Doi români, inculpați în cazul „camionului morții” din Marea Britanie. Care sunt acuzațiile
Doi români au pledat „nevinovat” în cazul „camionului morții” din Marea Britanie, în care au fost găsite cadavrele a 39 de migranți vietnamezi în data de 5 octombrie, relatează AFP.
Şoferul camionului frigorific, găsit la est de Londra, a pledat miercuri, la un tribunal de la Londra, vinovat de omor din culpă, conform News.ro.
Originar din Irlanda de Nord, Maurice Robinson, în vârstă de 25 de ani, a pledat deja vinovat de ajutorarea imigraţiei ilegale şi de faptul că a obţinut un profit financiar de pe urma acestei activităţi într-o audiere anterioară, în noiembrie, la Tribunalul Penal Old Bailey, de la Închisoarea de maximă securitate Belmarsh, situată în sud-estul capitalei britanice.
Cadavrele celor 31 de bărbaţi şi opt femei - inclusiv a doi adolescenţi în vârstă de 15 ani - au fost descoperite la 23 octombrie, într-un container, în zona industrială Grays, la est de Londra. Containerul provenea din portul belgian Zeebruges.
Cinci persoane au fost inculpate în dosar
În afară de Maurice Robinson, alte patru persoane au compărut miercuri - tot prin videoconferinţă - iar avocaţii şi jurnaişti au urmărit audierea pe Skype.
Gheorghe Nica, în vârstă de 43 de ani, cu dublă cetăţenie română şi britanică, a pledat nevinovat de omor din culpă şi cu privire la faptul că a ajutat imigraţia ilegală.
Alexandru-Ovidiu Hanga, un român în vârstă de 27 de ani, a pledat nevinovat de ajutorarea imigraţiei ilegale.
Christopher Kennedy, în vârstă de 23 de ani, originar din Irlanda de Nord a pledat anterior nevonovat de acelaşi capăt de acuzare.
Ultimul inculpat, Valentin Calota, în vârstă de 37 de ani, originar din Birmingham, în centrul Angliei, nu a fost invitat să se pronunţe cu privire la imigraţia ilegală.
O decizie separată privind șoferul camionului, așteptată în 3 săptămâni
Procurorul William Emlyn Jones urmează să hotărască - în trei săptămâni - cu privire la organizarea unui proces al lui Maurice Robinson.
Procesul celorlalţi inculpaţi urmează să înceapă la 5 octombrie, la tribunalul Penal Old Bailey, şi poate dutra până la opt săptămâni.
Cum au ajuns migranții să moară în camionul frigorific
Multe dintre victimele acestei drame erau originare dintr-o regiune săracă din centrul Vietnamului, care trăieşte din pescuit, agricultură sau industrie.
Familiile se îndatorează cu mii de dolari pentru a-şi trimite un membru în Regatul Unit prin filiere clandestine, în speranţa ca aceştia să găsească locuri de muncă bine plătite.
Drama a expus pericolele imigraţiei clandestine, în care traficanţi fără scurupule profită de vulnerabilitatea candidaţilor, care ajung în ”baruri de unghii” sau ferme de canabis ilegale în Regatul Unit, reduşi la o stare de semisclavie.