Doi medici rezidenți de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași au murit subit la două săptămâni distanță. „Se muncește groaznic”

Doi medici rezidenți de la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din cadrul Spitalului „Sf. Spiridon” din Iași au murit subit la distanță de două săptămâni unul față de celălalt.
Medicii, unul de 28 și altul de 31 de ani, se aflau acasă atunci când li s-a făcut rău, iar medicii sosiți la fața locului nu au mai putut face nimic.
Șefa Institutului de Gastroenterologie, prof. dr. Anca Trifan, a declarat pentru Ziarul de Iași că medicii sunt tulburați de cele în două morți subite și că, este un mediu în care „se muncește groaznic de mult”.
„Pe noi ne tulbură foarte, foarte tare această tragedie. Voi încerca să identific dacă este o cauză de stres suplimentar, dar stresul e în fiecare secundă. La Gastroenterologie mai mult, fiindcă e un număr mult mai mare de pacienți față de alte secții din spital. Așa este dintotdeauna și e în toate spitalele din țară. Ne intimidează pe toți – cât mai putem pune pe cineva la muncă, mai mult sau mai puțin, după ce s-a întâmplat?”, a spus ea.
Medicul de 28 de ani, E.M.L, a murit duminică și, potrivit șefei institutului, el nu se simțise bine și făcuse un CT și mai multe analize în urmă cu o lună.
„Este un mediu în care se muncește groaznic de mult. El nu se simțise bine, a făcut un CT și niște analize, în urmă cu o lună, avea niște mici probleme medicale, nu a spus nimănui, poate doar șefului lui direct, eu am aflat ieri (n.red. – duminică, 13 aprilie). Era un băiat tânăr, părea sănătos, se pregătea de nuntă, probabil nu se simțea bine, avea ceva. Avea un coleg de apartament cu care s-a văzut vineri, care a plecat la Roman. Acum, ce s-a întâmplat până duminică…”, a declarat dr. Anca Trifan.
Anca Trifan a mai afirmat că va cere ITM să verifice condiţiile de muncă din cadrul IGH, dar să analizeze şi volumul de muncă pentru fiecare angajat în parte.
„Vom chema ITM-ul pentru a face evaluări la fiecare persoană. Vor fi analizate condiţiile de muncă dar şi încărcătura de pacienţi pentru fiecare medic”, a spus Anca Trifan.
De asemenea, ea recunoaşte că numărul de asistente medicale din IGH este insuficient şi că nu există brancardieri în turele de noapte, caz în care pacienţii sunt ajutaţi inclusiv de către medici să se deplaseze pentru diverse investigaţii medicale realizate în spital.
Pe reţelele sociale, unii angajaţi ai institutului s-au plâns, fără a-şi dezvălui identitatea, de numărul mare de pacienţi consultaţi în fiecare gardă, dar şi de numărul insuficient de personal.
În plus, unii rezidenţii au reclamat faptul că sunt extenuaţi, pentru că sunt nevoiţi să facă prea multe activităţi, inclusiv buletine de analize sau fişe de externare.
Se așteaptă date de la Institutul de Medicină Legală pentru a se afla cauza deceselor celor doi medici.