Doi romani au urcat, pe jos, pe muntele Kilimanjaro in conditii extreme. Unul dintre ei suferise un transplant pulmonar


Ultimul update: Luni 03 Iulie 2017 07:11
Data publicarii: Vineri 30 Iunie 2017 19:28
Categorie: Stiri actuale

Doi romani, un doctor pneumolog si un pacient care a suferit un transplant pulmonar, au participat la o expeditie unica.

Timp de opt zile, au urcat impreuna cu alti medici si pacienti, pe jos, pe muntele Kilimanjaro in conditii extreme. Curajosii au vrut sa demonstreze ca oamenii care sufera un transplant de plamani se recupereaza si pot duce o viata normala.

Dan are 60 de ani, este din Arad si in urma cu 5 ani a fost operat la Viena si a primit plamani noi. Inainte sa se imbolnaveasca, ducea o viata activa, insa dupa transplant si-a limitat miscarea.

A accepat provocarea si s-a pregatit intens pentru a urca pe munte. Pregatirea fizica l-a ajutat sa parcurga doar 3700 din cei 5895 de metri. Chiar si asa este o performanta.

Dan Pascal, transplantat: "Experienta pe care am trait-o as zice ca este unica pentru mine. Nu m-am gandit niciodata ca voi ajunge la sau pe Kilimanjaro mai ales ca nu am fost un mare iubitor al muntelui. Am avut ocazia sa am la o distanta de doi, trei metri de mine feline mari, lei, leoaice de asemenea am intalnit in Serengeti multe turme de elefanti, am vazut pe viu girafe, hipopotami, maimute."

Dan a participat la aceasta expeditie alaturi de alti noua pacienti, din Austria, Italia si Ungaria, insotiti de 24 de cadre medicale.

Ideea acestei calatorii a pornit de la o echipa de medici de la Clinica AHK din Viena. Pneumologul roman Andrei Lesan din Cluj a facut o specializare acolo si a aflat de aceasta provocare.

Andrei Lesan, medic specialist pneumolog: "Dupa ce o perioada mai lunga sau mai scurta au fost in suferinta si n-au putut sa se mobilizeze nici macar in interiorul domiciliului acesti pacienti au reusit sau o mare parte din ei sa urce pe Kilimanjaro, pe varful Uhuru. Dificultatea a fost destul de mare, insa frumusetea a depasit cu mult dificultatea escaladarii muntelui"

Pacientii si medicii au fost incurajati de ghizii locali cu dansuri. In timpul expeditiei, medicii i-au monitorizat pe pacienti, iar datele stranse vor fi publicate in reviste de specialitate.


 
VIDEO PROTVPLUS.RO