Dosarul autostrazii prabusite. Fostul director al CNADNR, Narcis Neaga, pus sub control judiciar pe cautiune de 300.000 lei

Ultimul update: Sambata 26 Decembrie 2015 08:58
Data publicarii: Miercuri 23 Decembrie 2015 16:47
Categorie: Actualitate
autostrada Sibiu - Orastie

Procurorii DNA au dispus, fata de fostul director al CNADNR, Narcis Neaga, masura controlului judiciar pe cautiune in valoare de 300.000 lei, fiind cercetat pentru abuz in serviciu.

"Narcis Neaga va depune o cautiune in valoare de 300.000 lei, care va fi consemnata pe numele inculpatului la dispozitia PiCCJ- DNA sau prin constituirea unei garantii reale, mobiliare ori imobiliare, in limita sumei de 300.000 lei, in favoarea PiCCJ - DNA. Cautiunea se va depune in termen de 10 zile. Inculpatului Neaga i se atrage atentia ca nedepunerea cautiunii atrage inlocuirea masurii cu alta mai grava", se arata intr-un comunicat al DNA postat miercuri seara pe site-ul institutiei.

Procurorii sustin ca, in 15 mai 2014, Narcis Neaga, in calitate de director general al Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (CNADNR), a procedat la suspendarea abuziva a unui contract de servicii privind ''Supervizare Autostrada Orastie - Sibiu' si a platilor aferente acestuia, cu incalcarea dispozitiilor contractuale, a conditiilor FIDIC (Federatia Internationala a Inginerilor Consultanti) si a dispozitiilor legale", se arata in comunicat.

DNA precizeaza ca, ulterior, acesta a desemnat Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov pentru a superviza lucrarile de constructie a autostrazii si pentru a indeplini obligatiile contractuale in perioada de desfasurare a contractelor de lucrari privind: ''Proiectare si executie Autostrada Orastie - Sibiu, Lot 3: km 43+855 - km 65+965', ''Proiectare si executie Autostrada Orastie - Sibiu, Lot 3: km 65+965 - km 82+070'.

"Apoi, inculpatul a reziliat contractul de supervizare in conditii nelegale si a refuzat plata facturii emisa de catre liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si, pe cale de consecinta, in mod nefundamentat, a refuzat decontarea facturii din fondul de coeziune (fonduri europene). Ulterior, printr-o Sentinta arbitrala, Curtea de Arbitraj Comercial International de pe langa Camera de Comert si Industrie a Romaniei a admis in parte cererea formulata de liderul asocierii care asigurase initial serviciile de supervizare a lucrarilor si a obligat CNADNR SA la plata sumei de 3.139.109,20 lei plus TVA, precum si a penalitatilor de intarziere, calculate de la 15 mai 2014 pana la 23 decembrie 2014, data inregistrarii cererii arbitrale", se spune in document.

Anchetatorii au retinut ca toate aceste actiuni au avut drept consecinta directa plata, de la bugetul de stat (si nu din fondul de coeziune), catre liderul asocierii careia i s-a reziliat contractul de supervizare, a sumei de peste 3,1 milioane lei (reprezentand pretul serviciilor de supervizare pentru perioada octombrie 2013 - decembrie 2013), a penalitatilor aferente, precum si plata serviciilor de supervizare (prestate ulterior suspendarii contractului de catre Directia Regionala de Drumuri si Poduri Brasov).

"Prin suspendarea si respectiv rezilierea contractului de supervizare a fost favorizat antreprenorul (societatea executanta a lucrarilor de constructie) care, in acest mod, a beneficiat de inchiderea neconformitatilor si avizarea la plata a situatiilor de lucrari, in conditiile in care supervizorul suspendat constatase deficiente de executie si utilizarea de materiale necorespunzatoare. Mai mult, prin suspendarea contractului si inlocuirea Inginerului FIDIC (a supervizorului) cu incalcarea procedurii, respectiv prin neacordarea preavizului si nepreluarea documentelor de la supervizorul initial, noul supervizor desemnat a fost pus in imposibilitatea urmaririi lucrarilor. Faptul ca dupa suspendarea contractului de supervizare, intr-o perioada scurta au fost gasite solutii pentru inchiderea neconformitatilor si aprobarea la plata a lucrarilor denota ca scopul suspendarii contractului de supervizare a fost de a asigura antreprenorului posibilitatea decontarii unor lucrari neconforme", au constatat anchetatorii.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, dispus pentru 60 de zile, Narcis Neaga trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
sa se prezinte la DNA si la Sectia 3 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemat; sa informeze de indata cu privire la schimbarea locuintei; sa se prezinte la Sectia 3 Politie, conform programului de supraveghere sau ori de cate ori este chemat; sa nu paraseasca teritoriul Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent; sa nu se apropie de ceilalti inculpati/alti participanti la comiterea infractiunii/ martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.

