sectia 3 Politie, conform programului de supraveghere sau ori de cate ori este chemat; sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent; sa nu se apropie de ceilalti inculpati/alti participanti la comiterea infractiunii/ martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.
"Inculpatului Narcis Neaga i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive", precizeaza DNA.