"Inculpatului Narcis Neaga i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive", precizeaza DNA.

 

Citeste si: "Au scapat niste poze, asa am aflat". Seful CNADNR dezvaluie secretul ascuns timp de 3 ani pe autostrada Sibiu - Orastie.

Citeste si: Autoritatile au inaugurat autostrada Sibiu - Orastie, desi ar fi stiut ca se putea prabusi. Ce spunea Ponta in noiembrie 2014.

autostrada Sibiu - Orastie Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Romania, tara in care se demoleaza autostrazi pe banda. Inca o sosea de mare viteza s-a
Romania, tara in care se demoleaza autostrazi pe banda. Inca o sosea de mare viteza s-a "crapat" si ar putea fi reconstruita
Raport: Conducerea CNADNR, avertizata de 275 de ori in legatura cu neregulile de la autostrada Sibiu-Orastie
Raport: Conducerea CNADNR, avertizata de 275 de ori in legatura cu neregulile de la autostrada Sibiu-Orastie
VIDEO PROTVPLUS.RO
PROMO
Odată cu sezonul rece, consumul de carne crește. Oare ne face bine?
Se spune că brânza, oul și carnea cresc colesterolul. Adevărat sau fals? Mihaela Bilic dezvăluie misterul din spatele acestor mituri.

03:16
VORBESTE LUMEA
Mirela Retegan, antrenorul parintilor
Turneul "Antrenorul Parintilor", in 9 orase din tara

12:00
DIVERTISMENT
Echipa Digital și-a adus micul prieten "GoPro pe PRO", la super petrecerea PRO TV
Află ce momente au surprins împreună, cum s-au distrat vedetele și care a fost atmosfera la super petrecerea PRO TV.

04:16
PROMO
Inima nu cere voie! Marea premieră, 14 octombrie, numai la PRO 2!
O nouă telenovelă marca Televisa ajunge în casele dumneavoastră cu o poveste plină de controverse, pasiune și multă dăruire. "Inima nu cere voie", premiera pe 14 octombrie de la ora 19:00, la PRO 2.

00:20
LA MARUTA
Cristiana "Mongol", victorie dupa un meci tensionat
Cristiana "Mongol", sustinuta de catre familie la cel mai dificil meci

12:28
LA MARUTA
Anda Adam, o toamna cu inceputuri emotionante
Anda Adam a dezvaluit care este noua ei pasiune

09:32
LA MARUTA
Laura Giurcanu, vloggerul oficial "Vocea Romaniei"
Laura Giurcanu, ofera detalii din culisele show-ului "Vocea Romaniei"

08:57
LA MARUTA
Catalin Neamtu, provocari culinare
Catalin Neamtu a mancat tofu mucegait si fermentat

23:38
GOSPODAR FARA PERECHE
EXCLUSIV: Hai să le cunoaștem pe pretendentele la inima lui Dan Dicu!
Economiste, manageri și cu suflet bun. Faceți cunoștință cu Mihaela, Rodica și Elena - fetele ce vor să-i fure inima lui Dan.

02:35
DIVERTISMENT
Marele taragotist Dumitru Fărcaș a iubit enorm viața și oamenii din jurul lui.
Fiica sa, Andreea Fărcaș, l-a caracterizat drept un om integru, înțelept, demn și muncitor.

01:31
CFR Marfa
Două vagoane ale unui tren al CFR Marfă s-au desprins din mers
Lazăr, despre afirmaţiile lui Manda: Declaraţiile politicienilor sunt libere şi e vizibil că sunt exagerate
Claudiu Manda: Conducerea Jandarmeriei ar putea fi pusă sub acuzare pentru evenimentele din 10 august
Ponei folosiți în terapia copiilor cu dizabilități, furați la Bistrița
S-a ales cu arsuri după ce a încercat să-și salveze mașina de la un incendiu. De ce riscă o amendă
Un șofer a plonjat în Dâmboviţa la câteva ore după ce și-a cumpărat mașina. Filmul accidentului
iohannis Naidu - 2
Vicepreşedintele Indiei, Venkaiah M. Naidu, a fost primit de preşedintele Iohannis
Comisia juridică a Camerei continuă dezbaterile pe OUG 6/2016
Iohannis participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Salzburg. Agenda discuțiilor
Medic, despre suspectul de febră tifoidă: ”Nu s-ar susţine acest diagnostic”
Cutremur în Vrancea, miercuri dimineață
În ce stare este românul cu simptome de febră tifoidă din cauza căruia un avion a fost izolat la sol